Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Utrecht – Op de slotdag van het NK atletiek in Utrecht waren er weer medaillekansen voor de atleten van Team 4 Mijl. Zeven atleten kwamen in de baan op vier verschillende afstanden.

800m
De 800 meter beloofde het spektakelstuk van de dag te worden: vier van de acht atleten in de baan behoorden tot Team 4 Mijl. Om de kans op medailles zo groot mogelijk te maken werd er onderling een plan gemaakt: “Ik zou tot 500 meter op kop lopen, met achter mij achtereenvolgend Thomas, Bram en Thijmen”, vertelde Wessel van Veenen, “dit lukte goed tijdens de race”. Na het tempomaken van Wessel snelden Thomas van Laar en Thijmen Kupers naar voren. “Ik zou eigenlijk een gaatje moeten laten vallen tussen mij en Bram om Thomas wat meer ruimte te gunnen. Alleen voelde ik me, na al drie races gelopen te hebben dit weekend, niet top meer en durfde het gat niet te groot te laten,” vertelde Thijmen. Direct achter Thijmen ging Jurgen Wielart mee in het kielzog van zijn voorganger. Thijmen wist de rest van het veld op een achterstand te zetten en finishte in 1.49.10. Achter hem werd er gestreden om het overige eremetaal: Thomas wist Jurgen Wielart te passeren, maar moest zijn meerdere erkennen in Maarten Plaum. Hij zette een tijd neer van 1.50.08, wat tevens een evenaring was van zijn persoonlijk record. Thomas reageerde verheugd: “Ik heb gestreden voor wat ik waard was en ik ben heel blij met mijn bronzen medaille.” Op plek vijf en zes finishten Bram Buigel en Wessel van Veenen respectievelijk, zij klokten 1.52.35 en 1.52.84.

400m
Na een dag rust kwam Leonie van Vliet weer in actie op de 400 meter. Ze had zich afgelopen vrijdag al gekwalificeerd voor de finale en kon daarom van wat extra hersteltijd genieten. Na het startschot ging Leonie vanuit baan 1 voortvarend van start. “Normaal vind ik hard starten doodeng, maar dat ging eindelijk eens goed.” Helaas sloeg na 250 meter het noodlot toe: Leonie stortte, al grijpend aan haar hamstring, ter aarde. “Drie races dit weekend was gewoon te veel voor mijn hamstring. Ik had er voor het NK al last van, maar dit weekend ging het tot nu toe goed. Het is nu gewoon heel erg balen”, besloot Leonie.

5000m
Jacelyn Gruppen sloot haar eerste baanseizoen af met een optreden op de 5000 meter op het NK atletiek. “Vanaf de start werd er meteen al tempo gemaakt en kwam ik rond plek zeven te lopen. Met nog 200 meter te lopen lag ik zesde, maar helaas werd ik in de laatste meters nog voorbij gelopen.” Jacelyn zette de klok stil na 17.03.55. “Plek acht is wat ik van te voren geplaatst stond, maar ik was toch graag hoger geëindigd.”

1500m
Tot slot kwam ook Ellen Jansen nog in de baan voor haar NK finale. Op de 1500 meter wist ze zich goed te positioneren in het veld en kon langzaam wat plekjes opschuiven gedurende de race. Ze finishte uiteindelijk als negende in 4.39.76. “Ik ben echt super blij”, vertelde een enthousiaste Ellen, “de race ging erg goed en ik ben vooral blij met een nieuw persoonlijk record”.

Bekijk hier de reactie van Thijmen Kupers

Bekijk hier de reactie van Thomas van Laar

Bekijk hier de reacties van Bram Buigel en Wessel van Veenen

Bekijk hier de reactie van Jacelyn Gruppen