Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Apeldoorn – Op de tweede dag van het NK Indoor in Omnisport heeft Thijmen Kupers de tweede Nederlandse indoortijd allertijden gelopen. De 1.46.21 was ruim voldoende voor het goud en zijn vijfde Nederlandse indoortitel. Achter Thijmen liep Jaap Gerben Vellinga verrassend naar het zilver. Suzanne Voorrips behaalde bij de vrouwen een bronzen medaille in een sterk bezette 800 meter finale.

800 meter mannen
Met vier atleten van Team 4 Mijl aan de start was de grote vraag hoeveel podiumplaatsen de mannen zouden kunnen halen. De twee overige atleten in de finale zouden van goede huize moeten komen om een clean sweep te voorkomen. Jaap Gerben vatte de belevenis treffend samen: “”Het was vooral ook heel cool om de sfeer, de spanning en het met ons vieren in de finale te staan mee te maken””.

Thijmen had zich voorgenomen hard te gaan lopen, maar wist vooraf niet precies hoe hard hij zou kunnen lopen. Na de race zei hij: “”Ik wist dat het zwaar ging worden. Eddy wilde dat ik hard ging openen en dan stuk zou gaan. Dat er zo”n mooie tijd uit zou komen had ik niet verwacht””. Jaap Gerben liet achteraf weten dat hij graag in de finale onder de 1.50 had gelopen, hier slaagde hij net niet in met zijn tijd van 1.50.22. “”Maar het belangrijkste doel was tweede worden achter Thijmen. Dit is gelukt en erg gaaf om dit mee te maken””. aldus een opgetogen Jaap Gerben. Wessel van Veenen merkte al meteen dat het hard ging in zijn eerste finale, maar hij kon goed achter Bram Buigel blijven lopen. Na de race zei hij: “”Super gevoel zo, bevestiging dat ik de stijgende lijn te pakken heb en op naar alleen maar snellere tijden in het outdoor seizoen!””. Bram en Wessel hielden beiden een persoonlijk record aan de finale over. Bram finishte als vierde in 1.50.85, Wessel werd vijfde in 1.51.25.

800 meter vrouwen
Suzanne Voorrips en Marlies Huigen wachtten een zware taak om in het spoor van Sifan Hassan en Sanne Verstegen naar een snelle tijd en een medaille te lopen. Suzanne startte goed en nam de koppositie in, waarna zoals verwacht Hassan en Verstegen haar voorbij kwamen. Toch wist ze haar eigen tempo te blijven lopen en bleef het gat met zilver overbrugbaar. Suzanne over het slot van de race: “”De laatste 200 van Verstegen was echter zeer sterk. Gelukkig kon ik Manon Kruiver achter me houden en in 2.07.45 een prachtige bronzen medaille bemachtigen! Ik ben trots om met deze sterke loopsters op het podium te staan!””. Marlies nam vanaf de start de vijfde positie in beslag om van daar uit door te versnellen. Ze vertelde: “”Achteraf gezien had ik na 400m Manon voorbij moeten gaan, maar ik dacht dat het te vroeg zou zijn. Uiteindelijk ben ik er niet meer langs gekomen en had ik in de eindsprint niet meer de macht om op te rukken naar de vierde plaats””. Marlies finishte in 2.10.07 en vestigde hiermee een nieuwe indoor pr.

3000 meter mannen
Fabian Ten Kate ging van start op de 3000 meter. Hij liep volgens plan een opbouwende race met kilometers in 2.55. Helaas liet de rest van het veld zich wel verleiden tot een snelle start, waardoor het voor Fabian moeilijk was het gat met de rest dicht te lopen. Een tussensprint in de laatste kilometer leidde niet tot het gewenste resultaat, aangezien Fabian zich even verrekende in het aantal nog te lopen ronden. Hij zei achteraf: “”Mentaal kon ik die klap niet opvangen en de volgende ronde verspeelde ik de gehele winst van de vorige ronde. Netto was het resultaat van mijn eindsprint zo een twee seconden langzamere kilometer wat het eindresultaat op 8:47.92 bracht””. Al met al was Fabian wel tevreden en volgende week vertoont hij nog eenmaal dit seizoen zijn kunsten op de 3000 tijdens het NSK.