Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Nijmegen – Vrijdagavond 2 juni vond de 18de editie van de Nijmegen Global Athletics plaats. Deze wedstrijd is jaarlijks een van de grootste atletiekwedstrijden op de buitenbaan. Veel internationale toppers verschenen aan de start en probeerden zich in Nijmegen te plaatsen voor de internationale atletiektoernooien. Vorige week kwalificeerde Thijmen Kupers zich al voor de wereldkampioenschappen in Londen later dit jaar, dus vandaag was het plan om nog even een stukje harder te gaan. Ook Bram Buigel, Carlijn Wagenaar, Edwin Slijkhuis, Elisa de Jong, Ellen Jansen, Freek Lier, Lynn van der Schaaf, Maarten Hindriks, Niek Blikslager, Rob ter Burg, Marlies Huigen en Thomas van Laar verschenen aan de start van het atletiekfestijn.

800 meter: Kupers wint; van Laar breekt bijna de magische grens
Thijmen ging als favoriet in de snelste serie van start en kreeg daarom ook de eer om startnummer 1 te mogen dragen. Niemand wilde echter de haas volgen waardoor de serie een race werd voor de overwinning. Thijmen liep afwachtend en versnelde de laatste 200 meter om vervolgens zo bij zijn concurrenten weg te lopen. In een tijd van 1:46.09 greep hij naar de winst. Thijmen: “Ondanks dat de tijd niet goed was ben ik blij met het winnen van deze wedstrijd. ”
Ook Thomas van Laar liet weer een goede wedstrijd zien. Hij haalde een ruime seconde van zijn persoonlijk record af en finishte respectievelijk als derde in zijn serie in 1:50.08. Binnenkort zal dit tweede getal zeker veranderen in een 4. Bram Buigel liep in dezelfde serie en werd vijfde in 1:51.31.
Vrouwelijke 800 meter-deelname kwam er van Carlijn Wagenaar, Marlies Huigen en Lynn van der Schaaf. Alle drie de atletes kwamen helaas niet in de buurt van hun persoonlijk record maar Carlijn werd toch keurig vijfde in haar serie in 2:15.76. Lynn kwam er niet aan te pas vandaag en heeft haar doelen bijgesteld naar de volgende wedstrijd waar ze weer wat goeds wil laten zien. Marlies Huigen heeft de finish helaas niet bereikt. Ze is al enkele weken niet fit maar wilde toch starten. Marlies: Ik was vandaag misschien iets te optimistisch, nu eerst maar even uitzieken en dan pas de wedstrijden weer oppakken.

1500 meter: Lier en ter Burg weten geen potten te breken
Na vorige week zijn persoonlijk record flink aangescherpt te hebben, wilde Freek Lier toch eigenlijk nog wel een stukje harder. Hij was echter niet zo goed als een week geleden en had moeite met de laatste ronde. Hierdoor finishte hij als negende in zijn serie in een tijd van 3:59.84. Rob ter Burg liep na zijn blessure voor het eerst weer een 1500 meter maar wist de 4-minuten grens niet de slechten. Hij werd elfde in 4:00.28.

5000 meter: Blikslager op de goede weg terug
De slotafstand van de wedstrijd was de 5000 meter waar de mannen als eerst het spits mochten afbijten. Niek Blikslager wilde ruim onder de 15 minuten duiken maar moest tijdens de race veel kopwerk doen. “De laatste 600 meter heb ik nog wel kunnen versnellen en tijd terug kunnen pakken”, vertelde Niek die uiteindelijk als derde in zijn serie finishte in 14:53.40. Edwin Slijkhuis en Maarten Hindriks zaten niet lekker in de wedstrijd en finishten respectievelijk als achtste en dertiende in dezelfde serie (15:08.93 en 15:40.59). Beide atleten zijn tot veel meer in staat en zijn van plan dat binnenkort te laten zien.

Bij de vrouwen namen Elisa de Jong en Ellen Jansen deel aan de 12,5 ronden over de atletiekbaan. Net als Marlies heeft ook Elisa te maken gehad met een hardnekkige griep en wist ze de finish niet te bereiken. Elisa, die na ruim 3 kilometer besloot de schoenen erbij neer te leggen, vertelde de redactie: “De komende weken wil ik goed trainen en daarom heb ik besloten uit te stappen.” Ellen haar race ging ook niet over een leien dakje en daar baalde ze naar afloop enorm van. “Ik kan wel een excuus bedenken maar dat is belachelijk”, aldus Ellen die over de streep kwam in 18:32.90.

Kortom wisselende prestaties maar er zijn nog genoeg mogelijkheden om de rondjes over de atletiekbaan zo hard mogelijk te rennen dit seizoen.