Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De damesploeg van Groningen Atletiek werd vandaag tweede tijdens het NK teams in Vught, mede door snelle tijden van Leonie van Vliet en Dominique Veninga. Zaterdag werden tijdens de KBC nacht in Heusden vele pr’s verbroken.

Vught – Leonie beet vandaag het spits af met de 100 meter en hoe, ze liep een fantastische tijd van 11.29. “Ik kon het niet geloven toen ik de klok zag, ik ben echt enorm blij hiermee.” Vervolgens was het de beurt aan Dominique op de 400 meter. Zij haalde een enorme hap van haar pr af en liep met 54.16 een geweldige tijd. “De trainingen gingen niet zo goed deze week, dus ik verwachtte niet zoveel van vandaag. Toch ging het heel erg goed vandaag!” Suzanne Voorrips haalde op de 800 meter in een tactische race het maximale aantal punten binnen voor het team. “Ik kon het tempo goed controleren en liep een laatste 200 in 28.6. Het was leuk om voor de ranking te lopen en ik ben blij met deze race.” Jetske van Kampen nam vandaag zowel de 1500 als de 3000 voor haar rekening. Op de 1500 werd ze na een snelle laatste ronde in 61 tweede. “Ik ben blij met deze snelle laatste ronde en heb tactisch op de goede manier gelopen.” Op de 3000 haakte ze de eerste 3 kilometer aan bij twee Nederlands kampioenen en liep vervolgens overtuigend naar het brons. De dag werd afgesloten met de 4×400 meter. Namens Team 4 Mijl liepen Danique Gimbrère, Floortje van Kampen en Dominique, vierde was loopster was Anke Zonderland. Danique wist als eerste het stokje over te geven, Floortje liep in de tweede wedstrijd na haar blessure een goeie race en Dominique bracht het stokje in een clubrecord naar de finish.

Dongen – Eva Mollema liep in het Brabantse Dongen met 58.45 haar tweede tijd ooit op de 400 meter. “Een half uur voor de race kwam de regen met bakken uit de hemel. Ik had na vorige week vandaag op meer gehoopt, maar hopelijk komt dat er de volgende keer met mooi weer wel uit.”  Nik Lemmink liep vandaag zijn tweede 800 meter ooit. “Ik kwam na 200 meter ten val, maar ik wist nog op te krabbelen en weer terug naar voren te lopen. Ik liep alsnog onder de 2 minuten, maar er zat duidelijk nog meer in!” Paavo de Leng liep niet de race waar hij op hoopte. “Ik deelde de race verkeerd in waardoor de 800 niet heel chill ging vandaag.”

Heusden – Zaterdag maakten de atleten tijdens de eerste onderdelen in Heusden goed gebruik van de gunstige omstandigheden met weinig wind en een harde baan. Jelmer Lenstra en Wessel van Veenen slechtten beiden de grens van de 1.50 minuten op de 800 meter. Jelmer liet zien na twee jaar blessureleed zijn vorm helemaal terug te hebben gevonden. “Heel mooi om vandaag de grens van de 1.50 minuten te doorbreken.” Na een aantal 1500 meters stond Wessel vandaag weer eens aan de start van zijn vertrouwde 800. “De race vloog voorbij en ik kon goed diepgaan het laatste stuk. Heel erg blij dat ik na vijf jaar tegen de 1.50 aanhikken er nu eindelijk onder heb gelopen.” Nick Marsman liet zien zich nog steeds elke wedstrijd te verbeteren. “Het was weer sneller dan de vorige 800 meter race. De sub 1:50 komt er binnenkort aan!” Thomas Kwint had gemengde gevoelens over zijn wedstrijd. “In het begin zat ik er goed bij, alleen ik kon helaas niet volgen tot het eind. Door wat blessureleed mis ik duurvermogen, nu twee weken doortrainen en dan kijken hoe ik ervoor sta.” Thije Tjebbes was op papier de snelste in zijn serie en maakte dit waar. “Ik zorgde ervoor dat ik achter de haas zat en toen die uitstapte kon ik na spannende laatste meters doorlopen naar de winst. De tijd is nog niet wat ik zou willen, maar de seriewinst en een goeie wedstrijd was nu belangrijker.” Bram Buigel en Suzanne Voorrips startten in het hoofdprogramma. Bram hoopte op een sterke race vandaag en alles wees daar ook op. “Van 400 naar 600 ging het helaas iets te langzaam waarna ik niet op kon schakelen. Ik hoopte op meer, maar dat gaat we hopelijk de komende races nog uitkomen!” Suzanne liep in Heusden helaas niet haar beste race: “De puzzelstukjes vallen nog niet helemaal op zijn plaats dit seizoen, nu eerst weer even twee weken trainen en daarna hoop ik in de tweede helft van deze zomer nog op snellere tijden.” Danique was de enige sprintster die in Heusden startte. “Ik liep met 56.82 een pr van een halve seconde en voor de eerste keer in de 56 seconden! Ik ben heel erg blij met deze race!” Jolien de Waard liep op de 1500 een pr van 3 seconden, 4.31.84. “Ik ben blij met dit pr en hoop dit seizoen nog onder de 4.30 te lopen!” Job mocht op de 1500 in het hoofdprogramma van start. “Ik wilde graag een goede 1500 lopen voor ik naar het EK ga volgende week. Ik had met Eddy afgesproken tot 1200 te wachten en de laatste 300 te versnellen. Dat lukte goed en ik ben tevreden met een pr van 3.41.53!”

Omslagfoto: Bjorn Paree