Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Afgelopen zondag werd de Egmond Halve Marathon aan de kust van Noord-Holland georganiseerd. Het afwisselende parcours voert traditioneel eerst door het stadscentrum van Egmond aan Zee, om vervolgens ruim zeven kilometer over het strand te gaan. Daarna vervolgt de route zich via de duinen met zowel onverharde en verharde wegen langzaam weer richting het centrum van Egmond aan Zee. De editie van 2013 was zonnig, maar erg koud met temperaturen rond het vriespunt.

Marieke Falkmann en Stefanie Bouma bemachtigden beide een plek in de top-10 bij de Nederlandse dames. Voor Marieke was het de eerste keer dat ze de Halve van Egmond liep. Vanaf de start ging het goed maar eenmaal op het strand werd het lastig lopen met het mulle zand en de vele sporen. “Ik kakte hier redelijk in. Maar nadat we in de duinen liepen ging het weer beter. Ik heb toen goed samengewerkt met Stefanie, die het helaas vanaf 17 kilometer zwaar kreeg en niet meer mee kon. Alleen verder gelopen en als vierde Nederlandse geëindigd. Redelijk tevreden, tijd viel tegen.”

Stefanie moest in het eindklassement een halve minuut op Marieke toegeven. Ondanks dat ze tijdens haar trainingsstage op Lanzarote veel kilometers heeft gedraaid en zich beter voelde dan vorig jaar, kwam dit tijdens de race niet helemaal tot uiting. Zij finishte in 1.17 als 6e Nederlandse. “Niet echt tevreden, maar “het kon minder” “, geeft Stefanie aan. “Wel mooi geraced in een groepje met Marieke en Heleen Plaatzer. Na 12 kilometer moest Heleen eraf en hebben Marieke en ik samen gelopen tot 17 kilometer. Toen moest ik Marieke laten gaan.”

Olfert Molenhuis, die volgende week samen met teamgenoot Adriaan Fransen naar Kenia vertrekt voor een hoogtestage, kwam tot een tijd van 1.08. Waar hij vorig jaar in het mulle zand van het Egmonder strand nog tot 1.05 wist te komen, slaagde hij er deze keer niet in om een plek in de top-20 te behalen. Een griepje, die Olfert een week voorafgaand aan de wedstrijd opliep, gooide roet in het eten.”In overleg met Eddy heb ik toch besloten om te lopen en genoegen te nemen met een iets mindere tijd. Toch hoopte ik nog op iets meer, maar dit zat er gewoonweg niet in. Vrij snel na de start merkte ik dat ik er de benen niet voor had”, aldus Olfert.

Kevin Lek verbeterde zijn persoonlijke besttijd, gelopen eind december in Blijham, helaas niet. Hij finishte in 1.22.36. Ook hij meldde dat hij niet helemaal fit aan de start stond, waardoor een toptijd lastig werd.