Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen weekend werd het Finse nationale kampioenschap atletiek gehouden in Turku, in het Paavo Nurmi Stadion (vernoemd naar negenvoudig olympisch kampioen op de middel- en langeafstand). Onze atleet Sofie Lövdal komt uit Finland en nam dit weekend deel aan de 3000 meter steeplechase bij het kampioenschap. Na een zwaarbevochten race wist Sofie het brons mee naar huis te nemen!

Omdat de trainingen de afgelopen tijd zeer goed gingen, wist ik dat ik kans maakte op een medaille vandaag. Desondanks voelden mijn benen de afgelopen dagen heel zwaar en traag, waardoor ik niet hard durfde te starten. Ik liep lang op plek 5-6, omdat mijn groepje een goed tempo liep. De eerste twee kilometer voelde ik me niet super sterk, maar het tempo ging makkelijk genoeg om in de laatste kilometer op jacht te gaan naar de nummer drie.

Toen ik bij de nummer drie kwam versnelde zij ook. Omdat ik een betere eindsprint heb wist ik dat ik gewoon in haar rug moest blijven zitten tot de laatst ronde. Met 300 meter te gaan zette ik mijn eindsprint in, maar mijn waterbak passage was niet goed. Mijn concurrente begon ook keihard te versnellen en zat vlak achter mij. De laatste 50 meter was heel spannend, en ze haalde me bijna in. Op de finish was de tijd gelukkig toch aan mijn zijde en pakte ik brons met een verschil van 0.06 seconden! Ik ben heel erg blij met deze derde plek, en ook met het resultaat! Mijn eindtijd van 10.32,77 is een van mijn top drie tijden ooit.”