Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

In het zonovergoten Groninger Plantsoen werd de 8km wedstrijd volledig beheerst door de mannen van Team4Mijl. De favoriet Olfert Molenhuis wist de wedstrijd vrij eenvoudig te winnen. Hij trok het initiatief in de derde van de vier te lopen ronde naar zich toe en liep daarna onbedreigd op de finish af. Het was zijn eerste optreden na zijn succesvolle marathon in Amsterdam. “Het was nog even zoeken naar ritme, zeker ook omdat ik wat verkouden ben geweest. Maar uiteindelijk ging het wel vrij gemakkelijk”, aldus een tevreden Olfert.
Uitstekend was ook het optreden van 800 meter loper Wilfred van Holst. De nummer twee van de nationale baankampioenschappen op deze afstand wist op deze voor hem lange afstand de tweede plaats te bemachtigen. Hij finishte op slechts 32 seconden achterstand van Olfert en 18 seconden voor lange afstandloper Adriaan Franssen die het Team4Mijl podium completeerde. Ook de plaatsen vier en vijf werden achtereenvolgens bezet door Team4mijl atleten Joris Kampen en Andrew Larasen. Beide waren sneller dan vorig jaar.

Bij de dames werd de wedstrijd gedomineerd door Marieke Falkmann. Zij liet zien goed op weg te zijn in haar voorbereiding voor het NK-cross (Tilbug 27 november). Zij liep een tijd net onder de 29 minuten, een minuut sneller dan vorig jaar. IJzersterk was ook het optreden van Elisa de Jong. Deze eerstejaars seniore, die zich tijdens het NK cross in Tilburg nog kan kwalificeren voor het EK-junioren, liet zien hiervoor een sterke kandidaat te zijn.

In de 4km race vochten Victor Bouman en Arjan Bloem een stevig robbertje om de eerste plaats. Na een te snelle eerste km bleek Victor over de langste adem te beschikken. Yannick Akkerman mocht na afloop de derde plaats van het podium betreden. “Ik ben wat voorzichtig begonnen, maar was uiteindelijk wel sneller dan vorig jaar. Victor en Arjen waren nog wat te snel voor mij, maar ik ben tevreden over mijn prestatie van vandaag”, liet Yannick na afloop weten. Ook weten de dames van Team4Mijl het gehele podium op de 4km te bezetten. Machteld Mulder wint met overmacht, voor Jolien de Waard en Marieke Potijk.