Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

BREDA – Afgelopen weekend stond de atletiekbaan van atletiekvereniging SPRINT te Breda in het teken van de Nederlandse Kampioenschappen voor junioren. Maar liefst 1000 jonge atleten in de leeftijd van 14 tot en met 19 jaar uit heel Nederland gingen de strijd met elkaar aan.
Namens Team 4 Mijl zetten Dominique Veninga, Jelte ter Brake en Bart Maas hun hakken in de baan om het de concurrentie lastig te maken. Dominique wist in de finale van de 400 meter het brons te pakken. Jelte en Bart strandden helaas in de series van de 800 meter maar Jelte mocht zijn revanche pakken op de 400 meter.

Dominique grijpt naar brons
Nadat Dominique op zaterdag haar serie had gewonnen in een tijd van 58.06, mocht ze het de volgende dag opnemen in de finale. “In de series was het plan om voluit te gaan lopen, dit is redelijk gelukt”. In de finale was Kim Rossen van Rotterdam Atletiek torenhoog favoriet maar om de strijd voor zilver en brons was de spanning sensationeel. Met maar liefst zes dames met een persoonlijk record binnen een seconde, maakte Dominique ook zeker een goede kans. Dominique gig dan ook met vertrouwen de finale in en was gebrand op het halen van een medaille. De laatst bocht uitlopende liepen er twee dames voor en een dame naast Dominique. “Ik dacht alleen maar dat ik hier echt geen vierde wilde worden en wilde daardoor tot het uiterste gaan om op het podium te komen.” Uiteindelijk werd ze derde in 57.48, twee honderdste van een seconde boven haar persoonlijk record. Volgend jaar mag ze de stap maken naar de seniorenklasse en dit was dan ook een mooie afsluiter van haar juniorentijd.

Jelte en Bart vertegenwoordigers op de 800 meter.
Bij de inmiddels welbekende 800 meter-prestaties van Team 4 Mijl, hoopten Jelte en Bart er op deze afstand ook een vleugje glorie aan toe te voegen. Beide atleten wisten dit seizoen de 2-minuten grens nog niet te slechten en kwalificatie voor de finale zou dan ook een vleugje glorie an sich zijn. Bart kwam in de tweede serie in actie en werd zesde in een tijd van 2:00.58, een halve seconde boven zijn persoonlijk record. Jelte had echter geen goede race en werd tiende in zijn serie. Helaas voor beide atleten geen finale-ticket. Jelte vertelde onze journalist na afloop: “Ik heb laf gelopen en het laatste stuk heb ik laten zitten. Ik baal erg. Morgen ga ik mijn revanche pakken op de 400 meter!”
En zo geschiedde het, Jelte knalde de volgende dag uit de startblokken en liep naar een nieuw persoonlijk record van 53.54. Geen plaatsing voor de volgende ronde maar deze tijd biedt perspectief voor de atleet die nu bezig is met zijn eerste baanseizoen bij Team 4 Mijl. “Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.”