Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Tilburg – Zondag 27 november werden de Nederlandse titels, net als vorig jaar, verdeeld in Tilburg bij de Warandeloop. Team 4 mijl pakte vandaag maar liefst drie Nederlandse titels. Silke Jonkman was eerste Nederlandse bij de lange cross en Nick Marsman en Jetske van Kampen wonnen de korte cross. Nik Lemmink haalde zijn eerste NK medaille en werd derde bij de korte cross. De mannen van Groningen atletiek wonnen net als vorig jaar het goud in het team klassement bij de korte cross.

Jongens A
Mads Meijer sloot zijn tijd af bij de junioren op de afstand van 6,2 km. Vorig jaar kwalificeerde Mads zich hier voor het EK cross en dat hoopte hij dit jaar weer te doen. Helaas bleek al snel dat het niet zijn dag was. Het tempo lag vanaf het begin hoog en vandaag was dat wat teveel van het goede. Hij werd dertiende op het NK en zeventiende in het totaal veld. Op naar meer kansen bij de senioren!

Lange cross
Tom Hendrikse, Paavo de Leng en Job IJtsma beten het spits af bij de senioren met de 10 km. Tom is de laatste anderhalf maand hard bezig geweest om op tijd fit te zijn voor de Warande na een hardnekkige griep. Hij ging er vol in en kan na zijn tiende plek op het Nederlands kampioenschap alleen maar tevreden kan zijn. “Ik miste nog net wat niveau maar ik ben tevreden met de manier hoe ik heb gelopen”. Paavo was ook erg tevreden met zijn prestatie. Hij werd zestiende op het NK en achtentwintigste in het totaal veld. Voor atleten onder 23 jaar was er een aparte categorie. Hier werd Paavo tiende. “Ik kijk enorm uit naar de volgende crossen”. Job had met Eddy een plan bedacht om rustig te starten en dan halverwege te beginnen met mensen inhalen. Dit pakte goed uit. In het begin liep hij rond de twintigste plek en uiteindelijk werd hij vierde op het NK en vijfde in het totaal veld. Bij de categorie onder 23 jaar nam hij het zilver mee naar huis. “Ik ben blij dat het plan van Eddy en mij goed is uitgepakt”.

Na de mannen was het de beurt aan Silke Jonkman en Jacelyn Gruppen. Silke hoopte van te voren Nederlands kampioen te worden want die titel pakte ze nog niet eerder. Ze heeft al meerdere keren laten zien in goede vorm te zijn dit najaar en dat liet ze vandaag ook weer zien. Ze werd overtuigend Nederlands kampioen achter de Zweedse Sarah Lahti. “Hopelijk mag ik over 2 weken naar het EK cross in Turijn!”. Jacelyn liep vorige maand de marathon van Amsterdam en is sinds vorige week weer begonnen met wedstrijden lopen. Vorige week in Nijmegen bij de Zevenheuvelenloop en vandaag tijdens het NK cross. Ze voelt zich elke week weer een stukje beter hersteld en ook vandaag liep het lekker. Ze werd vijfde op het NK en zevende in totaal. “Ik had gehoopt dat ik dichter op het podium zou zitten, maar ik liep een prima race en een vijfde plaats bij het NK was vandaag het maximaal haalbare.”

Korte cross
De mannen van team 4 mijl waren sterk vertegenwoordigd bij de korte cross. Nick Marsman werd vorig jaar derde en hoopte dit jaar natuurlijk op goud. Hij zat er vanaf het begin goed bij en bleef in het kielzog van de regerend Nederlands kampioen Yorben Ruiter. In de slotfase maakt hij een tactische move voor de eerste positie en dat gaf hij niet meer weg. Vlak daar achter streed Nik Lemmink voor zijn eerste NK medaille. Hij pakte het brons en liet een aantal grote namen achter zich. “Ik heb alles gegeven vandaag en ben trots op mijn eerste NK medaille”. Bram Buigel is over het algemeen geen cross specialist maar stond vandaag wel aan de start. Hij hoopte van te voren een plek te bemachtigen in de top 10 maar na een mindere start zat dit er helaas niet in. Bram wordt twaalfde in totaal en elfde Nederlander. “Ik ben blij met vandaag. Ik zit weer op de goede weg!”. Stan Schouten stond voor het eerst aan de start van een cross. In het begin liep hij wat te comfortabel waardoor hij in het laatste stuk nog veel energie over had. Hij werd zevenentwintigste in totaal en zesentwintigste Nederlander. “Ik vond het erg leuk om voor het eerst te crossen. Volgende keer weet ik hoe ik het beter kan indelen.”

Jetske van Kampen kwam voor niks minder dan goud. Vorig jaar won ze overtuigend de Nederlandse titel en dat hoopte ze dit jaar nog eens dunnetjes over te doen. Hier slaagde ze in en werd wederom Nederlands Kampioen. “Ik ben blij dat ik mijn Nederlandse titel heb kunnen verdedigen”.

In totaal ging Team 4 Mijl met drie keer individueel goud, een keer individueel brons en een keer team goud naar Groningen

Omslagfoto: Bjorn Parée