Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Weet ik hoeveel jaar geleden zat ik wat aan te klooien met een atleet met chronische achillespeesklachten. Continuïteit in training was al jaren ver te zoeken, progressie idem dito. Belasting te hoog, herstel te laag. Iets in die trend. Als interventie de eliminatiekaart gespeeld. Geen loopscholingsdrills, vijf keer in plaats van bijvoorbeeld zeven keer per week lopen. Lang verhaal kort. In de periode die zou volgen weinig trainingsuitval gehad en royale progressie gemaakt. 

Niet veel later een vergelijkbaar geval. Dit keer geen achillespees, maar een frequent gebutst voetje. De eliminatiekaart weer gespeeld. Resultaat: een outdoorseizoen. Eind goed al goed. Nog niet helemaal. 

Ca. een jaar later. Beetje stijve bil. Beetje stijve hamstring en rug. Beetje dit, beetje dat. Beetje één keer sprinten en ontelbaar veel massage en dry needling sessies verder. Naast deze atleten zijn er meer voorbeelden waarbij dezelfde eliminatietruc is uitgehaald, met na enige tijd vergelijkebare malheur. 

Wat je belast wordt sterker, wat je niet belast wordt slapper. Wat je overbelast gaat kapot. Dat zal het wel ongeveer zijn. Wanneer je loopscholingsdrills volgens het ABC uitvoert, belast je onder andere voet en achillespees. In het geval dat deze wat fragiel zijn, is de kans op overbelasting bij het schrappen van deze drills kleiner. Daarnaast ligt bij dit soort oefeningen vaak het accent op het stabiel houden van de romp en aanverwante zaken, onder belasting van herhalende kleine sprongetjes. Het is waarschijnlijk dat het bil-heup-buik-hamstring-rug-complex daarmee getraind wordt en dat deze belasting niet valt te simuleren met andere trainingsvormen zoals krachttraining. 

Zonder al te stellig een één op één relatie te leggen, geloof ik dat loopscholingdrills een belangrijke interventie zijn ter voorkoming problemen van onder andere het bil-heup-buik-hamstring-rug-complex. Mede ook doordat bij de eerder genoemde atleten de problemen in dit gebied na het gefaseerd hervatten van dit soort oefeningen geleidelijk aan verdwenen.

Geschreven door Sybren Mulder


Coach’s view is een reeks op zichzelf staande columns geschreven door de coaches van Team 4 Mijl.

Bron omslagfoto: Ejam Maail