Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Wageningen Edwin Slijkhuis heeft vrijdagavond de 5000m gewonnen bij het Tartletos Loopgala in een nieuw persoonlijk record van 14.49! Niet ver achter hem wist Fabian ten Kate op het Wageningse tartan voor het eerst van zijn leven de 15 minuten grens te slechten met een eindtijd van 14.55. Ook Freek Lier en Jacelyn Gruppen bewezen sneller dan ooit te zijn over twaalf en een halve ronde.

5000m
Rond half 10 “s avonds vertrokken 22 lopers onder prima omstandigheden op weg naar snelle tijden op de 5000 meter. Het veld zat vanaf het begin dicht op elkaar, wat in de eerste kilometers nogal wat gedrang opleverde. Edwin Slijkhuis liep tot aan 3km halverwege het lint en kwam door in 9:01. “Vanaf toen merkte ik dat er gaten ontstonden, waardoor ik naar de 5e plek op kon schuiven.” Tegen de tijd dat de bel voor de laatste ronde ging, voelde Edwin dat zijn tank nog lang niet leeg was. Met een fantastische laatste ronde in 64 wist hij het hele veld voorbij te sprinten en de wedstrijd op zijn naam te zetten. “Ik hoopte stiekem op de winst, en dat dat dat hier dan ook lukt is echt supergaaf!”

Ook Fabian ten Kate liep in Wageningen sneller dan ooit door zich goed aan het raceplan te houden en behouden te starten. “In de laatste drie rondes begon ik in rondjes van 70 de mannen voor mij op te lappen.” Hierbij schoof hij van plek 20 naar plek 5 en liep hij met 14:55 een PR van 13 seconden! Freek Lier begon in tegenstelling tot zijn teamgenoten voorin het veld, en ook hij dacht tijdens het lopen dat een tijd onder de 15 minuten erin zou zitten! “Helaas lukte het me niet om in het tempo van de eerste 3km door te blijven lopen.” Freek wist er met het uitkomen van de laatste bocht nog een sprintje uit te persen maar moest genoegen nemen met 15:05 als eindtijd, wat hem overigens wel een persoonlijk record opleverde.

Jacelyn Gruppen bevond zich in een luxepositie op dezelfde afstand als haar teamgenoten: Met behulp van een persoonlijke haas in de vorm van Bram Buigel wilde zij proberen de 17 minuten grens te slechten. Na een paar goede eerste kilometers kreeg Jacelyn het in de laatste rondes behoorlijk zwaar. “Bram bleef me gelukkig goed hazen en ook flink aanmoedigen, waardoor ik kon blijven pushen.” Met een tijd van 16.47 wist ze ruim onder de 17 minuten te duiken.

Geen uitspattingen op de middellange afstandsonderdelen
Elisa de Jong en Ellen Jansen besloten zich met de tegenstanders te meten op de voor hun relatief korte 1500m. Elisa: “Het was een hele drukke race met veel geduw en getrek. Toch kon ik beheerst blijven lopen en in de derde ronde nog flink versnellen.” In de laatste 500m ging Elisa er hard vandoor, waarvoor ze op het laatste rechte stuk helaas wel haar tol moest betalen.”Met het resultaat van 4.30.93 wist ze echter alsnog haar persoonlijk record te benaderen op een seconde. Ellen Jansen liep in dezelfde race mee en bleef met 4.47 enkele seconden van haar beste tijd verwijderd. Bart Maas kon helaas ook niet boven zichzelf uitstijgen in Wageningen en noteerde 2.03.33 en een 12e plek op de 800m.