Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

SCHOORL – Het NK 10 kilometer vond dit jaar plaats in het prachtige bos- en duingebied van Schoorl. De omstandigheden waren zwaar tijdens deze extra natte en koude editie van de Groet uit Schoorl Run. Toch weerhield dat Edwin Slijkhuis, Freek Lier en Jolien de Waard er niet van om tot knappe persoonlijke prestaties te komen op dit 10 kilometer lange parcours.

Edwin Slijkhuis was zeer te spreken over zijn optreden bij het NK 10 kilometer. Met 31.56 kwam hij als 29ste Nederlandse man over de eindstreep. “Met 15.44 als doorkomsttijd halverwege had ik het goede tempo te pakken, en ook in de tweede helft van de race kon ik goed blijven doorlopen. Helaas kon ik Paul Zwama in de eindsprint net niet hebben!” Edwin liep een PR van 4 seconden wat gezien de omstandigheden en het mogelijk iets te lange parcours (+150 meter) een knappe prestatie is.

Op plaats 61 eindigde Freek Lier in 32.57. Hiermee was hij 47ste binnen het Nederlandse veld. “Gezien de weersomstandigheden en mijn geringe ervaring op de 10 kilometer ben ik tevreden met dit resultaat,” liet Freek ons na afloop van de wedstrijd weten.

Jolien de Waard finishte in 38.00 en dit maakte haar 26ste dame overall. Dit pas was de tweede keer ooit dat Jolien een 10 kilometer liep. “Jammer dat ik net niet onder de 38 kon komen, maar wel tevreden met deze prestatie,” aldus Jolien, die er nog aan toevoegt dat ze volgende keer zeker nog harder kan. Met deze prestatie werd zij 22ste Nederlandse vrouw op dit NK.