Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

HoogeveenJacelyn Gruppen en Ellen Jansen hebben tijdens de Cascaderun, respectievelijk, de tweede en derde plaats veroverd op de 5 mijl. Bij de heren werd het podium misgelopen: Maarten Hindriks, Fabian ten Kate en Wessel van Veenen werden achtereenvolgens vijfde, zesde en elfde.

April kan doorgaans bestempeld worden als een echte overgangsmaand: waar sommige atleten vorige week al hun baanseizoen openden in Steenwijk, liep Edwin Slijkhuis nog de Marathon van Rotterdam en zit een andere groep atleten op al trainingsstage in het buitenland. Een kleine groep atleten koos er voor om dit weekend nog deel te nemen aan de Cascaderun, vlak voordat Team 4 Mijl vertrekt op hun jaarlijkse trainingsstage naar Portugal.

Voor Jacelyn Gruppen is de Cascaderun een thuiswedstrijd: de Drenthse loopster van Team 4 Mijl komt oorspronkelijk uit Stuifzand, op een steenworp afstand van Hoogeveen. “Dit is echt een thuiswedstrijd en die wil ik niet missen,” vertelde Jacelyn. “Vanwege een zwaar wedstrijdprogramma, met onder andere vorige week de Halve Marathon van Madrid, koos ik dit jaar om te starten op de 5 Mijl.” De atlete van Team 4 Mijl ging ondanks dit zware wedstrijdprogramma voortvarend van start. Na twee kilometer moest ze de heren waarmee ze liep laten gaan. “Ik kwam toen in een groepje terecht waarbij ik de overige zes kilometer het kopwerk heb verricht. Toch kon ik het tempo hoog houden.” Uiteindelijk finishte Jacelyn als tweede vrouw in een tijd van 27.16. Achter Jacelyn finishte haar teamgenootje Ellen Jansen op de derde plek in een tijd van 30.17. Ook zij was net wat te hard gestart: “Na vier kilometer kon ik weer aanzetten en wist zo van een vijfde plek naar de derde plek te lopen. Ik had geen idee hoe groot mijn voorsprong was, dus ik heb de laatste kilometer flink geknokt,” aldus Ellen.

Bij de mannen wist Maarten Hindriks net niet mee te doen bij de strijd om de podium plaatsen. Tot drie kilometer kon hij goed meekomen met de eerste lopers, maar moest toen een gaatje laten. “Afgelopen week ben ik wat ziek geweest en ik wist niet wat ik zou kunnen vandaag,” vertelde Maarten. In de laatste kilometers wist hij het tempo nog wat op te voeren, maar de nummer vier in de was eigenlijk al te ver weg. Maarten finishte uiteindelijk als vijfde in een tijd van 25.33. “Op zich ben ik wel tevreden met mijn prestatie van vandaag; ik kwam na vijf kilometer net zo hard door als vorige week op de 5000 meter in Steenwijk.”

Terwijl Maarten in de laatste kilometers van de wedstrijd aan het jagen was op de nummer vier, werd er juist door zijn trainingsmaatje Fabian ten Kate op hem gejaagd. Waar veel atleten in het begin kozen voor een stevig tempo, koos Fabian er voor om zijn eigen tempo te lopen. “Ik heb genoten van de prachtige sfeer in Hoogeveen en ik kon steeds makkelijker pushen,” vertelde Fabian. Hij wist steeds meer lopers op te rapen, maar kon uiteindelijk net niet meer in de buurt komen van Maarten. Hij zette de klok stil na 25.40, zeven tellen achter zijn teamgenootje.

Bijna een halve minuut na Fabian passeerde ook Wessel van Veenen de finishlijn. De 800-meter-specialist kwam als elfde over de meet in een tijd van 26.09. “Vijf Mijl is voor mij nog een flinke afstand, maar het ging boven verwachting goed,” vertelde Wessel. “Ik heb redelijk vlak gelopen en daarnaast veel mensen opgeraapt gedurende de tweede helft van de race.”