Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op dag twee van het Nederlands kampioenschap atletiek werd gestreden voor medailles en werden plaatsen zeker gesteld voor finales. Ondanks uitstekende prestaties, werden er nog geen medailles behaald. Lees hieronder het verslag van de gelopen races over 5000 meter mannen, 200 meter vrouwen, 800 meter mannen, 400 meter horden dames en 1500 meter voor mannen en vrouwen.

Apeldoorn – Waar dag 1 van het NK begon met sprintafstanden, werd dag 2 vandaag geopend met de 5000 meter. Nik Lemmink kwam hier in actie en maakte daarmee zijn debuut op een NK outdoor. “Ik heb mooi ervaring op kunnen doen vandaag op een toernooi en ook nog een PR gelopen. Het was een geslaagde dag!”, vertelde een tevreden Nik na afloop. Nik finishte als negende in een tijd van 14:12,75, wat een persoonlijk record van 6 seconden betekent.

Bram Buigel plaatste zich gisteren overtuigend voor de finale op de 800 meter van vandaag. Het resultaat in de sterk bezette finale was echter niet waar hij op had gehoopt: “Ik had graag mijn goede vorm bevestigd met een medaille, dat zat er helaas nog niet in. Op mijn race was weinig aan te merken, maar ik kwam op het laatst gewoon tekort. Het podium komt wel steeds dichterbij, voorheen finishte ik in de finale vaak achteraan”, aldus Bram die genoegen moest nemen met een vijfde plaats in 1:48,66. Bram hoopt na het NK zijn persoonlijk record aan te scherpen naar 1:46-laag.

In de finale van de 400 meter horden greep Danique Gimbrère naast het podium. Ondanks een zure vierde plek is de atlete tevreden, aangezien ze nog maar net de switch van de 400 meter vlak naar dezelfde afstand met horden gemaakt heeft: “Helaas was het een wat rommelige race vandaag. Ik raakte een paar hordes en kwam een aantal keer niet uit met mijn passen. Toch ben ik met mijn eerste NK finale bij de senioren en een vierde plaats hartstikke blij! Dat had ik echt niet verwacht toen ik anderhalve maand geleden mijn eerste hordenrace liep!” Danique finishte in een tijd van 1:02,03.

Eva Mollema en Leonie van Vliet kwamen naast de 100 meter van gisteren vandaag ook op de 200 meter in actie. Eva startte met de series, welke zij soeverein doorkwam door zich als tijdsnelste te kwalificeren voor de finale. Zij deed dit in een tijd van 25,38 seconden. Nog geen anderhalf uur later ging de finale van start. Ondanks de halve finale voor Eva het hoogst haalbare leek, had de atlete er voor zichzelf graag nog wat meer uit gehaald in haar tweede race van de dag: “Het was niet zo mijn weekend, maar desondanks liep ik technisch een goede serie! De halve finale zat zo dicht op de series dat ik gewoon energie miste. Een volgende wedstrijd maar op jacht naar de sub-25 seconden!” Eva klokte in de halve finale 25,57 seconden. Leonie mocht, net als op de 100 meter, de series overslaan wegens haar snelle persoonlijke record. In de halve finale ging zij, net als Eva, van start in de eerste serie. Leonie kwalificeerde zich met een ‘grote Q’ achter haar naam direct voor de finale van morgen.

De 1500m was druk bezet met wel vijf Team 4 Mijl atleten. Job IJtsma en Nick Marsman beten het spits af. In een race die zich kenmerkte door veel positiewisselingen was het tot de finishlijn spannende wie zich zouden plaatsen voor de finale. Job bekeek lange tijd de wedstrijd van achteruit het veld en schoof gaandeweg steeds meer naar voren op. Nick daarentegen liep de gehele wedstrijd rond de vijfde positie en moest in de laatste ronden vechten om zijn positie te behouden. De laatste 200 meter sprintte Job met twee anderen op de finishlijn af, gevolgd door een groepje atleten waarvan Nick uiteindelijk als eerste over de streep kwam. Doordat Job en Nick bij de eerste vier finishers zaten, wisten zij een plek in de finale zeker te stellen. “Ik heb het vandaag een beetje spannend gemaakt, maar ik ben alsnog door naar de finale. Morgen moet het écht gebeuren!” vertelde Job over zijn race.
In de tweede 1500m race kwam Wessel van Veenen in actie. Wessel had een duidelijk tactiek, liet hij de redactie weten: “Omdat de eerste serie erg snel ging wist ik dat ik waarschijnlijk bij de beste vier moest zitten om door te gaan. Ik heb de hele race zuinig aan de binnenkant gelopen en kon tot het laatste stuk meestrijden voor een finaleplaats. Hiervoor kwam ik helaas net te kort maar ik ben alsnog tevreden over de uitvoering!

Na de mannen verschen Jetske van Kampen en Jasmijn Sibmaaan de startlijn. Voor Jasmijn was dit de eerste keer dat zij deelnam aan het Nederlands Kampioenschap en pas de derde keer ooit dat zij een 1500m liep. Jasmijn kon tot halverwege de wedstrijd goed aanhaken, maar moest toen toch haar meerdere erkennen in de meer ervaren atleten. “Het was heel leuk om een NK te lopen, maar m’n uitslag was minder dan gehoopt. Er ging niet echt iets mis, maar het was vooral een gebrek aan ervaring. Ik was heel zenuwachtig” vertelde Jasmijn, die in totaal eindigde als 16e in een tijd van 4.46.21.
Jetske had voorafgaand goede kansen voor een finaleplaats, gezien zij één van de snelste atleten van het veld is. Zij controleerde de gehele race vanuit een derde positie en wist met een kleine versnelling in de laatste ronde uiteindelijk zelfs als eerste te finishen. Hierdoor stelde Jetske met gemak haar plek in de finale zeker.