Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Zondag 8 januari stonden drie Team 4 Mijl atleten aan de start van de halve marathon van Egmond. Het parcours voert deels over de weg, deels over het strand en deels door de duinen. Door de zachte temperatuur en de relatief gunstige wind, die de atleten op het strand in de rug hadden en door de beschutte duinen terug tegen, waren het prima omstandigheden voor een race over 21,1 kilometer.

Olfert Molenhuis en Adriaan Fransen gaven acte de présence in het internationale mannenveld. Olfert, die afgelopen jaar flinke progressie boekte op zowel de halve als de hele marathon, had geduchte tegenstanders in de vorm van onder andere Jesper van der Wielen, Michel Butter en Khalid Choukoud. Laatstgenoemde zou uiteindelijk als eerste Nederlander over de eindstreep komen. Olfert zat prima in zijn ritme totdat hij halverwege de race even werd aangetikt, zijn evenwicht verloor en op het asfalt neerkwam. Hij wist daarna de draad weer op te pakken en finishte uiteindelijk als 7e Nederlander in een tijd van 1.05.41. Ondanks de val en het feit dat hij de afgelopen periode minder trainingskilometers heeft gemaakt is hij tevreden met zijn tijd. “Ik besef wel dat ik ten opzichte van de concurrentie nog een stapje moet maken, dus vanaf nu gaan we de kilometers weer opschroeven en meer gestructureerd trainen dan de afgelopen periode” aldus Olfert.

Adriaan liep een zeer goede wedstrijd over de halve marathon. Na een aantal snelle eerste kilometers over het strand was zijn doorkomst op de 10 kilometer 31.46, wat voor hem een pr betekent. Het tweede deel door de duinen was een stuk zwaarder door de hellende duinen en de tegenwind en ging daardoor minder snel. Adriaan wist een eindtijd van 1.09.43 te noteren, ruim vier minuten sneller dan zijn tijd van vorig jaar in Egmond. Tevens zit hij hiermee slechts veertien seconden boven zijn pr op de halve marathon. Adriaan blikt tevreden terug op de wedstrijd en kijkt alvast vooruit: “Terwijl ik op dit moment nog in een zwaar trainingsblok zit loop ik een tijd rond mijn persoonlijk record. Nu op naar de 30 kilometer van Schoorl waarin ik voor het eerst een langere afstand ga lopen, met het oog op de marathon die op de planning staat in 2013″.

Bij de vrouwen was het voor Team 4 Mijl de beurt aan Stefanie Bouma. Zij kon na het startschot direct mee met een groepje vrouwen, wat gunstig voor haar was vanwege de beschutting die dit bood tegen de wind. Tot 15 kilometer liep ze met dit groepje in een comfortabel tempo waarna ze besloot om iets te gaan versnellen. “De laatste paar kilometers waren nog even flink doorbijten vanwege de harde wind” aldus Stefanie. Ze finishte als 7e Nederlandse in een tijd van 1.16.56. Een prima klassering en Stefanie was dan ook “tevreden met een mooie race”.

Winst voor wegatleten in Stadskanaal en De Wilp

Afgelopen weekend stonden er voor enkele wegatleten weer een aantal traditionele Nieuwjaarslopen op het programma. Joris Kampen stond aan de start van de 10 kilometer in Stadskanaal met als doel een tijd rond de 33 minuten te lopen. Door na 1 kilometer al de concurrentie te hebben gelost moest Joris de overige kilometers geheel solo doorlopen. Ondanks de stevige wind en weinig tegenstand wist hij een eindtijd van32.50 te noteren. “Een goede start van 2012″ aldus Joris.
Yannick Akkerman deed mee aan de Nieuwjaarsloop in De Wilp, een dorpje op de grens van Groningen en Friesland. Hij stond echter niet geheel fit aan de start, maar heeft de vijf kilometer toch uitgelopen en gewonnen. Tevreden met het eindresultaat kon hij vanwege zijn fitheid zeker niet zijn.