Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Karlsruhe – In de eerste wedstrijd van zijn seizoen snelt Thijmen Kupers naar een tijd van 1.47.96 op de 800 meter. Hij duikt daarmee ruim een seconde onder de tijd die benodigd was om zich te kwalificeren voor het EK Indoor dat begin maart wordt georganiseerd in Glasgow.

Voor Thijmen was de wedstrijd in Karlsruhe zijn eerste 800 meter in 361 dagen. De 800-meter-specialist van Team 4 Mijl heeft lange tijd met achillespeesklachten gekampt en daardoor grote delen van het laatste indoor seizoen en het hele outdoor seizoen gemist. Nu is hij weer volledig belastbaar en de wedstrijd in Duitsland was meteen een goede krachtmeting in een internationaal veld. Na het startschot postioneerde Thijmen zich relatief achteraan in het veld. “Het was de bedoeling om voor mijn doen relatief rustig te starten, zodat ik niet meteen voorin de wedstrijd zou komen te lopen.” Het wedstrijdveld werd na de start al snel op een lint getrokken door de haas. Ook na het uitstappen van de haas na 500 meter bleef het tempo hoog. “Ik had moeite om constant te lopen, ik tikte daarom mijn voorganger af en toe op de hakken. Tussen 400 en 600 meter moest ik een gaatje laten vallen met mijn voorgangers, maar in de laatste 100 meter wist ik weer wat terug te komen”, aldus Thijmen. Uiteindelijk kwam hij als zesde over de meet in 1.47.96 en moest hij een kleine anderhalve seconde toegeven op de Zweedse winnaar Andreas Kramer. Achteraf overheersde er vooral blijdschap en opluchting bij de 800-meter-specialist: “Dit is een van mijn betere seizoensopeningen. Het is heel fijn om meteen in mijn eerste wedstrijd de limiet te lopen voor het EK. Ik denk dat ik nog wel wat snelheid nodig heb. Maar bovenal ben blij dat ik me weer echt een atleet voel.”

Eerder op de dag liep teamgenoot Bram Buigel ook een 800 meter. Ongeveer 200 kilometer van Karlsruhe, in Luxemburg, kwam Bram tot een tijd van 1.51.50. Hij werd daarmee derde in zijn race. “Ik had gehoopt een snellere tijd neer te zetten. Helaas ging het niet hard genoeg. En daarnaast was ik vandaag niet goed genoeg”, liet hij weten na afloop.