Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tijdens de 25e editie van de 4 mijl liepen vele atleten van Team4Mijl sneller dan voorheen. Ondanks de frisse omstandigheden met enkele buien werd de afstand van 6,4km tussen Haren en Groningen door vele in rap tempo afgelegd, mede door de gunstige wind.
Marieke Falkmann laat zien haar trainingsachterstand, opgelopen dit voorjaar vanwege een blessure, grotendeels weggewerkt te hebben. Met een persoonlijk record van 40 seconden weet ze in 21.22 minuten als 2e Nederlandse de finish te passeren. De vormpiek van Stefanie Bouma lag twee weken geleden tijdens het WK-duathlon waar zij met een 4e plaats net buiten de prijzen viel. Hoewel de vorm niet optimaal meer was, liep Stefanie een stabiele race in 22.14 minuten. Ook vandaag werd zij met deze tijd 4e Nederlandse en verbeterde zij haar persoonlijk record met 14 seconden. Marleen Stiekema eindigt in 22.43 minuten als vijfde en 800 meter specialiste Machteld Mulder in 23. 01 als negende.

Bij de mannen eindigt Olfert Molenhuis als 4e Nederlander. Hij was bijna een halve minuut sneller dan zijn persoonlijk record en liep een tijd van 18.50 minuten. Een bevestiging van zijn goede vorm, waarmee hij volgende week een medaille hoopt te winnen op het Nederlands kampioenschap marathon in Amsterdam. Andrew Larasen wist na vorige week dat hij een persoonlijk record zou kunnen lopen. Hij deed dit vandaag in 20.22 seconden, 30 seconden sneller dan zijn beste tijd ooit. “Ik ben erg tevreden met mijn wedstrijd en als toetje win ik ook nog de wedstrijd bij de mannen 40-49 jaar met 13 seconden voorsprong op de nummer twee”, gaf Andrew na afloop aan. Edwin Slijkhuis en Marieke Potijk, nieuwe aanwinsten binnen Team4Mijl, liepen respectievelijk 20.04 en 25.03 minuten en klasseerden zich beide als 2e in het klassement van de bedrijvenloop. Suzanne Voorrips, Sanne Sibbald, Monique Elfrink, Kevin Lek en Britte Duijn komen sinds oktober Team4Mijl eveneens versterken en lieten vandaag hun klasse zien door een goede 4 Mijl af te leggen. Persoonlijke records waren er ook voor Adriaan Franssen, Victor Bouwman, Joris Kampen, Niek Blikslager, Elisa de Jong, Marit Dopheide, Inge Bootsma, Jolien de Waard en Jasper Sinnema.
Wilfred van Holst mocht vandaag proeven aan het tempo van de toplopers. Hij liep vandaag als haas voor Kenenisa Bekele op de eerste 1500 meter. De vooraf als favoriet bestempelde Bekele maakte zijn rol niet waar en eindigde met 17.11 een krappe 5 seconden na Vincent Yator als tweede. Vincent Yator won in 17 minuten en 6 seconden. Hiermee schreef de Keniaan het parcoursrecord op zijn naam en zette hij tevens de wereldbesttijd scherper! Bij de vrouwen ging de overwinning eveneens naar Kenia. Syvila Kibet finishte in 19 minuten en 40 seconden.