Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Den Haag/Amstelveen – Zondag 11 maart lieten twee atleten de Team 4 Mijl-kleuren zien in het westen van Nederland. Edwin Slijkhuis ging van start bij de CPC Loop in Den Haag. Na een aantal zware trainingsweken te hebben gehad, nam Edwin in de week voorafgaand aan deze wedstrijd een beetje gas terug. Deze wedstrijd stond voor hem in teken van de eerste echte voor de Marathon van Rotterdam. Een kleine 50 kilometer verderop vonden de Nederlandse Crosskampioenschappen plaats in Amstelveen. Hier stond Jaap Gerben Vellinga aan de start van de Korte Cross bij de heren. De 800 meter loper waagde een uitstapje buiten zijn comfort zone.

CPC Loop: Slijkhuis wordt derde Nederlander met persoonlijk record

De afgelopen maanden heeft Edwin Slijkhuis vele kilometers afgelegd in voorbereiding op de Marathon van Rotterdam die volgende maand plaats zal vinden. Hier zal Edwin zijn debuut maken op deze afstand. Afgelopen weekend stond voor hem de eerste ‘snelheidstest’ op het programma. In Den Haag stond hij aan de start van de halve marathon bij de City-Pier-City Loop.  Dit jaar vond het evenement – dat bekend staat als hét Haagse hardloopfestijn – voor de 44ste keer plaats. Concurrentie kwam er van zowel binnen als buiten de Nederlands. Vanaf de start liep Edwin een vlakke race en kon hij in een groepje achtervolgers meelopen. Na vijf kilometer liep hij vrijwel de hele wedstrijd in zijn eentje in achtervolging op de groep met Kenianen – die allen in de top vijf eindigden. Edwin kon zijn tempo goed vasthouden en kwam in een tijd van 1.08.23 als 37ste over de finish. Hij was de derde Nederlander en liep ruim een minuut sneller dan dat hij ooit daarvoor had gedaan op deze afstand. ‘Waar die marathontrainingen wel niet goed voor zijnHet is me nog nooit eerder gelukt om het tempo zo goed vast te houden,’ vertelde de voormalig Epenaar lachend aan de redactie.

Edwin Slijkhuis

NK Cross: Vellinga achtste op de korte cross

Na een kort indoorseizoen te hebben gehad, zijn de voorbereidingen voor het outdoorseizoen weer in volle gang gezet door de baanatleten. Jaap Gerben Vellinga besloot in zijn voorbereiding zich aan een sterk bezette cross te wagen. De Nederlandse Crosskampioenschappen vonden dit jaar voor de tweede maal plaats in het Amsterdamse Bos in Amstelveen. Dit jaar karakteriseerde het parcours zich met heuveltjes, zand en zware paden waarbij de deelnemers tot hun knieën in de modder zakten. De vraag was dan ook wie het beste met de condities en het parcours om kon gaan, waarbij topsnelheid nog minder zaligmakend was dan anders (aldus de organisatie). Jaap Gerben vond dit een leuke uitdaging en ging de strijd aan met de concurrentie. Hij ging hard van start maar moest inleveren bij de technische paden waar hij de koplopers moest laten gaan. ‘Het was echt zwaar en ik heb geen moment comfortabel kunnen lopen.’ Na 2,5 kilometer afzien kwam de Fries als achtste over de finish, ruim 20 seconden achter winnaar Richard Douma. Jaap Gerben vertelde na afloop: ‘Ik had gehoopt iets meer van voren te zitten maar dit parcours was niet voor mij weggelegd. Het was wel erg gaaf om dit een keer mee te maken!’

Vellinga na de finish van het NK Korte Cross