Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Op tweede paasdag maakt Olfert Molenhuis in Utrecht zijn debuut op de marathon. Om 10.30 ging de wedstrijd van start die de titel "Dutch battle" had meegekregen. Dit vanwege de inzet van organisatie om vele Nederlandse (sub)topppers aan de start te krijgen. Het moest een wedstrijd worden die om de plaatsen zou gaan en niet om tijden. En het werd een echte strijd, zonder hazen, tegen elkaar en vooral ook tegen de element. De wind, maar vooral ook de zon en warmte maakte de wedstrijd tot een moeilijke.

Al vroeg in de wedstrijd vormde zich een kopgroep met zes atleten, waaronder vijf uit Nederland. Olfert hield zich in het begin volgens plan rustig. En toen vanaf kilometer 20 de eerste favorieten begonnen af te vallen kon hij gemakkelijk volgen. "Eigenlijk had ik geen centje pijn tot 32 kilometer" aldus een zeer tevreden. "De versnelling die op dat moment door de keniaan werd geplaatst was echter iets te hard. Ik ben toe toch maar eigen tempo blijven lopen".

Op 40 kilometer werd de "Dutch Battle" definitief beslist de enig overgebleven Nederlandse concurrent. Michel Butter plaatste een harde versnelling en liet Olfert alleen achter, om de keniaan Kipkorir in te halen en de marathon winnend af te sluiten. "Toen hij ging wist ik dat ik niet mee zou kunnen. Op dat moment zat ik leeg. Ik kon alleen maar tempo handhaven" aldus de debutant. Olfert finishte in 2.18.21 als derde in de wedstrijd en als tweede in de "Dutch Battle". Een schitterend debuut volgens trainer Eddy Kiemel.