Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Amsterdam – Ruim een maand eerder dan gebruikelijk is het NK Atletiek begonnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit NK geldt voor zowel de organisatie als een klein deel van de deelnemende atleten als een generale repetitie voor het EK Atletiek dat begint in juli. De eerste dag van het NK bestond louter uit kwalificatie wedstrijden. Namens Team 4 Mijl probeerden acht atleten zich te kwalificeren voor een plaats in de volgende ronde.

Eén van deze atleten was Henderyke Wonink. De atlete van Team 4 Mijl ging van start op de 400 meter horden met in haar achterhoofd de gedachte dat een finale plek wel eens mogelijk zou kunnen zijn. Vanuit baan 1 wist ze goede wedstrijd neer te zetten en knokte ze zich uiteindelijk naar een nipte derde plaats in haar serie. Haar tijd, 61.50, bleek later genoeg te zijn om als beste tijdsnelste door te gaan naar de finale van de volgende dag. Henderyke reageerde dan ook opgetogen: “Dit was de eerste wedstrijd met een nieuwe tactiek en dat heeft goed uitgepakt. Naast het halen van de finale ben ik ook heel erg blij met mijn nieuwe PR!”

Eveneens tevreden met haar prestatie was Bernice Meijer. Ook zij ging van start voor een enkele ronde in het Olympisch Stadion, maar ditmaal, in tegenstelling tot Henderyke, zonder obstakels in haar baan. “Het ging zoals het moest gaan!” reageerde een tevreden Bernice. Ze liep in een gecontroleerde race naar een tijd van 57.70. “Morgen knallen en hopen op een finale plek!” In dezelfde serie stond ook Dominique Veninga aan de start. Ze finishte één plaats achter Bernice, als vierde, met een tijd van 58.45 en miste daarmee net directe kwalificatie en kwalificatie als tijdsnelste voor de halve finales. “Het ging niet zoals ik gehoopt had. Mn begin en laatste stuk gingen goed, maar in het middenstuk heb ik het laten liggen. Nu maar focussen op mijn laatste NK junioren over twee weken!”

Tot slot was het de beurt aan de 1500-meter lopers. Bij de mannen gingen Maarten Hindriks en Fabian ten Kate van start in de eerste serie. Na een rommelig begin van de wedstrijd, die in eerst instantie leek uit te monden in een boemelrace, besloot Maarten om de kop van de groep te pakken en het tempo op te voeren. Tot een rondje voor het einde dicteerde hij het tempo, maar daarna begonnen atleten hem te passeren. De laatste ronde verliep erg moeizaam: “Door alle waas ben ik met nog 150 meter te gaan uitgestapt, waarom weet ik nog steeds niet. Uitstappen moet je niet doen, tenzij het niet anders kan. Wel heb ik gevochten en voelde ik mij goed en of ik nou was uitgestapt of niet, ik stond zo geparkeerd dat ik ook geen finale had gehaald of een goede tijd had gelopen.” In deze race finishte Fabian als tiende in een tijd van 4:05.32. Daarna was het de beurt aan Freek Lier. In tweede serie van de 1500 meter wist hij goed mee te lopen met het veld. Met nog 200 meter te gaan leek Freek op weg te gaan naar vijfde plek in zijn serie, maar helaas kwam het zuur in zijn benen flink opzetten en verloor hij nog een zevental plekken om uiteindelijk over de streep te komen met een tijd van 4:02.53.

Bij de dames gingen Jolien de Waard en Ellen Janssen elk in een aparte serie van start. In de eerste serie kon Jolien aanvankelijk het tempo van de groep goed volgen, echter met nog 600 meter te gaan werd er vooraan flink versneld. “Ik kon niet uit het tempo komen. Het voelde niet alsof ik kapot ging, maar ik kon echt niet harder.” reageerde Jolien teleurgesteld. In de daarop volgende serie verliep de wedstrijd vergelijkbaar voor Ellen. “Na 800 miste ik de aansluiting en kwam ik alleen te lopen. Ik verloor mijn focus en ritme en raakte daardoor het zicht op een finaleplek en een nieuw pr kwijt.” Jolien en Ellen finishten respectievelijk in 4:44.82 en 4:45.19.