Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De junioren van Team4Mijl streden afgelopen weekend in Breda om de medailles. Daarbij was er dit jaar 1 keer brons voor Brian Kamstra op de 5000m.
Marlies Huigen won zilver op de 800m en Riccardo Sprong ontglipte het goud op de 1500m en zorgde voor de tweede zilveren medaille.
Een dag eerder wist Riccardo overtuigend beslag te leggen op het goud op de 800m.
Niek Blikslager was op de 1500m de sterkste, maar deze medaille werd hem door de neus geboord door protest van een andere atleet die werd gehinderd door een vallende polstok.

400m
Britte Duijn liep in Breda de 400m waarbij ze eerste werd in haar serie en zich met 58.41 plaatste voor de finale van zondag.
Tijdens de finale kwam ze helaas niet in de buurt van haar PR en was iets langzamer dan in de series. Ze eindigde net naast het podium op de vierde plek.

800m
Riccardo Sprong en Marlies Huigen hadden zich vrijdag voor de finale van de 800m geplaatst.
De finale bij de meisjes A kende in de persoon van Marije Wever een sterke favoriet voor de eindoverwinning. Marlies probeerde in een moedige poging wel om voor een verassing te zorgen maar Wever bleek inderdaad de sterkste. Marlies won in 2.16.44 het zilver.
Bij de jongens A was de spanning om de podiumplaatsen groter. Riccardo sprong was er op gebrand dit jaar de titel op te eisen. Bij het uitkomen van de laatste bocht lag hij naast zijn voornaamste concurrent Jeroen Vochteloo en won de race in 1.54.23. “Echt genieten! Nog nooit zo”n sprint gehad. Wilde deze titel al 4 jaar en het is in het laatste jaar gelukt!” aldus een opgewekte Riccardo.

1500m
In de finale 1500m meisjes A kwam Jolien de Waard in actie. In een periode van drukte door examens merkte Jolien dat ze duidelijk nog vermoeid was van deze inspanningen. In de finale kon ze geen potten breken. De tijd van 4.49.32 was ze gezien de omstandigheden tevreden mee.

Bij Riccardo Sprong smaakte het goud van 800m naar meer en ging voor hetzelfde op de 1500m. Jorijn de Mare maakte de race hard en Riccardo had het idee dat hij 300m voor het eind wat inzakte in tempo. Daarop plaatste hij een versnelling waarbij hij een behoorlijk gat sloeg en op de overwinning leek af te gaan. Echter wist Jorijn in de laatste 40m Riccardo nog te passeren. “Erg balen! Ben benieuwd hoe het was afgelopen als ik me aan de afgesproken tactiek had gehouden, namelijk 100m voor het einde afsprinten. Desalniettemin een topweekend gehad!”

Bij de junioren B was Niek Blikslager op papier de favoriet. Na een aantal ronden zelf het tempo gemaakt te hebben bleek Niek in de eindsprint ook duidelijk de sterkste. Er volgde echter vreemd genoeg geen medailleceremonie; er was protest ingediend door een atleet die was gehinderd door een vallende polsstok. Dit protest werd toegekend en Niek zal nu voor zijn gouden medaille nog een race moeten lopen in het Olympisch stadion tijdens het NK senioren.

5000m
Na een sterke 1500m een dag eerder in Oordegem trad Brian Kamstra aan op de 5000m op het NK. In een race waarin het tempo hoog lag probeerde Brian een aantal ronden aan te vallen, maar dit werd gepareerd door Richard Douma.
In de laatste ronde was Richard Douma duidelijk de sterkste en moest Brian het zilver aan Tommy Staal laten. Met een eindsprint kon Brian het brons veilig stellen.