Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Breda – De eerste dag van het Nederlands Kampioenschap in Breda zit erop. Lianne van de Belt en Jolien de Waard sleepten een vierde en vijfde plek in de wacht op de 5000 meter. Bram Buigel stelde deelname aan de 800 meter finale veilig.  

Vrijdag was Eva Mollema de eerste atlete die het NK aftrapte. Met een tijd van 12.44 lukte het haar helaas niet helemaal om te laten zien wat ze kan. Vandaag gaat zij voor een revanche op de 200 meter, haar sterkste afstand, waarop ze dit seizoen al meerdere pr’s liep.
Tijdens de 800 meter series kwalificeerde Bram, de Nederlands kampioen indoor, zich overtuigend voor de finale. Annet Fledderus liep na een moeilijke voorbereiding haar beste race van het seizoen.
Lianne van de Belt, Jolien de Waard en Nik Lemmink stonden aan de start van de 5000 meter. Lianne liep in haar tweede 5000 meter van dit seizoen naar een sterke vierde plaats in 16.35.22. “De eerste groep met nummers 1 tot en met 3 ging te hard dus ik liet me terugzakken naar het tweede groepje. Na 3 kilometer nam ik de kop van het tweede groepje en lukte het me om een gaatje te slaan om de vierde plek veilig te stellen. Blij dat dit gelukt is! Ook Jolien liep een sterke race en finishte als vijfde in een pr van 16.41.47. “Ik wist dat het eerste groepje te hard ging, dus ik ben aangesloten bij het tweede groepje. De laatste ronde kon ik nog goed versnellen en een aantal mensen inhalen, tevreden met dit resultaat!” Nik finishte in een sterk 5000 meter veld als zesde in 14.03.00.
Dominique Veninga liet vorige week zien in bloedvorm te zijn door een fantastische 53.79 te lopen. Vrijdag greep ze in de halve finale helaas net naast een finale plek en eindigde ze als tiende.

Vandaag strijdt Bram om eremetaal tijdens de 800 meter finale. Nick Marsman en Paavo de Leng gaan op de 3000 meter steeplechase voor een plek op het podium. Eva Mollema loopt de series van de 200 meter en probeert zich daarin te kwalificeren voor de halve finale later vandaag. Tijdens de series van de 1500 meter lopen Job IJtsma, Jetske van Kampen, Jolien de Waard en Jasmijn Sibma voor een plek in de finale zondag.

Omslagfoto: Bjorn Paree