Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Foto: Bjorn Parée

Jacelyn Gruppen heeft gisteren in Amsterdam het zilver behaald op het Nederlands kampioenschap marathon. Behalve Jacelyn stonden er nog vijf Team 4 Mijl-atleten aan de start, onder wie twee hazen. Voor de nodige aanmoedigingen waren ook veel teamgenoten afgereisd naar de hoofdstad.

Om 9.00 uur klonk het startschot in het olympisch stadion, waar duizenden lopers begonnen aan de 42 kilometer en 195 meter lange afstand door de stad van de grachten. De omstandigheden waren verre van ideaal: de harde wind stelde de deelnemers voor een extra uitdaging.

De eerste van het team was debutant op de marathon Maarten Hindriks. Lange tijd liep hij mee met de groep die op 2.18 was vertrokken. Op 19km moest Maarten afscheid nemen van haas Tom Hendrikse, die hem goed uit de wind had kunnen houden. Met een doorkomst van 1.09.26 op de halve marathon was Maarten het lastige stuk langs de Amstel met tegenwind goed doorgekomen en koerste hij nog altijd af op een tijd van 2.18. Maar na 33km schoot de kramp er bij beide hamstrings in, waardoor hij het tempo van sub 2.20 moest laten gaan. Met afwisselend hardlopen en stilstaan wist Maarten in 2.23.18 te finishen, goed voor de vijfde plek op het NK. “Ik ben tevreden met de vijfde plek, iets minder met de tijd. Mogelijke oorzaken voor de krampen zijn bekend en ik weet wat ik volgende keer moet veranderen.”

Maurice Kram deed in Amsterdam een ultieme poging om onder de 2.30 te duiken. Lang zat hij in een mooie groep die afkoerste op de beoogde tweeënhalf uur. Nadat de groep halverwege doorkwam in 1.15.30 versnelde Maurice weg in een poging terug te komen op het schema van 2.30. Er volgde een hoop eenzame kilometers, en uiteindelijk finishte Maurice in 2.32.41 – een verbetering van zijn pr met ruim 4 minuten. “Ik ben tevreden met deze tijd, al had ik stiekem toch iets dichter tegen die 2.30 aan willen zitten. Maar de lastige omstandigheden maakten dat vrijwel onhaalbaar vandaag.”

Jacelyn Gruppen en Niels Wieringa gingen weg op een tijd van rond de 2.40. Samen met luxehaas Nik Lemmink liepen de drie constant attent van voren. Op 17km moest Niels de groep laten gaan en even later stapt hij uit vanwege krampen die hem al vroeg in de race plaagden. “Op 17km kreeg ik enorme kramp in mijn linker bovenbeen. Het is jammer dat ik de goede voorbereiding niet heb kunnen omzetten in het gewenste resultaat. Maar ik heb veel geleerd vandaag, en die snelle marathon komt echt nog wel!”

Ondertussen liep Jacelyn sterk door en zat ze halverwege op 1.18.56. Inmiddels had ze ook gezelschap gekregen van Tom, die na Maarten ook haar nog tot ver in de race kon hazen. Nik beëindigde zijn haasklus na 28km, waarmee hij ook meteen zijn eigen kilometerrecord had verbroken. Het werd een spannende strijd om de Nederlandse titel tussen Jacelyn en de Hoensbroekse Leonie Balter, die nog lang bij elkaar liepen. Maar bij 38km moest Jacelyn de ontketende Balter laten gaan, die uiteindelijk de Nederlandse titel pakte. In een interview later bedankte Balter Jacelyn en haar hazen voor het goede tempo waarvan ook zij lang gebruik had mogen maken. Jacelyn finishte uiteindelijk vlak achter Balter op plek twee in 2.39.05. Hiermee liep ze een kleine twee minuten sneller dan ze ooit eerder deed.