Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Na diverse klinkende overwinningen in de regio, heeft Frank Blikslager zondag laten zien dat hij ook kan zegevieren verder van huis. In Brunssum won hij de sterk bezette 5 kilometer tijdens de Parelloop, welke speciaal was uitgeschreven voor junioren.

Op 331 kilometer van Groningen moest Frank het niet van zijn voorbereiding hebben. Enkele minuten voor het startschot arriveerde hij bij het startvak, waardoor er geen plaats meer was op de eerste startrij en hij genoegen moest nemen met rij zes. Nadat de lopers waren weggeschoten herstelde Frank zich knap en na een kleine 4 kilometer had hij de koplopers achterhaald. Op een venijnig klimmetje in de laatste kilometer plaatste hij een versnelling, waarna hij onder applaus van de vele mensen langs de kant de winst in een tijd van 15.06 veilig stelde. Richard Douma eindigde als tweede op een seconde, Jorian Damen werd derde op twee tellen. Frank was zeer content met zijn overwinning, mede door de bevestiging dat hij ook op kortere afstanden goed uit de verf komt.

In de schaduw van Frank, liep Niek Blikslager eveneens de vijf kilometer. In tegenstelling tot zijn broer, was Niek Blikslager wel royaal voor het begin signaal in de startzone, waardoor hij wel kon starten vanaf rij een. Na een pittige eerste kilometer van 2.55, moest Niek het tempo in enige mate laten vieren. Toch kon hij hierna goed zijn eigen tempo blijven lopen om vervolgens de finish in een tijd van 15.30 te bereiken. Dit betekende een tweede plaats bij de junioren B en een goede afsluiting van het winterseizoen.

Acht van Assen – Assen
Waar de gebroeders Blikslager diende af te rekenen met een grote schare aan concurrenten, had Brian Kamstra een relatief makkelijk dagje tijdens de Acht van Assen. Vanaf de eerste meters zocht hij de aanval en constateerde dat niemand hem kon volgen. Halverwege bedroeg zijn voorsprong een kleine minuut welke in het tweede gedeelte nog iets groter werd. In een tijd van 25.24 kwam hij over de meet, wat 1 minuut en 9 seconde eerder was dan Jan Stuursma die op de tweede plaats eindigde. Bij de vrouwen ging de winst naar Anouk Everts die de opgaande lijn van de afgelopen weken wist voort te zetten. Na een degelijk opgebouwde race met een kleine versnelling in de eindfase behaalde zij de finish in 32 minuten en 37 seconde. Dit was ruim sneller dan de nummer twee Aniek Steenhuisen die er 15 seconde langer over deed.