Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

We zijn inmiddels al een paar weken bezig met het baanseizoen en er zijn al een aantal goede prestaties geleverd door de atleten. Afgelopen pinksterweekend waren er wedstrijden in Wageningen, Heerde, Lisse en Tilburg waar enkele nieuwe PR’s zijn gevestigd. In dit derde en laatste deel van de vooruitblik op het baanseizoen zullen we van drie atleten ontdekken hoe ze er op dit moment voor staan.

Dit seizoen had voor atleet Thomas van Laar misschien wel zijn doorbraak moeten zijn, echter lijkt een hardnekkige voetblessure roet in het eten te gooien. Deze 800 meter loper pakte vorig jaar al brons op het NK outdoor en werd dit indoorseizoen zelfs Nederlands kampioen op de 800 meter. Direct na het NK indoor kreeg hij echter last van zijn hiel, waardoor hij in maart een paar weken niet kon lopen. Begin april leek deze blessure onder controle te zijn; echter kwam de pijn tijdens de trainingsstage in de meivakantie toch weer terug. “De meeste trainingen kon ik met minimale pijn afwerken, zodra ik echter op hogere snelheid liep kreeg ik veel last”, aldus de atleet uit Epe. Thomas vertrouwde het toch niet helemaal, en een bezoek bij de sportarts gaf hem duidelijkheid: naast een ontsteking aan de slijmbeurs bleek de aanhechting van de achillespees overbelast. Dit gaf hem de doorslag om geen verdere risico’s te nemen en zijn outdoorseizoen af te blazen. De komende weken staan voor hem in het teken van herstellen. Als zijn revalidatie voorbij is, zal hij zich gaan voorbereiden op het EK indoor in Glasgow volgend jaar. Om zich hiervoor te kwalificeren zal vermoedelijk een tijd onder 1:49.00 nodig zijn.

Thomas na de series van het NK indoor

Waar het seizoen voor Thomas ophoudt, begint het voor Jordy Dikkers. De atleet uit Meppel zal zondag zijn eerste wedstrijd lopen sinds de 4 Mijl van Groningen in oktober. Vlak na de 4 Mijl werd hij geopereerd aan zijn buikspieren, waardoor hij een tijd rustig aan moest doen. In december kon hij weer rustig beginnen met de eerste stapjes van zijn revalidatie. “De opbouw kende ups en downs: Het herstel ging in het begin heel rap, maar meerdere pijntjes in maart/april zorgden ervoor dat ik wat gas terug moest nemen,” aldus Jordy. Sinds het trainingskamp in april heeft hij echter weer erg grote stappen kunnen maken. Jordy verwacht dat hij zijn persoonlijke record van 15:52 op de 5000 meter moet kunnen verbreken komende zondag. “Ik heb er veel zin in, omdat ik eindelijk weer echt los mag!” De nadruk ligt voor Jordy op de lange termijn.

Voor Jacelyn Gruppen is het seizoen al een paar weken onderweg. Twee weken geleden begon ze al met een klein PR van 9:50 op de 3000 meter in Vught, en een week later liep ze ook op de 5000 meter een mooi PR. Een goed begin dus, maar Jacelyn is nog niet tevreden: “Mijn trainingsstage in Portugal was niet echt geslaagd, dus ik hoop aan het eind van het seizoen mijn PR’s op de 3000 & 5000 meter nog aan te kunnen scherpen”. De eerstvolgende wedstrijd voor de langeafstandsloper is het NK 10.000 meter bij de Gouden Spike in Leiden. Daarna zal ze ook de 5000 meter bij het NK outdoor in Utrecht meepakken. Of ze na het NK nog tijd heeft om wedstrijden te lopen is nog even de vraag. Dit najaar wil de Hoogeveense namelijk weer een marathon lopen. Twee keer eerder liep ze al de marathon van Amsterdam, in 2013, en in 2014 waarbij ze Nederlands kampioen werd. Beide marathons gingen echter niet super. “Achteraf gezien was ik er eigenlijk nog niet helemaal klaar voor.” Nu, een paar jaar later, is het tijd voor een nieuwe kans. Welke marathon ze gaat lopen is nog niet zeker maar ze beoogt een tijd van onder 2:40.