Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het nieuwe atletiekseizoen is inmiddels al in volle gang. Team 4 Mijl is druk bezig met de opbouw richting het winterseizoen, maar er is ook al geracet bij diverse wedstrijden dit najaar. Zo zijn veel atleten in actie gekomen tijdens de Groningse klassiekers de 4 Mijl en de Plantsoenloop.

4 Mijl van Groningen 

Het seizoen werd traditiegetrouw afgetrapt met de 4 Mijl van Groningen. Het team was zoals altijd sterk vertegenwoordigd met zeventien atleten die van Haren naar de Vismarkt liepen. Tom Hendrikse was de snelste van het team en werd derde. Bovendien kwam hij met 18.28 akelig dicht bij het teamrecord van Niek Blikslager (18.22). Ook Paavo de Leng (18.53), Mads Meijer (19.21), Maarten Hindriks (19.23), Thije Tjebbes (19.34) en Bram Buigel (19.49) bleven binnen de 20 minuten grens.

Thijmen Van der Loop en Jamie Verhagen liepen allebei ook een goede wedstrijd en legden de 4 Engelse mijlen af in 20.05 en 20.48.  Daartussen zat Job IJtsma, die atleet van het RTC Noord Atletiek Wu Ping Kuiper naar een toptijd had gehaast. Job mocht wegens wegens een pijntje zelf nog niet voluit gaan. 

Even later kwam Jacelyn Gruppen als eerste vrouw van het team over de finish. Haar 21.11 was goed voor een zesde plek. Jetske van Kampen kwam een dikke 20 seconden later over de meet in 21.34 en daar weer een kleine 20 seconden achter Lianne Van de Belt (21.51). Vlak voor haar zat Eric Van der Meer nog die zonder carbon – een zeldzaamheid tegenwoordig – 21.46 liep. Jolien de Waard en Jurgen Elzenaar finishten met 22.16 en 22.49 allebei knap in de 22 minuten en Reinie Boven werkte de 6,4 kilometer af in 23.20.

Plantsoenloop

Bij de Plantsoenloop kwamen er maar liefst veertien atleten van Team 4 Mijl in actie, zowel bij de mannen en vrouwen werden de 4 en 8 kilometer gewonnen door een atleet van de Team 4 Mijl. Op de 4 kilometer kwamen Nick Marsman, Thije, Bram, Eric, Jurgen en Jetske in actie. Bij de mannen liep Nick al snel weg bij zijn tegenstanders, hiermee was de winnaar van de wedstrijd al snel duidelijk, Nick won met een tijd van 11.59. De strijd voor het podium was daarentegen veel spannender. Thije en Bram liepen gedurende de 4 kilometer dicht bij elkaar en werden op hun hielen gezeten door de uiteindelijke nummer vier en vijf. Uiteindelijk trok Thije aan het langste eind en kon hij Bram nog op een paar seconden zetten, Thije finishte in een tijd van 12.14 en Bram in een tijd van 12.20, samen maakten ze het podium compleet. Eric en Jurgen die zich normaliter focussen op de 800m finishten in een tijd van 13.32 en 14.02, Jurgen liep hiermee maar liefst 54 seconden harder dan vorig jaar. 

‘’Het is een wedstrijd die buiten mijn comfortzone ligt. Desondanks zag ik het als een mooi meetmoment, om te kijken of ik beter ben geworden ten opzichte van afgelopen jaar. Daarnaast is het altijd leuk om een thuiswedstrijd te lopen”, aldus Jurgen. Bij de vrouwen was de strijd voor de winst ook niet spannend, Jetske nam vanaf begin af aan de leiding en won uiteindelijk soeverein in een tijd van 13.39. 

Op de 8 kilometer kwamen Tom, Nik Lemmink, Job, Mads, Thijmen, Jamie, Jacelyn en Lianne in actie. 

De winst bij de mannen ging dit jaar naar Tom in een tijd van 23.45. ‘’Ik kon na een lange trainingsperiode toch mooi blijven pushen en de winst grijpen’’, aldus Tom. Tom nam met zijn winst revanche op Nik van vorig jaar, hij moest het dit jaar doen met een tweede plek in een tijd van 23.50. Nik, die wat stroef aan het seizoen was begonnen door achillespeesklachten, was alsnog erg blij met zijn tweede plek op zijn thuiswedstrijd. Met zijn derde plek maakte Job het Team 4 Mijl podium compleet. Job, die bij de doorkomst op 4 kilometer een versnelling plaatste om Mads te lossen, finishte in een tijd van 24.38. Hij liep uiteindelijk 20 seconden weg bij Mads, die met 24.58 net binnen de 25 minuten bleef. Thijmen werd zesde en Jamie eindigde als tiende, de laatste kon helaas niet het maximale uit zijn wedstrijd halen wegens rugklachten. 

Bij de vrouwen mocht Jacelyn het hoogste schavot betreden, ze won met een tijd van 27.19. Jacelyn zou eigenlijk ook aan de start hebben gestaan bij het NK halve marathon, maar moest hiervoor helaas passen door ziekte. Daarom ziet ze de Plantsoenloop als een mooie opstart wedstrijd in aanloop naar de Zevenheuvelenloop op 18 november en het crossseizoen. 

“De Valencia halve marathon was samen met het NK halve marathon mijn hoofddoel dit najaar. helaas moest ik door ziekte het NK overslaan en op korte termijn in vorm komen voor Valencia. de halve marathon in Valencia ging beter dan verwacht en ik ben erg tevreden met mijn tijd van 1.11.35” aldus Jacelyn. Over de plantsoenloop zegt Jacelyn: “De heuveltjes van het Noorderplantsoen gingen nog niet heel soepel, maar verder lekker en ontspannen kunnen lopen. Ik ben erg blij met de winst bij deze ‘thuiswedstrijd”. ~Jacelyn Gruppen

Lianne liep net als Jacelyn ook op het podium bij de Plantsoenloop, zij eindigde als tweede met een tijd van 27.59.

Kick-off bij RunX

Begin oktober vond het jaarlijkse kick-off evenement plaats in de winkel van RunX Groningen. Tijdens de kick-off wordt elk jaar gesproken over verschillende onderdelen die van pas komen in het komende jaar, maar er wordt ook teruggekeken naar het afgelopen jaar. Zo werd er afscheid genomen van Maurice Kram, Stan Schouten, Thijs Veenstra en Niek Blikslager

Na het afscheid van de atleten werd er ook een nieuwe atleet voorgesteld: Djalil Pater. Djalil is afkomstig van de sprint en komt voornamelijk uit op de 400m. Zijn persoonlijk record staat op 50,03 seconden. Djalil is bij het team gekomen om zich als atleet te ontwikkelen op zowel de 400m als de 800m. ‘’Mijn favoriete training is een 300 meter maximaal en alle trainingen met een jogg pauze vind ik vreselijk.’’ In zijn vrije tijd brengt hij de meeste tijd door met zijn vrienden en ligt hij graag in zijn bed. 

Ook was er een gastspreker, Meike Kuipers. Deze hardloopinfluencer nam de staf en de atleten mee in de wereld van sociale media. Welk verhaal laat je van jezelf zien op de socials en wat kan het je opleveren. Deze interessante les van Meike heeft het team aan het denken gezet. Steeds vaker wordt de camera erbij gepakt, een geslaagde avond dus!

NK halve marathon

Op 1 oktober liepen Tom en Maarten bij de Bredase Singelloop in Breda de NK Halve Marathon. Helaas, werd het mede door de zware omstandigheden door de warmte niet de wedstrijd waar Tom op gehoopt had. “Na 7 consistente trainingsweken stond ik met een goede vorm aan de start, helaas merkte ik al dat ik na 4 kilometer al diep in het rood zat” aldus Tom. Met een tijd van 1.07.01, strandde Tom uiteindelijk op een 16de plek in het NK. Ondanks de mindere wedstrijd blijft Tom positief: “We werken gewoon rustig door en zorgen ervoor dat we er tijdens de Warandeloop er wel staan!”. Maarten finishte op ongeveer drie minuten achter Tom in een tijd van 1.10.17, hiermee eindigde hij op een 21ste plaats.

Naast Tom, liepen ook Jetske en Mads in Breda, beiden deden mee aan de 5 kilometer van de Bredase Singelloop. Jetske werd door Job IJtsma in haar eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen gehaast naar de winst en een mooie tijd om het seizoen mee te starten van 17.15. Mads werd bij de mannen 3de en opende zijn seizoen met een tijd van 15.06, Mads geeft aan blij te zijn met deze seizoenstart: “Het is mooi dat ik het seizoen zo kan openen, ik hoop dat ik dit tempo ook kan lopen tijdens de 4 Mijl van Groningen van volgende week”.

Hoogtestage Kenia

Halverwege oktober vertrokken Paavo en Maarten naar Kenia voor een hoogtestage. Met deze stage hopen zij zich perfect in vorm te lopen voor hun komende doelen. Zo is Maarten volop in voorbereiding op de marathon van Valencia. Op 3 december zal hij in de Spaanse stad een poging doen zijn pr (2:18:51)  aan te scherpen. 

‘’Dit was mijn derde keer in Kenia en het voelt ondertussen wel als thuiskomen. De sfeer ik lekker relaxed en je kan je echt even goed focussen op het lopen. De eerste drie dagen kregen we van Eddy nog even tijd om te wennen aan de hoogte, maar zowel Paavo als ik ervaarde niet veel problemen met de hoogte, eerder waren de heuvels even wennen. Dit hoef je Eddy geen twee keer te zeggen… Drie dikke trainingsweken werden gepland voor mij van 190, 203 en 207 kilometer. Een behoorlijke omvang, maar toch redelijk goed kunnen verwerken. In de tweede week heb ik een dikke training van totaal 33 kilometer met 4×5 kilometer kunnen afronden, bijna op hetzelfde tempo als dat ik in Nederland heb gedaan, maar nu dus met heuvels en op 2300 meter hoogte. Dit geeft mij behoorlijk veel vertrouwen naar Valencia. Nu nog twee weken in Nederland en dan kijken wat het op gaat leveren’’ ~ Maarten Hindriks

Voor Paavo was het zijn eerste keer in Kenia en dus had hij iets meer moeite in het begin met de hoogte:

‘’Het was geweldig! De eerste 5 dagen waren nog wel even wennen, bij heuvelop schoot m’n hartslag de lucht in. Maar hoe langer ik er was, hoe beter het begon te gaan. We konden ons daar volledig focussen op het hardlopen en er werd drie keer per dag eten voor ons gemaakt. ‘s Ochtends pannenkoeken, bananen en eieren. ‘s Middags rijst, bonen en groente. ‘s Avonds meestal iets traditioneels zoals Ugali of Chapati met groente en vlees. Ik heb in mijn leven denk ik nog nooit zo gezond geleefd als hier. Ook vond ik de Keniaanse cultuur geweldig. Met zeventien man in een Matatu (busje) waar er eigenlijk maar negen in kunnen. En mensen die hun hele inboedel (kastjes, bedden, stoelen, geiten) op de motor vervoeren. Kortom, een hele mooie tijd gehad in Kenia en ik ga zeker nog een keer terug!’’ ~ Paavo de Leng

Trainingsweekend

In het weekend van 27 t/m 29 oktober vond het jaarlijkse Team 4 Mijl trainingsweekend plaats. Met bijna het hele team verbleef Team 4 Mijl dit weekend op een accommodatie in het Drentse Drouwen. Het trainingsweekend bestond voor in de eerste plaats uit trainen, maar daarnaast werden er nieuwe lange termijn plannen besproken en werden er verschillende activiteiten georganiseerd om het team nader tot elkaar te brengen. Zo stond de vrijdagavond in teken van de jaarlijkse quiz, met als host trainer Sybren en was de zaterdagavond omgevormd tot spelletjesavond. 

De zaterdag was verder een overvolle dag met in de ochtend een pittige training nabij T’ Nije Hemelriek waarbij de sprinters de strijd met het zand aan zijn gegaan en de midden- en langeafstandlopers een tempotraining deden over een uitgezet uitdagend rondje.

In de middag werden er nieuwe lange termijn plannen gepresenteerd op het gebied van sponsoring en training. Voorzitter Henk Bakker beet de spits af met het presenteren van een nieuw model om team- en persoonlijke sponsoring te bevorderen. Vervolgens presenteerde Eddy zijn nieuwe lange termijn plan op het gebied van training met als visie: ‘Progressie boven Prestatie’. Nadien deden sommige van de Team 4 Mijl atleten een duurloop en andere atleten deden atletische vorming. Tot slot werd het eten verzorgd door, de na omstandigheden geworden, Chefkok Silke Jonkman, die helaas door blessures niet aan kon sluiten bij de looptrainingen, maar op deze speciale manier wel extra betrokken kon zijn bij het trainingsweekend.

Komende maand staan er een paar grote wedstrijden op de planning zoals de Warandeloop, het NK cross en de marathon van Maarten in Valencia. En reist een groot deel van het team af naar Lanzarote voor een trainingsstage.