Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De maand februari stond dit jaar in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen. Op 11 februari vond in Schoorl het NK 10km op de weg plaats en een week later waren de Nederlandse indoorkampioenschappen in Apeldoorn.

Dubbel succes voor IJtsma op NK indoor

Job IJtsma slaagde er tijdens het NK indoor in om zijn dubbel succesvol af te ronden met twee medailles. Op zaterdag behaalde hij op de 3000m het brons. Een dag later deed hij dat op de 1500m nog eens dunnetjes over. “Twee afstanden in een weekend kan heel zwaar zijn”, vertelt Job. “Maar ik had op zaterdag het geluk dat het niet super hard ging. Op de 1500 meter ging het pas in de laatste 400 meter echt hard en op de 3000 meter ging het de eerste twee kilometer ook heel langzaam. Dat scheelt wel.” Op zaterdag trapte Job zijn NK af met de 1500m series. Zonder een moment in de problemen te komen plaatste hij zich voor de finale door als tweede te eindigen in zijn serie. Veel tijd voor herstel was er niet, want een paar uur later stond Job aan de start van de 3000m. Hier liep de 23-jarige naar zijn eerste bronzen medaille van het weekend. Met een snelle laatste kilometer eindigde hij in 8:12.86, achter de winnaar Mahadi Abdi Ali en nummer twee Tim Verbaandert. “Ik hoopte Tim te kunnen verslaan, maar hij ging er nog heel hard overheen. Brons was echt het hoogst haalbare.” Een dag later moest Job er opnieuw tegenaan. Enigszins vermoeid van de dag ervoor mocht Job zich opmaken voor de 1500m finale in een uitverkocht Omnisport. ‘’Tijdens het inlopen voelden mijn benen eigenlijk wel goed, het is vooral dat ik mij mentaal moest opladen voor nog een finale. Maar een vol stadion maakte dat wel een stukje makkelijker.’’ Op de 1500m werd er een stuk harder gelopen. Gedurende de race schoof Job steeds wat plaatsjes op, en met een slotronde van 57 seconden greep hij zijn tweede bronzen medaille van het weekend. Als kers op de taart deed hij dit ook nog in een pr (3:39.95). “Ik zat er tot het einde goed bij. Ik zat niet kapot, maar kon gewoon niet harder. Ik heb dat eindschot op het moment niet. Ik kan een snelle tijd lopen, maar op een kampioenschap moet je ook een sterke sprint in de benen hebben en dat heb ik nu gewoon niet.”

Van Kampen pakt medailles op zowel de 1500m als de 3000m bij NK indoor

Het NK weekend bevatte een druk programma voor Jetske van Kampen, waarin ze van plan was om zowel op de 3000m als de 1500m een medaille te pakken. Op zaterdag om 12:40 stond Jetske eerst aan de start in de series van de 1500m, hierin wist ze zich comfortabel te plaatsen door haar serie te winnen. Hiermee kon de blik op de 3000m finale die 6 uur later op het programma stond om 18:20.  De 3000m verliep volgens Jetske zoals gepland, “Het plan was om de race af te bouwen. Veerle Bakker nam het kopwerk in de eerste twee kilometers voor haar rekening en ze liep volgens plan steeds harder.” Jetske pakte bij het ingaan van de laatste kilometer de kop en probeerde zo haar tegenstanders onder druk te zetten en te lossen. Dit lukte niet en in de eindsprint resulteerde het in een hard bevochten bronzen medaille. Het resultaat zorgde voor gemixte gevoelens bij Jetske, “Uiteindelijk liep ik wel een nieuw persoonlijk record van 9.08,15 waar ik tevreden mee mocht zijn, maar de derde plek kwam wel een beetje als een teleurstelling.”  Na twee races te hebben gelopen op zaterdag stond op de zondag de finale van de 1500m op het programma. Jetske, die als tweede geplaatst stond op de 1500m, hanteerde opnieuw een duidelijk raceplan; “Het plan was om met nog 500 meter de koppositie over te nemen en vanuit door te versnellen.” De race verliep opnieuw volgens plan, Jetske kon de kop pakken en versnelde door, echter was er dit keer één iemand te sterk en moest Jetske in een tijd van 4.27,14 genoegen nemen met de tweede plek. Jetske geeft aan dat ze met deze zilveren plak iets tevredener is dan de bronzen medaille op zaterdag. Al met al was het een mooi en succesvol weekend voor Jetske met een persoonlijk record op de 3000m en twee hard bevochten ereplaatsen.

Buigel pakt na moeilijke indoorseizoen alsnog zilver op de 800m bij het NK indoor 

Op de 800m stond voor het team Bram Buigel aan de start, zijn deelname was de weken voor het NK echter nog niet helemaal zeker. Hij kreeg, na een goede voorbereiding met een trainingskamp in Monte Gordo, namelijk last van een terugslag door een Covid-19-infectie. Uiteindelijk heeft Bram toch besloten om te starten en stond op de zaterdag de series van de 800m op het programma. Bram wist zich comfortabel te kwalificeren door zijn serie te winnen en kon zich richten op de finale van zondag.  In een tactische finale wist Bram ‘met veel duwen en trekken’ aldus hijzelf een zilveren plak binnen te halen in een tijd van 1.49,87.  “Het indoorseizoen was lastig door een Covid-19-infectie waar ik lang last van heb gehad, ik ging zonder verwachtingen het NK-weekend in. Ik wilde vooral genieten van het publiek en uiteindelijk bleken de benen best goed te zijn en heb ik er een tweede plek uit kunnen halen.” Al met al baalt Bram een beetje van zijn indoorseizoen, omdat hij in goede vorm verkeerde, die door de infectie helaas niet tot uiting is gekomen. Hij gaat echter niet bij de pakken neerzitten en heeft de blik alweer op de toekomst gericht. “Het doel is nu om alsnog alles om te zetten richting een mooi outdoorseizoen met het EK en andere mooie wedstrijden”, aldus Bram.

NK 10km, Schoorl

In Schoorl namen 8 atleten van Team 4 Mijl deel aan de Groet uit Schoorl Run, ook dit jaar weer de organisator van het NK 10km. En met succes. Jacelyn Gruppen wist voor het eerst in haar carrière de Nederlandse 10km titel te bemachtigen, terwijl Nik Lemmink brons veroverde en het team record verbrak. De 10km bij de vrouwen was een spannende race die tussen drie atleten ging, Jacelyn Gruppen, Veerle Bakker en Anne Luijten. Vanaf kilometer 6 nam Jacelyn de kop en schroefde ze het tempo op. Het liep uit op een beklijvend duel met Anne Luijten die tot de laatste kilometer kon volgen. Maar uiteindelijk slaagde Jacelyn erin om bij haar concurrente weg te lopen en zichzelf te kronen tot Nederland kampioene.  “Ik kan het nog niet helemaal geloven! Mijn doel was om net als vorig jaar het podium te behalen. Dat zou al een hele opgave worden, want de dames die meededen waren erg aan elkaar gewaagd op papier.” “In de eerste kilometer merkte ik dat m’n benen zwaar voelde. De power die ik een week eerder bij de Acht van Apeldoorn wel had, ontbrak nu. Maar na 5km merkte ik dat het beter begon te lopen. Het bleef heel spannend tot de finish. De laatste 400m heb ik alles gegeven en kon ik nog net onder de 33 minuten finishen. ‘Ontzettend blij met deze overwinning!’”   Nik Lemmink wist in Schoorl de tweede NK-medaille uit zijn carrière te bemachtigen. Na zilver op het NK-cross van afgelopen december, was het nu brons op de 10km. Al snel vormde zich een kopgroep waarin de strijd om de Nederlandse titel nog tussen acht man ging. Nik was een daarvan. Het tempo lag hoog, uiteindelijk ook voor Nik. Maar in de laatste kilometer wist de 25-jarige de huidige nummer drie Noah Schutte nog in te rekenen en het brons veilig te stellen. “Na ongeveer drie kilometer werd het tempo flink opgeschroefd en begonnen er gaten te ontstaan. Ik had het heel zwaar en kon de voorste jongens net volgen. De laatste kilometers moest ik de eersten laten gaan, maar het gat bleef beperkt. Ik zag vlak voor de finish dat Noah Schutte het zwaar had en dat ik dichterbij kwam. Toen wist ik dat een podiumplek mogelijk was en gaf ik alles om hem nog in te halen. Dat lukte de laatste honderd meter en de ontlading was daarom groot. Het was een mooie strijd en ik ben erg blij met dit resultaat.”

Foto: Erik van Leeuwen