Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tijdens verschillende wedstrijden dit weekend in de omgeving en daar buiten was het goed zoeken naar hoogtepunten. Was het zeven dagen geleden nog koude en regen, nu was het vooral de warmte die bij velen roet in het eten gooide.

Appingedam
In Appingedam tijdens de tien kilometer aldaar wist Stefanie Bouma nog het best om te gaan met de omstandigheden door in het sterk internationaal getinte deelnemersveld op de zesde plaats te eindigen. Teamgenote Marieke Falkmann kon haar nog volgen tot halverwege, maar moest in het tweede bedrijf flink terrein prijs geven en gaf op de streep een kleine minuut toe. Marieke voelde al na drie kilometer dat zij niet voor wonderen ging zorgen en toen zij voor zich het ene na de andere manlijke teamlid uit zag stappen, was het beetje moraal wat nog over was eveneens vervlogen. Een van de mannen die de wedstrijd wel uit liep was Joris Kampen. Joris liep de vijf kilometer van de bedrijvenloop en wist na een zorgvuldig opgebouwde race de vijfde plaats in de wacht te slepen.

Ede
Naar Ede was een groep heren af gereisd om daar een strakke vijftienhonderd meter te lopen. Achter tempomaker Riccardo Sprong zouden vervolgens Stefan Wessel, Wilfred van Holst, Henk Bakker en Niek Blikslager plaats nemen om af te steven naar een tijd van drie minuten en vijfenveertig seconde. Na een doorkomst van twee minuten na achthonderd meter, moest de een na de ander lossen waardoor Stefan uiteindelijk solo over de streep kwam in 3.50.80. Op acht seconde werd Wilfred tweede, Niek op veertien seconde zevende en Henk op negentien tellen met geblesseerde achillespezen tiende. Al met al een waar slagveld waar alleen Stefan nog enigszins goed gevoel aan over hield. Nog voordat de mannen in actie kwamen, liepen de dames Elisa de Jong en Marieke Potijk een achthonderd en Marieke van der Zee een vierhonderd meter. Elisa deed dit uitstekend en verbeterde na haar record op de vijftienhonderd op het NK, nu ook haar persoonlijk beste tijd op de achthonderd meter tot 2.16.90. Marieke Potijk bleef iets wat achter en kwam tot 2.24.59. Marieke van der Zee die vorige week nog ziek, zwak en misselijk in haar bed lag, was voornemens een snelle tijd te klokken op de enkele ronde. Het verliep helaas anders. Vanaf de start kon zij niet lekker in haar ritme komen en was niet instaat door de verzuring heen te lopen. Met een tijd van boven de minuut kon ze dan ook alles behalve tevreden zijn en kijkt uit naar de wedstrijden van volgende week waar zij zich kan revancheren.