Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Vandaag stond alweer de 35e editie van de 4 Mijl van Groningen op het programma. Onder prachtige omstandigheden liepen 16000 deelnemers van Haren naar Groningen. Voor de Team 4 Mijl atleten een mooie test om te kijken hoe het met het duurvermogen gesteld is na de vakantie. Silke Jonkman zorgde voor het hoogtepunt van de dag door als eerste Groningse vrouw als eerste over de streep te komen op de Vismarkt. Verder verbeterden meerdere atleten hun persoonlijke record. 

Vrouwen

Silke kwam na een fenomenale tijd van 20.09 over de streep. Maar die tijd was voor de atlete bijzaak. Het doel was: winnen, als eerste de handen omhoog op de vismarkt. En winnen deed ze, ze kwam over de streep met maar liefst vijftien seconden voorsprong op de nummer twee. “Ik wist dat ik een harde wedstrijd moest maken om kans te maken op de winst. Eddy zei vooraf, dat middenstuk dat is jouw stuk, daar ga jij pushen. Dat ik door deze strategie na 3,5 km al een gat had met de andere dames had ik niet verwacht en ik had het overigens ook niet door. De tweede helft van de race was afzien, maar met het thuisvoordeel en de hulp van twee fantastische teamgenootjes, Stan en Mads, wist ik stand te houden. Dit is mijn mooiste overwinning ooit en dit wordt ook een moeilijke om te overtreffen denk ik!”

Lianne van de Belt was de tweede vrouw van Team 4 Mijl die over de streep kwam en was erg tevreden met haar 4 mijl. “De wedstrijd zelf liep niet heel lekker, want ik startte iets te hard en zakte daarna behoorlijk in. Rond het 4 kilometer punt kwam een andere vrouw mij voorbij en ik wilde niet dat zij voor mij zou finishen, dus we hebben de rest van de wedstrijd mooi kunnen strijden. Dit resulteerde in een eindtijd van 21.32 waar ik erg tevreden mee ben!” Ook Jolien de Waard liep een erg sterke wedstrijd. De atlete die door blessures haar eerste wedstrijd in negen maanden tijd liep, finishte in een pr van 22.20. “Ik merkte dat ik nog niet helemaal tot het gaatje kon pushen, maar ik ben erg blij met dit resultaat na zo’n lange periode zonder wedstrijden!”

Jasmijn Sibma ging erg kapot in de laatste 1,5 kilometer, maar wist toch nog een pr te lopen. “Het laatste stuk was erg afzien, maar ik ben tevreden met mijn tijd van 22.46!” Reinie Boven kwam over de streep in een tijd van 24.06. “Dit is 50 seconden harder dan vorig jaar dus dat is een mooie verbetering!” Suzanne Voorrips liep, na een off-season dat langer duurde dan gepland, samen met oud teamlid Machteld Mulder. “Door mijn lange off-season stond ik niet in goede vorm aan de start, maar ik wilde wel graag meedoen. Daarom heb ik vandaag geen grenzen opgezocht maar Machteld gepaced en genoten van het evenement.”

Mannen

Op papier leek het een spannende strijd te worden tussen Nik Lemmink en Job IJtsma wie de snelste Groninger zou worden. Nik ging voortvarend van start en liep lange tijd voorin mee in de tweede groep achter de koploper. Job liet in eerste instantie de groep gaan maar kwam er 500 meter voor de streep weer bij. Met een sterk eindschot wist Job de onderlinge strijd te winnen en kwam hij in een tijd van 18.25 als vijfde over de finish, waarmee hij 3 seconden boven het teamrecord van Niek Blikslager bleef. Vlak daarachter werd Nik zevende in een keurige 18.31, bijna een minuut sneller dan vorig jaar. 

Paavo de Leng liep een mooi opgebouwde race en liep een dik persoonlijk record van 19.24. ‘Ik heb genoten van de wedstrijd en ben erg blij met mijn tijd!’ Nick Marsman had een zwaardere dag, hij gaf aan nog niet de goede vorm te pakken te hebben na een paar weken trainen. Hij kwam tot een tijd van 19.34.

Mads Meijer en Stan Schouten mochten vandaag hun debuut maken in het tenue van Team 4 Mijl. Ook zij maakten er een mooi onderling duel van, wat nipt in het voordeel van Stan werd beslist, 19.55 om 19.56. 

Jamie Verhagen had een moeizame race, hij finishte na 21.38. Thijs Veenstra wist een halve minuut sneller te lopen dan vorig jaar en kwam tot een tijd van 22.06. 

Omslagfoto: Menzis 4 Mijl van Groningen