Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Omslagfoto: Odile Verzantvoort

Dit weekend stonden er drie zeer diverse wedstrijden op het programma voor de Team 4 Mijl atleten die de maand december niet in Kenia of Lanzarote doorbrengen. Waar Tom de Leeuw in Apeldoorn het indoorseizoen aftrapte bij de Try Out Games, werd er in het Amsterdamse bos gecrost en liep een vijftal langeafstandslopers in Dronten een tien kilometer of halve marathon.

Apeldoorn – Try Out Games
Tom, die een paar maanden met goede wintertrainingen achter de rug heeft, was de enige vertegenwoordiger van het team in de indoorhal van Nederland. Het doel van deze wedstrijd zo vroeg in het seizoen was om te kijken wat zijn huidige vorm is zonder al echt specifieke trainingen gedaan te hebben. Helaas liep de wedstrijd anders dan verwacht: “Er was alleen bij mijn race een piep in plaats van een startschot en ook liep de klok niet mee, waardoor ik geen idee had van hoe hard ik nou ging.” Het duurde hierdoor 300 meter voordat Tom zijn ritme gevonden had. “Ik kon de laatste twee rondes nog goed doortrekken en werd wel eerste, maar in 1.57.72,” vertelt een teleurgestelde Tom aan onze redactie.

Amsterdam – Bos cross 
Drie weken na haar indrukwekkende overwinning bij de Warandeloop keerde Jetske van Kampen terug naar haar thuisprovincie voor de elite korte cross in het Amsterdamse bos. In een spannende strijd met Dagmar Smid over twee-en-een-halve kilometer trok ze op het modderige parcours in de eindsprint helaas aan het kortste eind. “Ik startte hard en probeerde dat tempo vol te houden, maar heuvel-op bleek Dagmar toch sterker.” Met haar eindtijd van 10.03 minuten kreeg ze de tweede plek toebedeeld. 

 

Bij de elite lange cross over negen kilometer had Team 4 Mijl één ijzer in het vuur in de vorm van Tom Hendrikse. “Het was een echte cross, met modder heuvels en stortregen. Ik wilde rustig starten, maar merkte dat ik na de derde klim onbedoeld al een gaatje te pakken had. Deze voorsprong kon ik rustig uitbouwen richting de finish.” Tom wist met bijna een minuut voorsprong de race op zijn naam te schrijven en finishte in slechts 30.50 minuten, wat hem tevens een flinke portie punten oplevert in het nationaal cross circuit.

Dronten – Leisure World Kerstloop
Voor Ellen Jansen was Dronten het toneel voor haar debuut op de halve marathon. De Friese atlete heeft in samenspraak met coach Sybren Mulder ervoor gekozen om meer voor de langere afstanden te gaan. Vandaag liep ze haar eerste 21.1 kilometer in 1.19.19 uur wat haar een vierde plaats in het eindklassement opleverde. Ellen had na de race gemengde gevoelens over deze prestatie. “Onderweg had ik wel een positief gevoel maar ik voel me niet zo euforisch als in Nijmegen. Ik denk dat het wel een heel goed debuut is, maar geloof ook dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering.”

Ook Maarten Hindriks stond in Dronten voor het eerst aan de start van de halve marathon, maar hij had helaas een minder succesvol debuut: “De eerste tien kilometer gingen super en kon ik lekker rollen. Richting de zeventien kilometer was het bikkelen tegen de wind in maar ik voelde me nog redelijk goed.” Helaas kreeg Maarten na dit punt kramp in zijn buik en zijsteken, waardoor hij tussen kilometers zeventien en negentien een enorm tempo verval had. Hij probeerde nog door te lopen, maar kreeg de steken niet weg, en moest daarom één kilometer voor de eindstreep de handdoek in de ring te gooien, wat hem enorm frustreerde. “Ik weet dat de vorm goed is, en baal echt enorm.”

Lianne van de Belt wist er in 35.22 op de tien kilometer met een eerste plaats vandoor te gaan. Ruim drie minuten voor de nummer twee streed zijn tegen zichzelf voor een snelle tijd, wat een PR van ruim 20 seconden opleverde! “Het tussenstuk was wel een beetje zwaar, maar op het eind stond er wind mee en kon ik nog mooi even versnellen.” Een 34’er komt nu ook dichterbij voor Lianne. “Stiekem hoop ik dat dit seizoen nog aan te kunnen tikken!” Jolien de Waard ging naar huis met bronzen eremetaal, maar had helaas 38.33 minuten nodig om te finishen in Dronten. “Ik kwam voor een snelle tijd, maar dat is niet gelukt. Het waaide hard, ik had het snel zwaar en vond het parcours ook niet inspirerend.”

Maurice Smit nam ook deel aan de tien kilometer. Helaas startte hij veel te hard waardoor hij zichzelf na vier kilometer eigenlijk al had opgeblazen. “De laatste drie kilometer kon ik me weer wat herpakken en werd ik uiteindelijk tweede in 33.15. Ik baal enorm van deze race, maar heb er veel van geleerd,” blikt Maurice terug. Op oudejaarsdag mag hij zich in Gorredijk revancheren.