Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op de laatste dag van 2019 stonden de atleten van Team 4 Mijl aan de start van twee verschillende wedstrijden. In Gorredijk werd de Oliebollenloop gehouden. Jacelyn Gruppen won daar de 10 kilometer met een ruime voorsprong. Maarten Hindriks behaalde een derde plek en Maurice Smit zorgde voor een mooie afsluiting van zijn jaar door een persoonlijk record te lopen. In Soest stond de Sylvestercross als traditionele afsluiting van het jaar op het programma. Jetske van Kampen wist een mooie vijfde plek te behalen in een sterk deelnemersveld. Tom Hendrikse finishte als vierde Nederlander.

Soest – Jetske kwam slechts één seconde na nummer drie als vijfde over de streep in een zware race op de korte cross. ‘Ik heb 2,9 kilometer derde kunnen lopen, maar daarna was ik totaal kapot en voelde de laatste 300 meter nog erg ver. Desondanks ben ik heel tevreden met mijn vijfde plek in dit sterke veld!’ Annet Fledderus finishte als 37e op de korte cross. Tom de Leeuw had lering getrokken uit de Warandeloop, waar hij te hard gestart was. Door nu rustiger te starten kon hij in het tweede gedeelte nog versnellen en eindige hij op een 33e plek. ‘Ik ben tevreden over het wedstrijdverloop en heb zin in het indoorseizoen.’
Op de lange cross bij de mannen was veel concurrentie uit het buitenland. Tom had een goeie start en kon mee met de kopgroep. Helaas kreeg hij twee rondes voor het einde last van zijsteek, waardoor hij enkele posities moest prijsgeven. ‘Toen de zijsteek weg was, kon ik gelukkig nog één positie goed maken, waardoor ik vierde Nederlander en dertiende in het totaal werd. Op de zijsteek na, ben ik erg tevreden met deze prestatie!’ Job IJtsma eindigde als 41e.

Gorredijk – Jacelyn kwam met anderhalve minuut voorsprong in 35.15 minuten als eerste over de streep. Na een goede trainingsstage op Lanzarote had ze het gevoel weer een stap gemaakt te hebben. Helaas werd ze enkele dagen na thuiskomst verkouden en twijfelde ze daarom of ze zou starten. ‘De eerste helft ging beter dan verwacht, maar de tweede helft kon ik wel merken dat ik niet topfit was. Ik ben tevreden dat deze wedstrijd weer een minuut harder ging dan mijn vorige wedstrijd en dat ik het jaar goed afgesloten heb.’
Maarten Hindriks behaalde een derde plek op de 10 kilometer in een tijd van 31.29 minuten. Deze tijd was slechts acht seconden boven zijn persoonlijk record. ‘In het tweede gedeelte kwam ik alleen te lopen en was het een mentale strijd, hierdoor heb ik helaas wat tijd verloren. Ik weet hierdoor echter wel dat er nog meer in het vat zit en voor nu is dit prima. Morgen ga ik vier weken op trainingsstage naar Kenia om echt in vorm te komen.’ Maurice liep 31.46 minuten en daarmee liep hij op deze laatste dag van het jaar een nieuwe persoonlijke besttijd en behaalde hij een vierde plaats.