Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

De nationale titels zijn nog maar pas verdeeld – tijdens de vanwege corona naar november doorgeschoven NK / Warandeloop – of er wordt alweer om eremetaal gestreden op de cross. Na de edities van 2010 en 2011 is het NK cross komend weekend terug in Hellendoorn. Team 4 Mijl reist met zeven atleten af naar Overijssel.

Parcours

De Hellendoornse Berg vormt dit jaar het decor van de nationale crosskampioenschappen. Het parcours kent dan ook weinig vlakke meters. De start is aan de voet van de beklimming en het hoogste punt ligt op 54 meter. Maar de echte scherprechter van het parcours is de ‘Diepe Zandkuil.’ Vlak voor het bereiken van het hoogste punt duiken de lopers via een steile afdaling een grote zandkuil in, waarna ze daar door het mulle zand weer uit moeten klauteren. Op dit punt in de wedstrijd is er geen ruimte voor verstoppen meer; hier zal iedereen zijn kaarten op tafel moeten gooien.

Korte cross

Slechts drie maanden hebben Nick Marsman en Jetske van Kampen kunnen genieten van hun nationale titels. Wellicht dat dit beiden extra motiveert om ze komend weekend te verdedigen. Nick lijkt gretig te zijn om zijn titel met een jaar te verlengen. Op 10 december is hij het parcours al gaan verkennen tijdens de Nijverdalsebergcross, het try-outevenement van het NK cross. Met winst op de 5,2 kilometer lange race liet hij zien prima uit de voeten te kunnen op dit uitdagende terrein.

Jetske heeft op het NK indoor vorig weekend laten zien in bloedvorm te zijn: ze behaalde twee bronzen medailles en twee pr’s. Na de winst op de Warandeloop maakte ze deze winter ook een uitstapje naar de lange cross in Soest. Maar nu is ze terug op haar vertrouwde korte afstand, en klaar om zondag voor haar vierde medaille te gaan deze winter.

Lange cross

Tom Hendrikse behoort tot de favorieten op de lange cross van 10.9 kilometer. Hij gebruikt deze wedstrijd als voorbereiding op de marathon van Rotterdam in april. Maar dat betekent niet dat hij hier niet voor de winst gaat. Na het NK in november en het NK 10 kilometer twee weken geleden in Schoorl, waarbij hij twee keer naast de medailles greep, is de Drent erop gebrand in Hellendoorn een podiumplek te bemachtigen. Op de Sylvestercross was hij al beste Nederlander, en ook op de Halve marathon van Egmond kwam hij als eerste Nederlander over de meet.

Ook Nik Lemmink staat ingeschreven voor de lange cross. Na zijn derde plek op de korte cross in november wil hij kijken wat hij op de lange afstand waard is. In januari maakte Nik in Valencia zijn debuut op de 10 kilometer op de weg. De 29:17 die hij daar op de klokken zette, geeft aan dat hij er klaar voor is om voorin mee te strijden.

Paavo de Leng maakt voor de tweede keer deze winter zijn opwachting op de lange cross. Hij heeft de afgelopen maanden al meerdere keren bewezen het goed te doen op de lange afstanden. Zijn debuut op de Halve marathon van Egmond vorige maand leverde hem een tijd van 1.11:57 op, goed voor de 14e plek. En twee weken geleden op het NK 10 kilometer kwam hij met 30:02 heel dicht bij de magische 30-minutenbarrière.

Mads Meijer liep tijdens de Warandeloop zijn laatste wedstrijd als junior, en gaat zich nu dus voor het eerst mengen in de strijd met de grote jongens. Na een naar eigen zeggen wat teleurstellend resultaat in Tilburg liep Mads langere tijd geen wedstrijden meer. Maar vorige week maakte hij zijn comeback tijdens de Nacht van Groningen. En met overtuiging, want de 19-jarige Meppellaar soleerde op wat nog maar zijn eerste 10 kilometer was naar de winst in 32:28. Hij lijkt de lange afstand goed te verteren en is klaar om er zondag een goede cross uit te persen.

Bij de vrouwen was Silke Jonkman misschien wel de topfavoriete. Bij de Warandeloop werd ze voor het eerst Nederlands kampioene, en het zag ernaar uit dat ze dat in Hellendoorn nog eens dunnetjes zou overdoen. Maar er was een ‘change of plans’ en ze besloot dit NK links te laten liggen voor een internationale cross in Portugal.

Daarmee ligt er voor Jacelyn Gruppen een mooie kans om een medaille binnen te slepen dit weekend. Op dit moment is zij de vrouw in vorm. In Schoorl mocht ze op het NK 10 kilometer al mee het podium op (ze werd derde) en vorige week scherpte ze in Barcelona haar persoonlijke record op de halve marathon aan (1:11:01). Tijdens het afgelopen NK cross werd Jacelyn vierde, dit keer zal ze er op gebrand zijn haar succes uit Schoorl te herhalen en ook een medaille te bemachtigen op het NK cross.

Jetske zal op zondag voor Team 4 Mijl het spits afbijten op de korte cross, die om 14.15 uur van start zal gaan.