Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het is de laatste dag van oktober en dat betekent dat de eerste maand van het seizoen 2022/2023 er op zit. Op maandag 3 oktober werd in de winkel van RunX Groningen traditioneel het seizoen afgetrapt met de kick-off. Met de atleten, familie van atleten en sponsoren werd teruggekeken op het afgelopen jaar en natuurlijk vooruitgekeken naar het jaar 2022/2023. De start van het nieuwe jaar is een mooie gelegenheid om aan u de atleten voor te stellen die dit jaar het team komen versterken. In deze nieuwsbrief leest u verder over het cross seizoen dat gisteren van start ging met de Crosscup in Mol, met onder andere een prachtige zilveren medaille voor Silke Jonkman, en daarnaast over de wegwedstrijden die in oktober plaats hebben gevonden.

Crosscup Mol
Een aantal atleten waren voor de start van hun cross seizoen afgereisd naar het Belgische Mol. Silke veroverde het zilver in het sterk bezette internationale veld van de lange cross. De dames liepen vier rondes en een totale afstand van 6200 meter. ‘Het was de eerste cross van dit jaar en dat is altijd even wennen, maar ik had redelijk snel een goed ritme te pakken. Bij de start liet ik een klein gaatje met een Keniaanse, Zweedse en Poolse, maar ik had mijn race goed opgebouwd en in de tweede ronde haalde ik de Keniaanse en de Poolse in. De laatste ronde was doorbijten, maar ik kon mijn tweede plek veiligstellen! Het was een goede prikkel voor het NK cross bij de Warandeloop waar ik mij hoop te plaatsen voor het EK cross! 1500 meter loopster Jetske van Kampen stond ook aan de start van de lange cross en werd knap elfde. ‘Ik liep een goede wedstrijd en heb de race goed opgebouwd. Ik ben blij met dit resultaat!’ 

De lange cross bij de mannen ging over een afstand van 9200 meter. Nik Lemmink liep zijn eerste lange cross. ‘Ik vond het lastig in te schatten hoe hard ik van start kon gaan, omdat het mijn eerste lange cross was. Ik startte behouden, ook vanwege het lastige parcours. Daarna heb ik mooi door kunnen versnellen naar een twaalfde plek. Tom Hendrikse eindigde drie plaatsen achter Nik op een vijftiende plek. ‘Het was leuk om weer een cross te lopen en fijn dat de vorm weer begint te komen, nadat ik flink ziek ben geweest. Paavo de Leng liep net als Nik zijn eerste lange cross en vond het ook lastig in te schatten hoe hard hij van start kon gaan. ‘Het was een uitdagende race met zware en technische stukken, daar houd ik van! Ik ben tevreden met mijn race! Wel heb ik een les geleerd: de volgende keer iets minder hard starten.’

Nick Marsman was de enige Team 4 Mijl atleet die aan de start verscheen op de korte cross. Hij liep een sterke race en eindigde op de enigszins zure vierde plaats. ‘Mijn start was niet zo goed, waardoor ik opgesloten zat toen het parcours smaller werd. Op een gegeven moment kon ik wel naar voren lopen, maar dat kostte veel energie. Uiteindelijk had ik niet genoeg over om het podium te halen, maar een mooi begin van het cross seizoen!’

De nieuwe aanwinsten van Team 4 Mijl
Ook dit jaar zijn er een aantal nieuwe atleten bij ons aangesloten, die allemaal gebrand zijn om er een topjaar van te maken. We stellen ze één voor één aan je voor: 

Mads Meijer
De 19-jarige Mads Meijer is voor de meeste atleten binnen het team geen nieuw gezicht meer. Mads was voorheen onderdeel van RTC Noord, en trainde al geregeld met het team. Deze MiLa-atleet studeert Europese talen en culturen aan de Universiteit in Groningen en houdt van lange duurlopen en intervaltrainingen. In 2021 wist hij zich tijdens de Warandeloop al te plaatsen voor het EK-Cross U20 in Dublin. Mads is bij Team 4 Mijl aangesloten om zich verder te ontwikkelen en droomt ervan om ooit op de Olympische Spelen te staan. Hou dit jonge talent in de gaten! 

Stan Schouten
De 23-jarige Stan Schouten is dit jaar naar Groningen verhuisd voor zijn studie Energy and Climate Law en had als atleet daarom direct zijn ogen gericht op Team 4 Mijl. Stan loopt graag de 3000 meter steeplechase en zijn favoriete trainingen zijn tempoduurlopen op de weg. Alles korter dan 200 meter wordt minder gewaardeerd. Naast het hardlopen houdt Stan van bergsporten als klimmen, hiken en skiën. Hij hoopt bij het team mooie stappen te zetten en komend jaar zijn persoonlijke records naar een volgend niveau te tillen.

Annabel Paul
Annabel is 18 jaar en onze tweede versterking vanuit RTC Noord. Ze loopt het liefst de 200 meter en wil in de toekomst ook uitkomen op de 400 meter. Annabel studeert fysiotherapie aan de Hanze en houdt van koken, reizen en samenzijn met familie en vrienden. Hardlopen doet ze al sinds haar twaalfde, toen ze begon bij Jahn 2 in Stadskanaal. Haar favoriete training is 120 metertjes op de baan, van max-trainingen krijgt ze de kriebels. Annabel ziet Team 4 Mijl als een mooie kans om zichzelf te ontwikkelen, haar droom is om Nederland te vertegenwoordigen op een Europees- of Wereldkampioenschap! 

Thijmen van der Loop
Met Thijmen krijgen we bij Team 4 Mijl een echte duizendpoot. De inmiddels 30-jarige microbioloog heeft de nodige ervaring, maar begon pas op latere leeftijd met hardlopen. Daarvoor was hij te vinden op het voetbalveld, en op negentienjarige leeftijd begon hij met boulderen en sportklimmen. Wegens een aantal blessures begon hij zes jaar geleden met atletiek bij studentenvereniging Vitalis, waar hij ontdekte dat hij aanleg had voor hardlopen. Waar het begon met 800 meter, liep hij uiteindelijk zelfs wedstrijden over 50 en 100 kilometer. Sinds de laatste jaren is hij toe aan een nieuwe impuls, die hij bij Team 4 Mijl wil ontdekken. Onlangs liep Thijmen nog op het Europees Kampioenschap 50 kilometer, en behaalde hij een derde plaats tijdens de beruchte Beer Mile World Classic, een waar spektakelstuk. Zijn mooiste prestatie vindt hij zijn 5000 meter onder de vijftien minuten, en komend jaar is het de bedoeling dat Thijmen zijn officiële debuut op de marathon gaat maken. Wij zijn allemaal benieuwd naar zijn prestaties! 

Jurgen Elzenaar
Jurgen Elzenaar is 17 jaar, studeert commerciële economie en is pas net begonnen met hardlopen. Hij liep vorig jaar de 4 Mijl van Groningen en werd opgemerkt door Eddy Kiemel. Tijdens een clinic bleek hij razendsnel te sprinten, waarna hij in contact is gekomen met Team 4 Mijl. Voor Jurgen is alles nog nieuw, maar weet nu al dat hij een hekel heeft aan 1000 meter-trainingen. Voorheen was Jurgen veertien jaar voetballer, maar besloot dat het tijd werd voor een nieuwe uitdaging. Dit razendsnelle talent wil graag over een tijdje zijn eerste 400 meter gaan lopen. Hij droomt ervan om ooit sneller te lopen dan Bram Buigel.

Eric van der Meer
Eric is 27 jaar en werkt als accountmanager sport performance bij ProCare. Hij heeft bewegingswetenschappen en biomedische technologie gestudeerd. Het leven van Eric draait om sport. Naast het hardlopen houdt hij van fietsen, windsurfen, padel en boulderen. Daarnaast heeft Eric, zoals vele atleten, een achtergrond in het voetbal. Daar had hij opvallend genoeg wel een hekel aan de conditietrainingen. Vanwege de gezelligheid bij studentenvereniging Vitalis is hij toch besmet met het loopvirus. Inmiddels is Eric al negen jaar bezig met atletiek, en wil hij het bij Team 4 Mijl serieuzer aan gaan pakken. Na veel blessureleed is hij nu fit, en vastbesloten om op de 400 en 800 meter nog een mooie stap te zetten. Op de 400 meter gaat hij komend jaar voor een tijd onder de 50 seconden.

Reinie Boven
Reinie loopt al mee bij Team 4 Mijl sinds vorig jaar november, en zal voor de meesten geen nieuw gezicht meer zijn. Toch vinden we het leuk om haar nog even officieel voor te stellen. Reinie loopt pas sinds 2 jaar, en heeft hiervoor op hoog niveau aan acrogym gedaan. Naast het hardlopen houdt ze van koken en skiën. Als langeafstandsloper geniet ze het meest van de ‘1000jes’ op de baan. Haar favoriete afstand is ook de 10 kilometer, maar wil dit najaar gaan toewerken naar een mooie tijd op de halve marathon. 

Overige uitslagen

Singelloop Breda, halve marathon:
Jacelyn Gruppen: 1.12.43
Maarten Hindriks: 1.10.16
Maurice Kram: 1.14.57
Oldenzaal 5 kilometer
Nik Lemmink: 14.50
4 mijl van Groningen
Marathon van Amsterdam