Toen Edwin Slijkhuis en Sybren Mulder hun samenwerking begonnen in september 2016 werd de marathon van Rotterdam in 2018 al als doel gesteld. Volgende week, ruim anderhalf jaar later, gaat Edwin daadwerkelijk zijn debuut maken bij de marathon. Lees hier hoe zijn voorbereiding eruit zag!
Edwin vertelt dat de keuze voor deze marathon snel gemaakt was: “Een voorjaarsmarathon is voor mij het best omdat ik de zwaarste trainingsmaanden dan niet in de warmte van de zomer hoef te doen. Daarnaast is dit een van de snelste parcoursen.” Sybren voegt daar nog aan toe: “We wilden daarnaast genoeg tijd nemen om de kilometers geleidelijk aan op te voeren. Edwin was het destijds namelijk niet gewend om meer dan 100 kilometer per week te draaien. De bedoeling was dat hij in het najaar van 2017 in staat zou zijn om trainingsweken van 140-150 kilometer aan te kunnen.” In Lanzarote zou er vervolgens gedurende 3 weken een nog hoger volume gedraaid worden van 160 kilometer per week. “De reden hiervoor was dat dit dan in de laatste maanden voor de marathon niet meer ‘nieuw’ zou zijn.“
Dit initiële plan hebben ze weinig hoeven bijstellen. Sybren: “Edwin is niet blessuregevoelig, waarschijnlijk mede door zijn niet al te reactieve loopstijl. Hierdoor hebben zijn onderbenen het niet zo zwaar te verduren.” Bewust maakten ze de keus om te minderen in loopscholing en de nadruk te leggen op kilometers. Trainingsweken werden opgebouwd rondom twee kerntrainingen (dinsdag en zaterdag), waarin zo tussen de 30 en 35 kilometer werd gelopen. Daaromheen werden de andere trainingen ingevuld zoals duurlopen. “Desondanks lijkt Edwins techniek niet slechter te zijn geworden. Hij loopt bijvoorbeeld minder ingezakt wat zou kunnen komen doordat hij meer loopt op hogere snelheid.“ aldus Sybren. Terugkijkend op de afgelopen maanden is Edwin heel tevreden over het aantal kilometers dat hij heeft kunnen lopen in de opbouw. Op de vraag wat hem zwaarder viel dan verwacht, antwoordt hij: “Ik had niet verwacht dat ik zoveel snelheid in zou moeten leveren op de tempo’s op de baan. Ik kom nu langzaam op gang vergeleken met de andere jongens. Daar staat wel tegenover dat ik nu veel meer herhalingen op tempo kan lopen in vergelijking met vorig jaar.”
De samenwerking tussen coach en atleet is essentieel bij een marathonopbouw zoals deze. Wat maakt de samenwerking tussen Edwin en Sybren zo goed? Edwin: “Sybren heeft veel affiniteit met de fysiologie achter de trainingsopbouw en is daarnaast ontzettend betrokken bij het proces. Hij fietst bijvoorbeeld vaak mee met lange trainingen of duurlopen.“ Sybren denkt dat de goede gezamenlijke aanpak ook bijdraagt aan de gemaakte stappen. “Als voorbeeld: Edwin had moeite met het doen van ochtendduurlopen waardoor die er vroeger snel bij inschoten. We hebben afgesproken dat ik de ochtendduurlopen op een willekeurige ochtend in het schema zet en dat Edwin dan zelf kan kiezen hoe hij deze in zijn schema plaatst. Sindsdien lukt het hem nagenoeg altijd.” Edwin geeft daarnaast aan dat hij als marathonloper vooral ook bij Team 4 Mijl goed op zijn plek zit. “Ik heb veel trainingspartners voor de zware baantrainingen, en de ervaring en goede begeleiding dragen enorm bij in het opbouwproces.” Henk Kramer, één van deze teamgenoten, is zelfs Edwins persoonlijke haas. De bedoeling is dat hij zeker de helft van de wedstrijd het tempo zal gaan maken voor Edwin.
Met zijn marathondeelname zal Edwin in de voetsporen treden van eerdere succesvolle Team 4 Mijl-atleten. Zo stonden Olfert Molenhuis en Stefanie Bouma in 2016 aan de start van de marathon bij het EK atletiek in Zurich. Sybren: “Mede hierdoor is er bij Eddy en de staf van het team veel ervaring over marathontraining waar ik met Edwin gebruik van maak.“ Zo werd bijvoorbeeld het periodiseringsschema van Eddy als blauwdruk gebruikt. Daarnaast heeft Sybren kennis opgedaan via gesprekken met o.a. coaches Guido Hartensveld en Bram Wassenaar, die hij mee heeft genomen bij het maken van de weekindeling. Volgende week op 8 april zal het langverwachte startschot gaan klinken. Met Henk als persoonlijke haas zal Edwin weggaan op een schema voor een tijd van 2.25, tempo 3.27/km. Wat is de verwachting voor volgende week? Sybren: “In februari liep hij in de kou 30 km met een snelheid van in 3.24/km. Daarnaast lijkt hij goed te reageren op de verhoging in trainingsvolume, dus ik acht een tijd van 2.25 reëel.“ Edwin is ook positief gestemd. “Met name na de halve marathon van Den Haag, waar ik in finishte in een dik persoonlijk record van 1.08.23, heb ik veel vertrouwen opgedaan voor volgende week.“
Edwin en zijn prestaties zijn volgende week te volgen via de social media van Team 4 Mijl!