Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen weekend was het weer zover: De Nederlandse Kampioenschappen voor junioren. Een uitstekende gelegenheid voor de jongere generatie van Team 4 Mijl om zich eens goed in de schijnwerpers te plaatsen. Deze keer vond het jeugdfestijn plaats op de atletiekbaan van de Amsterdamse Atletiek Combinatie (AAC).

De strijd op de 800 meter
Op de 800 meter mochten A-junioren Wessel van Veenen en Bram Buigel het spits afbijten. Op de vrijdagavond stonden de series op het programma. In deze series probeerden zowel Bram als Wessel zich te plaatsen voor de finale van zaterdag. Beide atleten liepen een sterke serie en wisten dit doel te realiseren. Wessel: “Het was een rommelige race die op een eindsprint aankwam, daar had ik net niet genoeg power om met de toppers mee te kunnen maar 1.56.7 was ruim voldoende voor een plek in de finale morgen.”
De volgende dag mochten beide atleten voor de tweede maal afreizen naar Amsterdam, waar ze zich klaar mochten maken voor de finale. De eerste van de twee rondes ging meteen erg hard. Hierdoor was het voor Bram en Wessel vooral een kwestie van aanhaken en er nog een eindsprint proberen uit te halen. Helaas slaagden beide atleten hier niet in, maar konden ze wel met een goed gevoel terugkijken op deze finale. Wessel liep nota bene nog een persoonlijk record. Bram en Wessel werden respectievelijk zesde en zevende.

De boemelraces 1500 meter
Daar waar op de 800 meter het series-finale systeem werd toegepast, werd hiervan ook gebruik gemaakt op de 1500 meter. A-junioren Niek Blikslager, Rob ter Burg en Maarten Hindriks liepen zaterdag de series van de 1500 meter. Voor titelkandidaat Niek en outsider Rob was het een priem om in de finale te komen, terwijl dit voor Maarten een doel opzich was. Gelukkig slaagden alle drie atleten erin om zich te plaatsen voor de finale. Zondagmiddag stond de finale op het programma. Het beloofde een spannende finale te worden met verschillende titelkandidaten. Het werd een boemelrace, waarbij de eerste 1000 meters in een “dribbeltempo” afgelegd werden. Daarna was het sprinten geblazen, de dood of de gladiolen. Niek, Rob en Maarten werden respectievelijk derde, zevende en twaalfde. Een spannende race, dat zeker.
Bij de B-junioren probeerde Djurre Hoeksema zich te plaatsen voor de finale. Dit is helaas net niet gelukt. Hij werd zesde in zijn serie en zijn tijd was niet snel genoeg om door te mogen naar de finale.

Djurre Hoeksema op de 3000 meter
Voordat Djurre zich helaas net niet heeft geplaatst voor de finale op de 1500 meter, liep Djurre nog een verdienstelijke 3000 meter bij de junioren B. Hier werd hij, in een veld met achttien andere atleten, keurig vijfde in een tijd van 9:07.39. Waarschijnlijk was deze inspanning van invloed op zijn 1500 meter serie.

Grote afwezige op dit kampioenschap was B-juniore Danaid Prinsen. Zij was na haar prestaties van vorig seizoen absoluut kanshebster op de 800 meter bij de meisjes B-junioren. Helaas kampt ze al een behoorlijke tijd met een blessure.