Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Nijmegen – Na weken van regen en wind, brak gisteren eindelijk de zon weer door in Nederland. Dit beloofde veel goeds voor de Next Generation Athletics in Nijmegen. De prestaties van Team 4 Mijl waren erg verschillend. Maar liefst 11 atleten uit Groningen stonden aan de start. De een liep boven verwachting goed en bij de ander viel het gisteren toch nog een beetje tegen. 

Wessel van Veenen en Nick Marsman mochten als eerste los, in de B-serie van de 1500 meter. Wessel heeft in Utrecht al laten zien in goede vorm te verkeren en daar gooide hij nog weer een schepje bij op in Nijmegen. Hij liep weer 2 seconden van zijn kersverse PR af; hij finishte als zesde in zijn serie in 3:44,82. “Ik moest de hele race scherp zijn om mijn plekje aan de binnenkant te behouden, maar heb daardoor geen overbodige meters gemaakt. Fijn dat de trainingen van de afgelopen winter zich nu uitbetalen op de 1500 meter!”. Nick Marsman was dit seizoen nog niet op het niveau waar hij wilde zijn. Hij kon gisteren tot ongeveer 1000 meter goed volgen maar bij de versnelling kon hij niet mee. Hij kwam als veertiende over de streep in 3:53,33. “Het ging een stuk beter dan drie weken geleden. Het gaat dus de goeie kant op. Er is nog veel werk aan de winkel maar progressie is er in ieder geval.” 

Niek Blikslager en Maarten Hindriks liepen de 5000 meter in de B-serie. Voor Niek was dit zijn eerste wedstrijd na een langdurige blessure. In trainingen merkte hij dat hij op de goede weg is richting zijn oude niveau. Toch koos hij ervoor om in de B-serie te starten zodat hij zijn race rustig kon beginnen en dit plan pakte goed uit. Tot 4 km bleef hij achter het kopgroepje lopen en daarna is hij gaan versnellen. Met een snelle laatste km won hij zijn serie in 14:08,18. Met deze tijd kwam hij aardig in de buurt van zijn PR. “Ik ben nu heel erg tevreden met de tijd. Had dit nu nog niet verwacht”. Bij Maarten ging het vandaag minder goed. Hij is de laatste maanden erg druk met zijn maatschappelijk carrière en dat vergt veel energie. Hierdoor bleek hij in Nijmegen niet in staat om een goede tijd te lopen, en dus stapte hij na ongeveer 3.5 km uit.

Voor Bram Buigel was dit zijn eerste 800 meter van het seizoen. De Nederlandse top was vertegenwoordigd in deze serie, dus het beloofde een spannende race te worden. Een paar weken geleden kreeg Bram te maken met hamstring klachten, wat zijn trainingen wat heeft vertraagd. Bram’s race viel in Nijmegen dus nog wat tegen en hij finishte als achtste in 1:51,24.

Tom Hendrikse liep weer zijn eerste wedstrijd na zijn marathon in Dresden. De afgelopen weken is hij weer gaan focussen op wat korter en sneller werk en vandaag mocht hij laten zien hoe dit is uitgepakt. De race was erg rommelig met veel geduw en getrek, maar Tom hield zich goed staande. De laatste 2 km kon hij goed door versnellen en hij finishte als tweede Nederlander en vijfde in totaal. “Met een mooie eindsprint werd ik 5e en met een nieuw pr van 14:02,66 rijd ik met een goed gevoel terug naar het noorden!” 

Dominique Veninga en Eva Mollema vertegenwoordigden de sprintsters van Team 4 Mijl in Nijmegen. Zij startten beiden in de A-serie van de 400 meter. Dominique kreeg dezelfde opdracht mee als in Vught waar ze haar PR liep. Dit lukte echter niet helemaal en ze opende iets te hard waardoor de laatste 100 meter erg zwaar werd. Desondanks liep ze haar tweede tijd ooit en ze eindigde als tweede in 55,70. “Wel mijn 2e tijd ooit, maar gezien mijn tijd in Vught [54.75 – red.] had ik vandaag iets sneller verwacht.”. Eva hoopte net als afgelopen maandag rustig te starten, maar dan met een snellere laatste 200 meter. Ze opende helaas te langzaam waardoor ze niet in de buurt kwam van haar PR. Ze finishte als zevende in 1:00,14. “Wel liep ik de race geheel vlak maar dit is niet waar ik op had gehoopt. Volgende keer gaan we harder starten!”. 

Voor Jetske van Kampen was dit haar eerste 1500 meter van het seizoen. Ze hoopte op een snellere tijd maar dat zat er vandaag helaas nog niet in. Ze finishte als vijfde in 4:19,00. “Volgende wedstrijd weer beter focussen en dan hopen dat er een snellere tijd in zit.”. 

Job IJtsma liep in de A-serie van de 1500 meter. Hij had van te voren maar 1 doel: de limiet voor het EK onder 23 jaar lopen. Deze limiet staat op 3:43,00. Er werd erg hard gelopen in de serie en Job liep helemaal achteraan het lint. Het spande erom of hij het ging halen, maar met een goed laatste rondje bleef hij met 3:42,09 een kleine seconde onder de limiet. Zoals het nu lijkt mag Job begin juli Nederland vertegenwoordigen in Tallin, Estland. “Ik was erg gespannen van te voren, maar tijdens de race voelde ik me comfortabel en ik had vertrouwen in een hard laatste rondje. Dat lukte gelukkig goed. Op naar Estland!” . 

Jolien de Waard sloot de avond af met een 5000 meter. Dit is niet haar favoriete onderdeel maar toch liep ze een sterke race. Ze had een goed groepje waar ze mooi kon blijven volgen. Tot 4 km bleef ze erg makkelijk lopen en met een goed laatste rondje finishte ze in 17:12,03 als veertiende in haar serie. “Ik liep een PR en het ging best goed! De laatste kilometer was wel erg zwaar maar gelukkig had ik een goede haas.”

Oordegem – In Nijmegen was de 400 meter de kortste afstand en dat is toch een beetje te ver voor sprintster Leonie van Vliet. Zij besloot af te reizen naar Belgie voor de IFAM. Hier liep ze de 100 en 200 meter. Op de 100 meter liep ze 11,51, waar ze niet heel tevreden mee was. Wel liet ze hiermee zien erg constant hard te lopen dit seizoen. De 200 meter ging dit seizoen nog niet heel goed omdat de focus vooral op de 100 meter lag. Gisteren ging het echter heel goed. “Het lukte me om een goede bocht en een goed recht stuk te lopen waardoor ik uiteindelijk derde werd in een internationaal veld, en een nieuw PR liep van 23,28! Mijn PR was van 2019, dus ik ben heel blij dat het nu gelukt is om deze te verbeteren.” 

Omslagfoto: Johan Manders Jeem