Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Dit weekend was het weer tijd voor het NK 10 kilometer in Schoorl. Aangezien het nagenoeg windstil was, waren de omstandigheden goed voor mooie tijden. Dit hebben onze atleten met 7 persoonlijke records en twee medailles absoluut waargemaakt. Silke Jonkman en Jacelyn Gruppen wisten bij de vrouwen tweede en derde te worden en zo het zilver en brons te veroveren.

Bij de mannen kwam Tom Hendrikse in een sterk veld als 6e over de streep: ‘Het ging in het begin ongelofelijk hard en ik liep eigenlijk net iets boven mijn kunnen. Gelukkig kan ik nu door pushen als ik stuk ga. Ik ben blij met mijn 6e plek en een nieuw pr met 28.53!’ Als tweede van onze atleten kwam Paavo de Leng over de streep. Hij verbeterde zijn PR met bijna een minuut naar 30.03 en finishte hiermee als 19e in de top 20. ‘Ik ben erg tevreden met dit PR, net niet onder de 30 minuten, heb ik nog wat om voor te trainen!’ Maarten Hindriks liep met een tijd van 20.23 ook een PR: ‘Ook al wil ik ooit nog dik onder die 30 minuten duiken, ben ik voor nu tevreden. Zeker met de afgelopen 2 maanden waar ik enorm aan het kwakkelen was met verhuizen, kleine blessures en ziekte. Daarnaast is de marathon voorbereiding begonnen en ondanks de trage kilometers kan ik dus toch nog wel door sjouwen.’ Niet lang na Maarten kwam ook Thijmen van der Loop met een PR over de streep: ‘Ik ben meer dan tevreden, met 30.56 ruim anderhalve minuut van mijn PR afgelopen! Blij dat ik nu eindelijk een prima tijd op de 10 km heb staan en dit geeft vertrouwen dat we goed bezig zijn met de marathon voorbereiding.’ Maurice Kram finishte in 33.17.

Bij de vrouwen liep Silke in een sterke solo race naar de zilveren medaille: ‘Ik ben blij met mijn zilveren NK medaille, mijn eerste op de weg! Het was helaas niet een erg spannende race, Diane van Es vertrok zo ontzettend snel dat ik besloot niet mee te gaan. Ik was wel gelijk los van de andere vrouwen waardoor het een solo 10 km werd. Blij dat ik wel door heb kunnen pushen en ondanks de eenzame strijd nog een tijd van 32.28 heb kunnen lopen, dat is maar 3 seconde langzamer dan mijn PR op de baan, Ik weet zeker dat er meer in zit!’ Direct achter Silke won Jacelyn de bronzen medaille: ‘Na mijn goede 8 km van vorige week was ik er op gebrand om ook op de 10 km snel te lopen. Ik wist dat er kans was op het podium, maar dit bracht ook veel extra spanning met zich mee. Direct na de start liep ik met de nummer 4, Jennifer Gullikers. Tot 8 km was het een spannende strijd en daarna kon ik bij haar weglopen. Ontzettend blij met brons en een nieuw PR van 32.58!’ Lianne van de Belt was de derde vrouw van het team die binnen kwam, met een tijd van 33.59 werd ze 10e: ‘Voor de eerste keer onder de 34! Ik miste helaas net aansluiting met een groepje voor me, maar gelukkig had ik nog iemand naast me lopen waarmee ik kon strijden. Helaas wel de strijd verloren, maar het resulteerde wel in een PR!’ Ook Reinie Boven nam een grote hap van haar PR af: ‘Vandaag met 37.19 een PR kunnen lopen in Schoorl! Ik ben blij dat de trainingsweken van de afgelopen maand zich nu vertalen in een verbetering op de 10 km!’

Omslagfoto: Erik van Leeuwen