Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Met maar liefst twaalf atleten, waaronder drie hazen, was Team 4 Mijl goed vertegenwoordigd bij de officiële start van het baanseizoen in het droge, maar winderige Lisse. Wouter Ploeger toonde zich de beste Nederlandse man op de 1000 meter. De weersomstandigheden gooiden voor de meeste atleten roet in het eten om echt snelle tijden neer te zetten.

1000 meter mannen

Onder leiding van haas Wilfred van Holst werd de snelste serie van de incourante 1000 meter afgewerkt. Wouter Ploeger pakte met een klein pr (2.24.13) het brons op deze afstand, terwijl de eerste twee plaatsen bezet werden door Vlaamse atleten. Na een week niet te hebben gelopen was het voor Wouter afwachten wat deze wedstrijd hem zou brengen. “Tactisch valt er in ieder geval nog het een en ander te verbeteren. De benen voelden niet top tijdens de race, ik zat te ver van achteren en was niet scherp genoeg,” aldus Wouter. Met een sterke eindsprint wist hij desondanks een derde plek veilig te stellen.

In de tweede serie trok pacemaker Victor Bouwman het tempo aan voor o.a. Brian Kamstra en Stefan Wessel. Brian werd door het vele duw- en trekwerk gedwongen om zijn ritme aan te passen. Toch wist hij een klein persoonlijk record te noteren. Stefan kon bij lange niet in de buurt komen van zijn snelste tijd stammend uit 2012 en noteerde 2.30.

Rob ter Burg en Jasper Sinnema stonden in de derde serie aan de start. Rob, die in eerste instantie in een snellere serie geplaatst was, was op eigen verzoek gestart in een andere serie. Ondanks dat hij zich niet helemaal fit voelde ging hij met een tevreden gevoel naar huis. “De hele race vooraan de groep gelopen, alleen toen de aanval op 200 meter voor de finish geplaatst werd, kon ik niet mee. De laatste 100 meter wel goed door kunnen trekken tot de finish, uiteindelijk derde plaats in de serie en een dik pr van 5 seconden (2.31).” Jasper Sinnema kende een minder fortuinlijke dag en finishte na een ‘belabberde race, met totaal geen ritme’ in de achterhoede.

1000 meter vrouwen

Machteld Mulder verzorgde bij de snelste vrouwen het tempo. Achter haar probeerde Danaid Prinsen het hoge tempo te volgen, maar wist geen persoonlijke besttijd te noteren. Ze eindigde als negende in 2.56. In de andere serie kwamen Marlies Huigen en Suzanne Voorrips in actie. Voor 800-loopsters Marlies was de 1000 meter net wat te lang. Doordat haar trainingen puur op 800 meter gericht zijn kwam ze naar eigen zeggen wat inhoud te kort. Ook Suzanne liep niet de tijd ze van tevoren voor ogen had. “Ik begon te traag en was gedurende de hele race te afwachtend. Volgende week gelukkig kans om het goed te maken op de 800 meter in Hoorn.”

Voor Marieke van der Zee stond in Lisse direct het hoofdonderdeel 400 meter horden op het programma. In een matige race, waarbij met name op de laatste 150 meter ritmetechnisch veel te verbeteren valt, liep ze naar een derde plek in een tijd van 64.69.