Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het wedstrijdseizoen is in volle gang, slechts een handje vol Team 4 Mijl atleten liep dit weekend geen wedstrijd. Dat het gros van de Team 4 Mijl atleten wel van start gingen, resulteerde dan ook in de meest uiteenlopende resultaten. Zo trapte Annet Fledderus haar seizoen af, liep Floortje van Kampen een mega record, stapte Niek Blikslager uit, liep Danique Gimbrère haar vierde pr op rij en had Nick Marsman zijn dag niet.

Utrecht: Annet liep tijdens de Trackmeeting een 800m, dit was tevens haar eerste wedstrijd van het seizoen. Ze wist voorafgaand niet precies wat ze voor resultaat zou kunnen verwachten, maar eerder deze week gaf ze al aan dat ze één doel had: Strijdend ten onder gaan. Door een chaotische verlopende race kwam zij niet goed in haar ritme. Haar tijd van 2.13.74 viel haar enigszins tegen, maar met haar vechtersmentaliteit was deze wedstrijd zeker een sterk optreden.

Op de 3000m gingen meerdere Team 4 Mijl atleten van start. Maarten Hindriks draaide tot dusver geen goed seizoen, maar hoopte in Utrecht hier een ommekeer aan te geven. Hij had de laatste weken wat last van zijn achillespees, maar dacht dat deze voldoende hersteld was. “Echter na twee versnellingen kreeg ik weer last.” Maarten startte alsnog maar besloot na 1000m af te zakken en het tempo aan te trekken voor teamgenoot Nik Lemmink. “Dit was een goede keus want hij liep een mooi PR. Maar mijn eigen seizoen is voor nu even klaar.” Nik liep net als Maarten de 3000m. Hij voerde zijn opdracht, om de eerste twee kilometer in een constant tempo te lopen en daarna te versnellen, vrijwel perfect uit. Dit resuteerde in een verbetering van zijn vorige tijd met tien seconden naar 8.35.24. Paavo de Leng liep voor de tweede keer in zijn leven de 3000m. “Twee maanden geleden liep ik mijn allereerste 3000m en toen ging ik iets te hard weg. Nu liep ik ‘m heel gecontroleerd waardoor ik de laatste drie rondes nog veel kon versnellen. Dit resulteerde in een PR van 19 seconden!” vertelde Paavo enthousiast over zijn nieuwe pr van 8.56.87.
Jolien de Waard en Sofie Lövdal liepen ook de 3000m in Utrecht, maar stegen niet boven zichzelf uit. Jolien liep desondanks een seizoensbeste tijd van 9.51.30, maar deze prestatie blijft wat achter in verhouding met haar recente resultaten op de 1500m en 5000m. Sofie verweet haar mindere prestatie aan een gebrek aan ‘specifieke trainingen’, maar ze heeft vertrouwen dat ze dit nog kan verbeteren voor haar deelname aan de Finse Kampioenschappen eind augustus.

 

Ninove: Leonie van Vliet beet het spits af in Ninove. Zij snelde op de 100m wederom naar een razendsnelle tijd van 11.39 seconden, waarmee zij één tiende verwijderd bleef van haar recent gelopen pr.
Marit Dopheide liet zien dat zij écht niet onder doet voor alle andere razendsnelle 400m loopsters die Nederland momenteel rijk is. Met een pr van 52.98 bewees zij opnieuw dat zij op deze afstand echt bij de allerbesten van ons land thuis hoort. Dominique Veninga liep na een uitstapje naar de 100m en 200m, in Ninove weer haar vertrouwde 400m. “Het was alles of niets vandaag, hard starten en kijken of ik het kon volhouden. Uiteindelijk finishte ik in 54.4, mijn 2e tijd ooit. Tevreden mee!” vatte zij haar race mooi samen. Floortje van Kampen steeg boven haarzelf uit op haar favoriete 400m. “Ik ben echt suuuuuper blij! Ik wist wel dat ik steeds beter werd maar dat ik zo goed was is wel echt een verassing. Ik had voor het eerst m’n nieuwe spikes aan, dat hielp ook zeker wel mee. Maar een nieuw pr lopen met 1.22 seconde kunnen bijna niet alleen de spikes zijn geweest.” vertelde zij de redactie over haar mega record. Danique Gimbrère liep ook een record, maar deed dat zelfs voor de vierde week op rij. “De eerste 200 was redelijk harde wind tegen dus dat kostte wat meer energie dan ik had gehoopt en het laatste stuk ging ik wel erg kapot. Maar ik ben gewoon hartstikke blij met dit pr van 56.65!”

Suzanne Voorrips besloot na wat gematigde resultaten even wat meer rust te nemen, in de hoop dat dat zou leiden tot een uitschieter. “Met Eddy sprak ik af om niet na te denken over doorkomsttijden maar gewoon te racen voor m’n plek. In tegenstelling tot de eerdere wedstrijden van dit seizoen kon ik nu in het middenstuk het tempo goed hooghouden wat resulteerde in een PR van een halve seconde!” Vertelde zij enthousiast. Later op de dag mocht zij nog haaswerk verrichten op de 1500m bij de dames.
Jelmer Lenstra waagde een gok op de 800m, maar verloor. Hij startte te hard en kwam aan het einde hierdoor tekort. Een wijze les en een goede trainingsprikkel die hij meeneemt naar zijn wedstrijd van volgend weekend. Ook Nick Marsman liep de 800m en stapte uit. “De benen hadden het erg zwaar vandaag. Na 600m kon ik het tempo al niet meer houden. Soms heb je een slechte dag, dit was zo’n dag.” Blikte hij terug. Aron Koning kwam ook niet in de buurt van zijn 800m pr en strandde in een tijd van 1.56.10. Thije Tjebbes behaalde een beter resultaat op de 800m. Hij verbeterde zijn kersverse pr opnieuw, deze keer met één tiende. “De eerste 400m was sterk, maar door een moment van twijfel kwam ik ingesloten te zitten. Ik moest me inhouden om er weer overheen te komen, wat daarna wel lukte. Dat zorgt wel een beetje voor een dubbel gevoel. Maar ik ben tevreden met mijn PR.

Jetske van Kampen liep een succesvolle 1500m, onder leiding van het tempo van Suzanne Voorrips. “We gingen erg hard van start en ik kon de eerste 800 goed achter de haas (Suzanne) blijven zitten. Daarna merkte ik dat het tempo iets te hoog lag dus ging ik iets langzamer. De laatste ronden kon ik nog wel hard versnellen en eindigde ik in een tijd van 4:15.88.” Blikte zij tevreden terug.

Niek Blikslager zat in de snelste serie 5000m. Hij sprak vooraf met zijn coach Eddy af om ‘de grens op te zoeken’. “Na een hele snelle eerste kilometer merkte ik al gauw dat mijn benen het niet gingen volhouden. Na 3000 m en een aantal trage rondjes besloot ik uit te stappen. Ik baal er eigenlijk niet van, want het doel was om de grens op te zoeken, en dat is gelukt!” Vertelde Niek gedecideerd over zijn strijdvaardige tactiek. Tom Hendrikse hanteerde een iets andere tactiek, hij hoopte op een race die hoe dan ook zou resulteren in een snelle tijd. “Ik had gehoopt op een mooie tijd, het liefst onder de 14 minuten barrière. Echter voelde het bij de start al redelijk moeizaam aan en was de hitte iets dat mij op brak. Ik kon niet mee op 3km met het hoge tempo en finishte in 14.25. Mijn baan seizoen zit er nu op dus ga ik lekker weer trainen.” Vertelde Tom met het oog op de wegwedstrijden in het najaar.

omslagfoto: Hokla