Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Rotterdam – Het Marathon debuut van Edwin Slijkhuis is uitgemond in een teleurstelling. De atleet van Team 4 Mijl wilde een tijd neerzetten onder de 2.26, maar hij moest uiteindelijk genoegen nemen met een eindtijd van 2.30.10.

Eindelijk was het zo ver: zondag 8 april om iets na 10.00 klonk het startschot voor de 38e editie van de Rotterdam Marathon. Onder de deelnemers: Edwin Slijkhuis en haas Henk Kramer. Helaas gebeurde wat geen enkele atleet wenst bij zijn of haar debuut op de Marathon: Edwin kwam meteen ten val na het klinken van het startschot. “Ik viel over een aantal atleten die voor mij op de grond lagen, maar kon me gelukkig daarna meteen herpakken”, vertelde Edwin.

De eerste kilometers werd er goed constant gelopen. De missie van haas Henk was om Edwin af te zetten bij 18 kilometer op een tempo voor een eindtijd van rond de 2.25.30. “Het gaat hardstikke goed. Ik heb Edwin precies volgens plan kunnen afzetten. Hij ligt nu mooi iets voor op het schema; hij gaat het wel redden,” reageerde Henk kort na het uitvoeren van zijn taak.

Halverwege de wedstrijd kwam Edwin door in een tijd van 1.12.37. Op dat moment lag hij als derde Nederlander in de wedstrijd. “Alles zag er goed uit,” vertelde coach Sybren Mulder. “Toen gingen ze het Kralingse Bos in en veloor ik Edwin uit het oog. Hij was lekker bezig met mensen inhalen.” Echter, in het Kralingse Bos, rond de 33e kilometer, sloeg het noodlot toe: Edwin kreeg kramp. Vanaf toen moest hij veel tijd inleveren op zijn beoogde schema. Uiteindelijk zette hij de klok stil op de Coolsingel na 2.30.10.

“Er heerst nu vooral teleurstelling,” vertelde Edwin. “De warmte heeft me genekt. Van te voren wisten we dat het een warme editie zou kunnen worden en dat werd het helaas ook.” “We hebben er alles aan gedaan. Het is balen, maar het is niet anders,” besloot coach Sybren Mulder.