Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vrijdag 10 juli, Utrecht

De Track Meetings in Utrecht zijn al jaren een begrip in het Nederlandse baancircuit door de grote deelnemersaantallen en goed niveau op bijna alle afstanden.
Omdat dit een van de eerste wedstrijden sinds de Corona crisis was moesten de atleten er snel bij zijn voordat de inschrijving vol zat. Maar liefst 14 atleten van het Team kwamen vrijdag uit op afstanden van 400 tot en met de 3000 meter.

Thije Tjebbes mocht het spits afbijten op de 800 meter. Hij kwam in een snelle race tot 1.55.13, een kleine seconde boven zijn persoonlijk record wat hij dit indoorseizoen had gevestigd.
Bij de dames was Jetske van Kampen de snelste dame van de avond met een tijd van 2.09.37. Annet Fledderus liet meteen al zien goed in vorm te zijn door een nieuw persoonlijk record van 2.15.68 op de klokken te zetten. Carlijn Wagenaar begon haar seizoen met een tijd van 2.18.68

Jetske van Kampen tijdens haar 800 meter. Foto: Erik van Leeuwen

Op de 400 meter bij de dames streden Dominique Veninga en Suzanne Voorrips tegen elkaar in dezelfde serie. Nadat Dominique in een aantal time trials al snelle tijden had laten zien, werd dit haar eerste echte wedstrijd. ‘Als eerste wedstrijd ben ik tevreden, maar met de time trials in mijn achterhoofd weet ik dat ik nog harder kan. Nu ging ik nog stuk de laatste 100 meter, op naar de volgende!‘ Dominique finishte in een tijd van 56.82. Voor Suzanne stond deze wedstrijd in het teken als snelheidsprikkel voor de 800 meter. ‘Keihard geopend de eerste 200 meter en ook keihard verzuurd en stilgevallen de laatste 100. Precies wat de bedoeling was van deze trainingswedstrijd, de tijd was niet van belang. Het was heel leuk om weer een trackmeeting te lopen!

Suzanne en Dominique. Foto: Bjorn Paree

Sofie Lovdal was de enige deelnemer van het Team op de 1500 meter en liep een prima 4.38.96. ‘Mijn wedstrijd ging redelijk goed, 4.38 is absoluut goedgekeurd als eerste wedstrijd van het seizoen. Ik hoop later in de zomer mijn PR’s te verbeteren.’

De sterkste vertegenwoordiging was er op de 3000 meter. In de snelste serie was het Job Ijtsma die wederom indruk maakte door zijn PR te verbeteren naar 8.07.28. ‘De wedstrijd ging goed! Onbedoeld kwam ik op kop, dus ik besloot om rondjes 65 door te lopen. Het ging erg lekker maar daardoor kon ik op het eind niet meer mee sprinten voor de overwinning. Toch mooi een tweede plaats in 8.07.’ Maarten Hindriks kwam ook tot een dik nieuw PR op de baan van 8.21.62 maar kijkt niet geheel tevreden terug op zijn race. ‘Twee weken terug liep ik 8.14 op de weg, nu voelde het de hele race zwaar aan. De eerste kilometer zat ik nog achter Job, maar daarna ben ik wat teruggezakt. De laatste kilometer had ik nu ook niet het vuurwerk van 2 weken terug. Het was niet slecht, maar het kan harder.Maurice Smit had in de drukke serie moeite om positie te vinden en vond uiteindelijk een plekje in de derde groep. ‘De eerste kilometer ging goed op schema, maar de tweede ging veel te langzaam. Te laat het gas erop gezet wat resulteerde in een tijd van 8.39. Wel tevreden met de laatste kilometer maar ik had eerder moeten versnellen. Volgende week een nieuwe poging om onder de 8.30 te lopen!‘ aldus Maurice.

Job Ijstma aan kop van de 3000 meter. Foto: Johan Manders

Bij de dames liepen zowel Lianne van de Belt, Jacelyn Gruppen en Jolien de Waard een nieuw persoonlijk record. Lianne kwam tot de snelste tijd met 9.31.83. ‘In mei en juni had ik even een dipje in training maar de laatste weken begon het weer te draaien. Ik ben daarom heel erg blij dat ik dit seizoen al met een PR heb kunnen openen. Nu kijken wat er na wat snelheidswerk en wedstrijden nog meer in zit.Jacelyn Gruppen was ook zeer tevreden en meldde zelfs dat dit de eerste goede ervaring op de baan was voor haar. ‘De rondjes vlogen voorbij en ik heb mijn PR met 10 seconden verbeterd. De eerste kilometer ging erg langzaam dus ik denk dat er nog meer in zit. Nu heb ik in ieder geval zin om meer baanwedstrijden te gaan doen.‘ Jolien haalde ook een flinke hap van haar record af (15 seconden). ‘Het ging erg goed, ik liep een vlakke race en kon goed blijven pushen!’ Elisa de Jong kwam helaas al vroeg alleen te lopen en was nog niet fit genoeg om te racen. ‘Ik wilde heel graag een wedstrijd lopen, maar mijn lijf was er nog niet klaar voor. Nu eerst herstellen en zorgen dat de trainingen weer lekker gaan draaien.’

Zaterdag 11 juli, Epe
Leonie van Vliet kwam dit weekend in actie op de 100 en 150 meter bij de Sprint/Hurdles startup wedstrijd in Epe. En met succes, ze wist haar persoonlijk record op de 100 meter aan te scherpen naar 11.57 (met iets te veel rugwind) en naderde op de 150 meter haar record op 1 honderdste door 17.36 te lopen.

Omslagfoto: Bjorn Paree