Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Heerde/Wageningen – Vrijdagavond 18 mei werd door acht Team 4 Mijl atleten gestreden voor snelle tijden in Heerde en Wageningen. Het was een relatief koude avond dat in de kaart speelde voor de 5000 meter lopers, maar de sprintsters minder goed uitkwam.

BB Lopers Baan Classic

De vierde editie van de Baan Classic van de BB Lopers kende wederom slechts één onderdeel: de 5000 meter. Dit jaar werd er in Heerde gelopen, aangezien de thuisbaan van de BB Lopers in Zwolle nog gerenoveerd wordt. Vier atleten van Team 4 Mijl gingen bij gunstige weersomstandigheden van start om hun persoonlijk record aan te scherpen: Ellen Jansen, Jacelyn Gruppen, Freek Lier en Fabian ten Kate.

Ellen mocht als eerste plaats nemen achter de startlijn, met coach Sybren Mulder, tevens haas van dienst, aan haar zijde. Na 12,5 rondes zette Ellen de klok stil op 17.46.96. ‘Ik snap hier echt niets van. Meer heb ik er eigenlijk ook niet over te zeggen.’ gaf een gedesillusioneerde Ellen als enige commentaar. Vervolgens was het de beurt aan Jacelyn, met persoonlijke haas Jordy Dikkers. Ze had overlegd om te vertrekken in tempo 3.20 per kilometer (eindtijd 16.40). ‘Tot 3000 meter ging dat heel makkelijk en de rondjes vlogen voorbij. Daarna kreeg ik het zwaarder. De voorlaatste twee rondjes verloren we wat tijd, maar de laatste ronde kon ik onder aanmoediging van Jordy nog goed versnellen en eindigen in een slotronde van 77 seconden’, aldus Jacelyn. Onder de bezielende leiding van Jordy finishte zij uiteindelijk in 16.42.89. Naast een persoonlijk record behaalde ze hiermee ook de winst bij de dames in een nieuw wedstrijdrecord.

foto: Annet van Raalten

In de laatste serie startten Freek en Fabian. Zij sloten zich aan bij een groepje dat zou worden weggezet op 15 minuten precies. De benen van de mannen bleken iets minder dan vorige week tijdens de 3000 meter in Vught. De haas liep met wat onregelmatige rondjes tussen de 73 en 71 naar een doorkomsttijd van net boven de 9.00, en daarna zakte het tempo in de groep. Fabian vertelt: ‘Met 1000m te gaan ben ik maar eens begonnen met een tussensprint van 200m en kon ik zo heel makkelijk een gat slaan met het groepje. Zo kwam ik uiteindelijk als vierde over de streep in de ietwat ondankbare tijd van 15:01.46’. Freek had geen versnelling meer in de benen en klokte 15.14.82.

Wageningen Track Meeting

Vrijdagavond vond de eerste van drie Track Meetings in Wageningen plaats. Op de 100 en 200 meter stonden Dominique Veninga, Bernice Meijer, Leonie van Vliet aan de start op de 800 meter startte Lynn van der Schaaf haar seizoen.

De dames startten met een 100 meter met tegenwind. Leonie had qua snelheid goede dingen in de trainingen laten zien en won overtuigend in 12.17. Zij vertelde acheraf: ‘Helaas waren de omstandigheden er niet naar om harde tijden te lopen vanwege de kou en wind tegen. Toch was deze wedstrijd wel goed om weer een beetje in het wedstrijdritme te komen, de snellere tijden volgen.’  Dominique werd tweede in 12.92 en Bernice vijfde in 13.55. Later op de avond liepen Leonie en Dominique de 200 meter. Wederom werden zij eerste en tweede in respectievelijk 24.43 en 25.95.

Lynn had de hoop op een mooie wedstrijd gezien haar goede trainingen van afgelopen tijd. Helaas zakte na 400 meter haar tempo erg in, en kon ze het niet opbrengen om de laatste ronde zo af te leggen. Volgende week gaat ze voor haar revanche bij de competitie in Drachten.