Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Ook dit jaar was de NK cross geïntegreerd in de Warandeloop in Tilburg. Van Team 4 Mijl reisden 14 atleten naar het pittige crossparcours in Tilburg. In de Oude Warande deden de atleten mee aan de 55ste Warandeloop om zich bij de korte cross en het crossgala te meten met de concurrentie.

Korte Cross
Thijmen Kupers wist zondag zijn 3e Nederlandse titel van dit jaar te bemachtigen op de korte cross in Tilburg. Na de start liep Thijmen in 4e positie, en na een versnelling wist de 800m loper zich als eerste richting het lastige heuvelachtige stuk te begeven. Deze koppositie stond Thijmen gedurende de rest van de race niet meer af, en in een tijd van 6:56 pakte hij met overtuiging de winst. “Dit had ik van te voren nooit gedacht, heel gaaf”, aldus de kampioen.

Stefan Wessel liep na een snelle start goed voorin mee, maar kreeg vervolgens al snel moeite met het tempo. Uiteindelijk wist hij met een sterk laatste stuk zijn 7e plaats van vorig jaar te evenaren in 7:11.
Wilfred van Holst finishte met een tijd van 7:29 op de klok. Het plan was rustig te starten en de race goed op te bouwen. Dit ging gedurende lange tijd goed, tot hij op het laatste stuk niet meer kon versnellen en zich toch nog aardig wat keren moest laten passeren.
Vlak achter Wilfred kwam Henk Bakker in 7:31 over de streep. Henk kwam in het gedrang bij de harde start, en begon daardoor te ver achterin. “Op de moeilijke stukken kon ik echter goed uit de voeten en nog wat jongens inhalen.”
Freek Lier kon de hele wedstrijd geen souplesse vinden, en finishte in 7:44. Toch wist Freek zijn prestatie van vandaag te relativeren. “Ik ga de komende weken weer lekker door trainen, en de rest van het crossseizoen alsnog met veel vertrouwen tegemoet.”

Bij de dames werd Marlies Huigen 11e Nederlandse op de korte cross met een tijd van 8:33. Na een ontspannen start kon ze bij het ingaan van de laatste ronde versnellen. “Helaas was de versnelling net iets te hard en moest ik het in de laatste meters bekopen, maar toch ben ik heel tevreden over het resultaat.”
Elisa de Jong wist na 8:38 de streep van de 2.5 km te passeren. “Ik had me voorgenomen hard te starten, maar heb dit iets te letterlijk genomen.” Na eerste twee rondes in de top 5 mee te hebben gelopen moest Elisa hiervan in de laatste ronde de consequenties aanvaarden. Met een uiteindelijke positie als 13e Nederlandse was ook Elisa tevreden.

Crossgala
Bij het crossgala van de mannen startte Frank Blikslager op het parcours rond de Oude Warande. Frank liep de 10km in 32:43, en eindigde daarmee als 18e Nederlandse man.

Bij de vrouwen streden Marcella Herzog en Saffira Kiewiet mee op het 8.1 km lange parcours. Saffira eindigde met een tijd van 31:59 als 19e Nederlandse vrouw. Marcella, die zich eerder deze maand nog winnares van de 8km lange plantsoenloop mocht noemen, voelde zich helaas genoodzaakt uit te stappen.

Junioren
Bij de junioren A startten 3 atleten van Team 4 Mijl op het crossparcours. Niek Blikslager voltooide de 6 kilometer in 20:46. Ruim een minuut later noteerde Rob ter Burg een eindtijd van 21:47.
Maarten Hindriks, debutant op het NK cross, kon helaas zijn eigen verwachtingen niet waarmaken. Hij had veel last van de kou en daardoor moeite met het versnellen. Maarten zette de klok stil op 23:10. Voor B-junior Djurre Hoeksema stond de 4.3 km op het programma. Met een tijd van 14:46 werd hij 8e Nederlander in zijn categorie.

Super Prestige Veldloop te Gieten
Terwijl het grootste deel van Team 4 Mijl in Tilburg door het crossparcours ploeterde, verschenen Wessel van Veenen en Bram Buigel aan de start van de 5 km lange cross in Gieten . Wessel nam na 1,5 km de kop over en ging er vandoor met de winst in een tijd van 15:27. “Ik heb genoten van het parcours en ook lekker gelopen”. Bram vond het zanderige parcours behoorlijk pittig, maar wist na 4 km weg te lopen van zijn tegenstanders, om vervolgens met een tijd van 16:06 de 3e plaats te bemachtigen.