Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Nijmegen – Op zondag 19 november vond de Zevenheuvelenloop plaats. Namens Team 4 Mijl stonden Jacelyn Gruppen en Edwin Slijkhuis aan de start. Jacelyn eindigde als tweede Nederlandse en beiden liepen ze een persoonlijk record.

De Zevenheuvelenloop is een wegwedstrijd die bekend staat om zijn mooie omgeving, waarin de deelnemers met een ronde van 15 kilometer van Nijmegen naar Groesbeek en weer terug lopen. Ondanks wat de naam doet vermoeden, telt het parcours geen zeven heuvels. De naam is namelijk afgeleid van de Zevenheuvelenweg, waar het parcours grotendeels overheen loopt. Wel zijn er genoeg heuvels om het de atleten extra zwaar te maken.

De “wintermaanden” betekent voor de meeste atleten veel trainen en een sterke basis opbouwen. Zo”n trainingsperiode maakt dan ook dat atleten minder gas terugnemen voor wedstrijden dan ze idealiter zouden willen. Dit geldt ook voor Jacelyn, die zich nog enigszins vermoeid voelde voor de start. Toch kwam zij met een duidelijk doel voor ogen naar Nijmegen: een podiumplek bemachtigen. Het plan was als volgt: “”Ik wilde me niet op tijd richten, maar op positie en heb geprobeerd de race goed in te delen, want de heuvels waren zwaar en mijn afdaalskills zijn niet heel goed””, aldus Jacelyn. Zo kon ze na 11 kilometer een gat slaan met de nummer drie en finishte zo als tweede Nederlandse in een tijd van 53.19.

Na vorig jaar afwezig te zijn bij de Zevenheuvelenloop zette Edwin dit jaar zijn serie voort. Er stonden redelijk veel mensen voor hem in het startvak, zo ook een aantal lopers die op een lager tempo wilden vertrekken, en dat maakte dat Edwin de eerste paar honderd meter meer moeite moest doen dan gewild om het juiste groepje te vinden. Dit lukte uiteindelijk en in een groepje van vier atleten kon hij de eerste 11 kilometer voordelig samenwerken. “”De 5 en 10 kilometer doorkomsttijden waren hoopgevend en ik kon de laatste 5 kilometer goed blijven doorlopen””, aldus Edwin. Dit resulteerde in een tijd van 48.38 en een verbetering van zijn beste tijd met 25 seconden.

Na deze geslaagde wedstrijd kunnen zowel Jacelyn als Edwin tevreden doortrainen in de winter richting de piek van hun wegseizoen in maart en april respectievelijk.