Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Utrecht – Op de tweede dag van het NK Atletiek is het eerste eremetaal voor Team 4 Mijl gewonnen. Op de 800 meter wist Suzanne Voorrips de tweede plaats te bemachtigen en een plek op het podium verzilveren. Daarnaast hebben vijf atleten zich gekwalificeerd voor de finales van zondag.

800 meter
Suzanne Voorrips wist gisteren gecontroleerd naar seriewinst te lopen. De atlete van Team 4 Mijl stond als eerste geplaatst op de 800 meter en wilde dus een gooi doen naar het hoogste ereschavot. Dat deze missie geen makkelijke opgave zou zijn wist ze van te voren. “Eigenlijk ging alles volgens plan. Ik liep gecontroleerd mee voorin en met nog 200 meter te gaan zette ik mijn eindsprint in. In de laatste honderd meter probeerde ik er nog een klap op te geven, maar toen begon ik te verkrampen”. Suzanne leek op weg naar goud, maar in de laatste meters van de race werd ze binnendoor ingehaald door Britt Ummels. Ze finishte uiteindelijk, tot haar ongenoegen, als tweede met een tijd van 2.11.00. “Dit was de kans om mijn eerste senioren titel te winnen. Dat het niet gelukt is doet pijn,” besloot Suzanne.

Bij de mannen was de eremetaal nog niet aan de orde. Zij moesten zich vandaag eerst zien te kwalificeren voor de finale. Vorige jaren was Team 4 Mijl altijd ruim vertegenwoordigd op de 800 meter, echter dit jaar was de startlijst door blessureleed een stuk minder bevolkt door de atleten van het Groningse hardloopteam. Wessel van Veenen, Bram Buigel en Jelmer Lenstra gingen wel van start. Alle drie de atleten mochten tegelijkertijd in de tweede serie een finaleticket proberen te bemachtigen. “Ik wist eigenlijk al weken wat het strijdplan zou zijn”, vertelde Wessel, “ik zou de eerste 600 meter aantrekken en daarna gecontroleerd doorlopen”. En zo geschiedde: Wessel trok 600 meter het veld aan en toen klapte een aantal atleten over hem heen. Maarten Plaum schoot weg bij de anderen atleten, maar werd door Bram achterhaald in de laatste meters. Bram won de serie in 1.50.76. “Ik voelde me goed. En blij met mn tijd. Morgen wordt het heel erg spannend, maar ik heb wel zin om voor de medailles te strijden,” reageerde Bram na afloop. Achter hem wist Wessel de derde plek te consolideren, hij passeerde de finish na 1.51.52. Dit bleek later voldoende om als tijdsnelste door te gaan naar de finale. Voor Jelmer was de race minder geslaagd; hij kwam niet verder dan de vijfde plaats met een tijd van 1.53.90. “Helaas heb ik deze zomer niet het niveau gehaald wat nodig is voor een NK finale plaats. Het is nu einde seizoen voor mij. Over een aantal weken zal ik het lopen weer oppakken”, besloot Jelmer.

1500 meter
Niet alleen voor Suzanne Voorrips liep de NK finale uit op een grote teleurstelling. Ook Niek Blikslager had zich een heel andere race voorgesteld. De 1500-meter-specialist kwam al gauw na het startschot vast te zitten in het veld. Niemand wilde tempo maken, waardoor de wedstrijd uitliep op een boemelrace. Met nog 600 meter te gaan werd de ban gebroken; de versnelling van Valentijn Weinans liet de race ontbranden. Niek probeerde mee te komen in het geweld, maar blies zichzelf op. Diep teleurgesteld kwam hij als elfde over de meet in 4.03.64.

Ellen Jansen en Elisa de Jong moesten zich eerst nog zien te kwalificeren voor hun 1500 meter finale. Ellen mocht van start in de eerste serie. Daar wist ze zich goed te positioneren: lange tijd liep ze op de tweede positie achter Sanne Wolters-Verstegen. “Mijn enige doel vandaag was om me te plaatsen voor de finale.” Dit doel wist ze te bereiken. In de laatste ronde werd ze voorbij gelopen door enkele atletes, waardoor ze als vijfde finishte in de serie. “Helaas was het net niet goed genoeg voor directe kwalificatie, maar met een nieuw persoonlijk record van 4.35.25 ben ik alsnog als eerste tijdsnelste door”, vertelde Ellen. Vervolgens was het de beurt aan Elisa de Jong. Elisa, die met een sterk seizoen bezig is, liep gecontroleerd naar de derde plek in haar serie en was daarmee verzekerd met een directe plaats in de finale. “Ik heb mijn klassering vandaag waargemaakt. Ik kon goed mee komen en kon in de laatste meters mooi uitrollen toen de finale plek veilig was.” Ze zette klok stil na 4.35.73.

400 meter horden
Gisteren wist Henderyke Wonink zich zonder problemen te kwalificeren voor de finale. Vandaag begon ze haar derde 400 meter horden van het seizoen goed. “Ik had een mooi ritme te pakken. Tot het uitkoment van de eerste bocht, toen klopte het ineens allemaal niet meer. Ik kwam niet goed uit bij de horde en verloor veel snelheid.” Ondanks deze hapering in de race wist Henderyke naar haar snelste tijd van dit seizoen te lopen. Ze finishte als vijfde in 61.81.

200 meter
Waar Dominique Veninga gisteren nog vrij gesteld was van de series van de 400 meter, moest ze zich vandaag eerst maar eens zien te kwalificeren voor de halve finale. Dit bleek geen probleem te zijn voor Dominique. Ze wist zich eenvoudig te plaatsen met seriewinst met een tijd van 25.44.

Later op de dag werden ook de halve finales gehouden. Naast Dominique Veninga mocht ook Leonie van Vliet in deze ronde uit de startblokken vertrekken. Beide atletes startten in de laatste halve finale. Leonie snelde naar de tweede plaats, deze gaf direct toegang tot de finale, in 24.04. Dominique moest genoegen nemen met de vijfde plaats, ze zette de klok stil na 25.89.