Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De winterperiode nadert zijn einde. Dat betekent dat de wegwedstrijden weer zijn begonnen, met als belangrijkste het Nederlands Kampioenschap 10 kilometer op de weg. Voor de langeafstandslopers is dit dé wedstrijd van het jaar. De magie van de race die inmiddels traditioneel door de duinen van Schoorl gaat, is groots. De wisselvalligheid van het winterweer, de gevreesde heuvel in het parcours en de open winderige stukken maken het geen saaie race. Dat het daarnaast het Nederlands Kampioenschap is maakt het nog net extra spannend.

Net als elk jaar is Team 4 Mijl vertegenwoordigd met een sterke delegatie op dit Kampioenschap. Bij de mannen gaat de strijd tussen Maarten Hindriks, Henk Kramer, Jordy Dikkers, Maurice Smit en Niek Blikslager. De vrouwen delegatie bestaat uit Ellen Jansen, Lianne van de Belt en Jacelyn Gruppen. Dat het dit jaar spannend gaat worden is een gegeven. Een ieder van de atleten heeft sterke onderlinge concurrentie of klassementskansen.

Zowel de mannen als vrouwen zijn dit jaar vertegenwoordigd met een serieuze kanshebber in de strijd om het podium. Bij de mannen is de hoop gevestigd op Niek Blikslager. Voor Niek wordt dit pas zijn derde 10 kilometer ooit. Nadat hij in het najaar debuteerde hij met 30.24 wist hij onlangs de 30 minuten-grens al te doorbreken in Amsterdam. Sindsdien is zijn vorm enkel gegroeid en daarnaast is Niek een racer pur sang, dus als hij eremetaal proeft…

Bij de vrouwen zijn de ogen gericht op Jacelyn Gruppen. Voor Jacelyn geldt dat ook zij zich voorin kan meten met de concurrentes. Net teruggekomen uit Kenia van een lange hoogtestage testte ze haar benen in Apeldoorn vorige week, waar ze gelijk tweede werd en veel vertrouwen kweekte door haar persoonlijke besttijd aan te scherpen met 20 seconden. Deze week heeft ook zij de puntjes op de ï gezet en met optimaal effect van de hoogte in haar systeem kan ook zij zeker meedoen voorin.

Achter deze twee kanshebbers wordt het binnen het team een net zo spannende strijd. Bij de mannen liggen de PR’s van Maarten, Henk en Maurice minder dan 10 seconden uit elkaar, maar ook Jordy – een nog redelijk onervaren langeafstandsloper – liet vorige week in Apeldoorn zien dat hij zich kan meten met deze drie. De verwachting is dat deze mannen de strijd dan ook vol met elkaar zullen aangaan en elkaar zo naar scherpe tijden zullen jagen.

Ook bij de vrouwen is deze strijd hevig. Waar Jacelyn de strijd opzoekt voorin, is de vete tussen de vrouwen daarachter even spannend. Op papier is Lianne sneller met een PR van 15 seconden verschil. Toch wist Ellen haar nipt doch duidelijk met 2 seconden verschil af te houden in Apeldoorn. Ook de dames zullen dus profijt hebben van de onderlinge strijd en elkaar zo hopelijk en naar verwachting tot grotere doen stijgen.

Wij kijken uit naar dit weekend en wensen de atleten veel succes. U ook?