Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend stond voor de meeste lange- en middellangeafstand atleten de plantsoenloop op het programma. Vlak voor deze mooie thuiswedstrijd viel er nog een flinke bui waardoor het gehele parcours modderig was. Voor onze atleten was dit echter geen probleem. Nick Marsman, Nik Lemmink en Silke Jonkman wisten alle drie de winst binnen te slepen. Anders dan voorgaande jaren moesten de atleten één of twee rondes van 4 kilometer afleggen. De parcoursverandering zorgde voor een interessante route door het gehele plantsoen waardoor de atleten goed te zien waren voor de vele toeschouwers. 

4 kilometer
Op de 4 kilometer kwamen vier atleten in actie, Nick, Bram Buigel, Stan Schouten en Jurgen Elzenaar. De eerste drie mannen zaten de eerste kilometer in de kopgroep totdat deze na anderhalf kilometer uit elkaar werd getrokken. Nick komt als eerste over de streep in 11:59 na een mooie strijd tegen zijn voormalige teamgenoot Wessel van Veenen: ‘Op anderhalf kilometer voor het einde versnelde Wessel keihard en was de strijd echt begonnen. Ik kon hem niet volgen en moest een gat laten van wel 50 meter. Gelukkig stortte hij volledig in en kon ik de laatste 300m het gat dichtlopen en winnen!’ Achter de twee mannen waren Bram en Stan in gevecht voor de derde plek. Stan leek er met de derde plek van door te gaan, maar Bram wist er in de laatste kilometer nog langs te komen: ‘In de eerste kilometers zat het tempo er al flink in, toen de versnelling kwam had ik daar geen reactie op en moest ik lossen. Maar toen de laatste heuveltjes kwamen merkte ik dat ik aan het inlopen was en kon ik Stan nog pakken.’ Hij finishte in een tijd van 12:10. Stan kwam uiteindelijk als vierde over de streep in een tijd van 12:17. Jurgen, die zich normaal gesproken meer op de kortere afstanden richt, finishte in 14:56: ‘Ik vond het een erg gezellige maar uitdagende wedstrijd door de hoogteverschillen en de gladheid. Ik ben tevreden over de uiteindelijke tijd.’

8 kilometer
Op de 8 kilometer was het een spannende strijd tussen Tom Hendrikse en Nik om de winst. Tom trok de wedstrijd aan en probeerde met tempowisselingen en sterke versnellingen Nik te lossen. Nik liet zich niet kennen en wist Tom in de laatste kilometer voorbij te gaan en de winst naar zich toe te trekken. Nik finishte in een tijd van 23.58: ‘Het was een heerlijke strijd met Tom vandaag, mooie tactische race met veel tempowisselingen, ik ging voor de winst en wist dat ik kon vertrouwen op mijn eindsprint.’ Tom finishte in een tijd van 24:05. Paavo de Leng maakte het podium compleet door zich met een tijd van 24:53 van de derde plek te verzekeren: ‘Ik ben erg tevreden met de opbouw van mijn race en kon in het tweede rondje nog mooi versnellen.’ Mads Meijer liep met een tijd van 25:26 een sterke wedstrijd: ‘Ik ben redelijk tevreden met de wedstrijd, ik heb niet helemaal het raceplan uit kunnen voeren, maar heb wel erg diep moeten gaan. Met die prikkel ben ik erg blij richting de Warandeloop. Vandaag is ook een extra motivatie om de laatste drie weken voor de Warandeloop nog een mooie stap te maken.’ Thijmen van der Loop volgde als zevende in een tijd van 26:33 en daarachter kwam Maurice Kram als achtste over de streep in 27:31.

Bij de vrouwen was het al snel duidelijk wie er met de winst van door zou gaan. Silke Jonkman ging hard weg en liet direct iedereen achter zich. Uiteindelijk finishte ze ver voor de rest in een tijd van 26:32. Lianne wist dat ze hard weg zou moeten gaan om de tweede plaats te kunnen pakken, ondanks dat ze daardoor iets té hard weg ging wist ze wel tweede te worden in 27:41: ‘Ik had weer zin in de plantsoenloop vandaag! Door een snelle start, zakte ik in het tweede stuk wat in. Maar ik mag niet klagen, ik ben tevreden met mijn eindtijd en hoe het verder gegaan is! En leuk dat er zoveel publiek was!’ Ook bij de vrouwen werd het podium volledig door Team 4 Mijl gevuld. Jetske kwam in een tijd van 28:28 als derde vrouw over de finish. Ze had vandaag een wat andere tegenstander dan ze gewend is, Arjen Robben liep namelijk de hele wedstrijd in haar kielzog: ‘Ik ben tevreden over hoe ik de wedstrijd heb ingedeeld, maar het is toch jammer dat ik de eindsprint van Arjen verloor.’ Jasmijn Sibma finishte met 30:26 als vijfde vrouw, daarachter werd Reinie Boven met 30:47 zesde.