Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend werd er op veel verschillende plaatsen op veel verschillende onderdelen geracet. Op vrijdag mochten op het Tartlétos Loopgala in barre omstandigheden met veel wind Lianne van de Belt, Sofie Lövdal (1500m) Bram Buigel (800m) en Maurice Smit (5000m) kozen alle vier voor Wageningen. Zaterdag werd in Leiden tijdens de Gouden Spike door Tom de Leeuw (800m) geracet, waar Floortje van Kampen thuis bleef voor de 100m en 200m op de Martinibokaal. Tot slot werd er zondag door Ellen Jansen, Jolien de Waard, Sofie Lövdal, Elisa de Jong en Danique Gimbrère gelopen in een stralend zonnetje met de ladiesrun (5km).

Zoals gezegd was het geen ideaal loopweer tijdens het Tartlétos loopgala dit weekend en dat had effect op de wedstrijd. Verschillende onderdelen werden uitgesteld en een harde wind voorkwam top tijden. Bram mocht als eerst van start en had specifiek voor een race gekozen met weinig tegenstand zodat hij een solorace kon lopen als training voor de Universiade. “Van te voren hoopte ik op een tijd rond de 1.50 maar toen ik in Wageningen aan kwam was het al snel duidelijk dat dit lastig ging worden. Toch gewoon gestart, maar het was gewoon erg lastig om op tempo te komen tegen de enorme wind.”, besloot Bram na zijn 1.53. Waar Bram koos voor een ongehaasde race had Lianne er wel een gevonden in coach Sybren Mulder. Ondanks de omstandigheden wist zij wel naar een PR te lopen in 4.30.33. “Met dank aan het haaswerk van coach Sybren Mulder een mooie, vrij vlakke eerste 1500m van het seizoen gelopen naar een PR. Nu begint alleen die 4:20’er wel heel erg te knagen.” Sofie volgde iets later in 4.41, nipt boven haar PR. “Ik had een rustige eerste kilometer met daarna een snelle finish. Ik voel dat er meer in zit! Tevreden voor de eerste wedstrijd.” Als laatste mocht Maurice van start op de 5000m. Waar hij twee week geleden vrij eenvoudig naar een 15.16 liep, zat er vandaag helaas niet genoeg in de tank. Niet geheel tevreden finishte hij in 15.46.

Ook zaterdag, tijdens de Gouden Spike en Martinibokaal waren het door harde wind en af en toe regen geen ideale omstandigheden voor snelle tijden. Dit jaar op de hoofdafstand het NK 10.000m geen bezetting, was Tom de enige die afreisde naar Leiden voor een 800m. Zonder echt veel bombarie liep hij vrij steady naar een 1.56. In Groningen gebleven was Floortje de enige die uitkwam op de Martinibokaal. Zij koos voor de twee kortste afstanden, de 100m en 200m. Dat er geen snelle tijden zouden komen bleek wel uit dat de harde wind precies tegensteld was aan de looprichting. Haar tijden resp. 13.55 en 26.16 waren dan ook niet waarvoor ze aan de start verscheen.

Als laatst werd er op zondag door een aantal dames de Ladiesrun gelopen. Waar de afgelopen dagen geteisterd werden door harde wind en regen, scheen er vandaag een heerlijk zonnetje gekoeld door een zacht briesje. Het Hollandse weer liet zich weer eens van haar beste kant zien. In deze genieten omstandigheden wist Lianne naar de winst te lopen en liepen Ellen en Jolien naar een tweede en derde plek in respectievelijk 17.59 en 18.31. Lianne liep haar 10 kilomater als een harde trainng:“Leuke wedstrijd, wel een beetje apart. Ik moest deze wedstrijd namelijk als een training (intervaltraining op hartslag) doen, omdat ik midden in mijn wedstrijdperiode zit en vandaag niet al te diep mocht gaan. Alleen 1,3 km voor de finish zat ik zo dicht bij de eerste vrouw, dat Sybren toestemming gaf om toch nog even diep te gaan. Gelukkig kon ik de eerste vrouw nog inhalen waardoor ik zelf als eerste vrouw over de finish mocht binnekomen! Extra leuk om in eigen stad een wedstrijd te winnen.” Ellen over haar tweede plek:“Ik weet dat ik beter kan dan dit, maar na drie maanden blessureleed was meedoen al een overwinning op zichzelf.”en Jolien over haarde derde plaats:“Het ging niet super, vond vooral de tijd echt tegenvallen. Zakte erg in in het middenstuk, kon gelukkig laatste km wel weer het oude tempo terug pakken.” Sofie, Elisa en Danique hadden ofwel een wedstrijd achter de rug, of een harde training en mochten rustig aandoen. Elisa en Danique:”Het voor ons een cooling down, dus we hebben er een lekker rustig duurloopje van gemaakt. Ook wel eens leuk, wel de sfeer, maar niet de zenuwen en niet kapot.” Zeiden zij over hun acte de présence.