Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – Bij de Midwinter Marathon stonden namens Team 4 Mijl vier atleten met vier verschillende verhalen aan de startstreep van de acht kilometer. Voor Rob ter Burg was dit de 3e wedstrijd sinds een lange blessure, terwijl Edwin Slijkhuis hier voor een nulmeting kwam na 7 weken in het buitenland geweest te zijn. Saffira Kiewiet en Jacelyn Gruppen kozen beide voor een aanvallende en snelle start, waarbij Jacelyn aan het langste eind trok en met 27.15 op het podium wist te eindigen.

Rob ging hard van start, waardoor Edwin hem na de eerste kilometer moest laten gaan. Na 3 km moesten de atleten gedurende 1,5 km een steile bult trotseren. Rob draaide lekker tot deze klim, maar halverwege de heuvel ging hij redelijk stuk. Edwin kwam hier sterk terug en Rob kon helaas niet aanpikken toen Edwin hem in de afdaling voorbij kwam. Rob kon vervolgens ondanks zijn snellere laatste kilometer niet meer dichterbij komen en finishte in 25.57. “Achteraf gezien had ik gewoon ballen moeten tonen door zolang mogelijk bij Edwin te blijven. Ik moet weer opnieuw leren om diep te gaan sinds mijn blessure,” concludeerde Rob teleurgesteld na de race. Na de heuvel rolde Edwin lekker naar beneden om vervolgens samen met de eerste vrouw richting de laatste kilometer te gaan. Edwin: “Ik ben heel blij met het vormbehoud van de afgelopen paar weken: 25.39 is slechts een halve minuut boven mijn beste tijd!”

Net als Rob kreeg Saffira het door een te harde start ook zwaar bij de klim. “Toen ik daar aankwam was het klaar. Ik probeerde het tempo nog enigszins hoog te houden, maar zonder veel succes,” aldus een teleurgestelde Saffira. Met het gevoel dat ze nog veel harder kan, heeft de lange-afstandsatlete haar blik alweer op de volgende wedstrijd gericht. Ook Jacelyn koos ervoor om progressief te starten en ging weg op 3.20 per kilometer. “Na de klim kreeg ik het zwaar en moest ik lossen bij de mannen waar ik tot dan toe bij liep,” vertelde Jacelyn aan de redactie. De atlete uit Stuifzand had op dat moment door dat ze op een derde positie liep en kreeg daar veel energie door om door te zetten. Jacelyn: “27.15 is een minuut sneller dan vorig jaar! Ik ben heel tevreden over deze progressie!”