Passie kan niet worden opgelegd, maar alleen blootgelegd

Het laatste weekend van februari stonden de meeste baanatleten aan de start van het NK indoor. Zij konden in het begin van deze maand even ontspannen, maar al snel begonnen de voorbereidingen voor het outdoor seizoen weer. Waar de baanwedstrijden op een enkeling na voor iedereen deze maand dus voorbij waren, was er volop activiteit op de weg. Alle atleten waren gretig, vanwege de weinige kansen die ze de afgelopen winter hebben gekregen om zich te laten zien, met mooie resultaten tot gevolg. De Nacht van Groningen leverde veel podiumplaatsen op voor de Team 4 Mijl atleten en ook bij de Stevensloop in Nijmegen, tevens het NK halve marathon, werden mooie resultaten neergezet. In deze nieuwsbrief kunt u lezen over andere mooie wedstrijden deze maand en ook wordt een kleine vooruitblik op een wedstrijd van volgende maand gegeven. Jacelyn Gruppen loopt in april de marathon van Rotterdam en wij vroegen haar naar haar voorbereiding en haar plannen voor 10 april. 

Wedstrijden maart

Haren. Op 5 maart vond de 38e editie van de ‘RunX Halve marathon van Haren’ plaats. Maurice Kram stond aan de start van deze wedstrijd, die bekend staat om het afwisselende parcours, waaronder door het Noordlaarderbos. Van tevoren hoopte Maurice samen te kunnen werken met Freek Hoolsema, maar beide mannen bleken toch een ander tempo te lopen. Ondanks dat Maurice de tweede helft van de race de wind letterlijk van voren kreeg, lukt het hem om te blijven pushen. Bij het spoorwegviaduct tussen Haren en Onnen, een geliefde trainingsplek voor Team 4 Mijl-atleten, zette Maurice zijn laatste versnelling in en kwam als tweede over de finish in 1.13.24. “Ik ben super tevreden, ik heb een persoonlijk record van drie minuten gelopen”, aldus een zeer contente Maurice. 

Belgrado, Servië. Op 7 maart sloot Suzanne Voorrips haar indoorseizoen twee weken na het NK indoor af met een 800 meter tijdens de Belgrade Indoor Meeting, onderdeel van de World Indoor Tour. Omdat het WK indoor 3 weken later op dezelfde indoor baan zou plaatsvinden, werd deze wedstrijd voor de organisatie als testevent aangevlogen wat het volgens Suzanne extra leuk maakte. Ze wist hier een knappe derde plek te behalen in 2.05.54. Na afloop vertelde zij: “De race zelf ging prima, we verloren wat snelheid in het middenstuk, maar ik kon met een goede laatste 50 meter de derde plek veilig stellen via de binnenkant. Een mooie manier om dit seizoen af te sluiten. Op naar het outdoorseizoen!” 

Apeldoorn. Als toetje van het indoorseizoen streden Nick Marsman en Wessel van Veenen op 12 maart om de Nederlandse indoortitel voor studenten op de 800 meter. De heren spraken voor de race af samen te werken en maakten er vervolgens een spannende race van tijdens de strijd om het goud. Wessel vertelt: “Van tevoren hadden Nick en ik afgesproken om samen voor een snelle tijd te gaan. Hij liep de eerste 450 meter op kop en daarna trok ik hem door. De laatste 50 meter viel ik wat stil waardoor een seizoensbesttijd er niet meer in zat.” Uiteindelijk was het Nick die er met de Nederlandse studententitel vandoor ging in 1.52.32, nipt voor Wessel die met brons genoegen moest nemen in 1.52.69.

Berlijn, Duitsland. Op 13 maart liepen Maarten Hendriks en Jacelyn Gruppen de Berlin Invitational Series, een wedstrijd over 10 kilometer op de weg met een sterk internationaal deelnemersveld. De atleten liepen vier maal een ronde van tweeënhalve kilometer, met twee keer een U-turn per ronde. De omstandigheden waren zwaar: de race startte al om 9 uur in de ochtend, het parcours was open en er stond een stevige bries. Jacelyn liep deze wedstrijd met als doel haar marathonbenen een snelle prikkel toe te dienen. Ze is in voorbereiding op de marathon van Rotterdam en uitte zich na afloop van de race tevreden met een evenaring van haar persoonlijk record. Jacelyn finishte als achtste en liep 34.08. Maarten behaalde in de B-race een derde plek in 30.36. Ondanks Maarten niet meteen ontspannen liep en een paar keer de aansluiting in een groep miste, lukte het hem zich weer terug te vechten. “De mentale strijd is in elk geval geslaagd, maar ik had graag nog wat harder willen lopen”, aldus Maarten.

Lenteloop Emmen:
Job IJtsma: 30.38

De week van: Jacelyn Gruppen

“Sinds januari ben ik in voorbereiding op de marathon van Rotterdam. Na een lastig jaar door langdurige coronaklachten en daarna een blessure hebben Eddy en ik het doel gesteld om weer terug op niveau te komen en de marathon voorzichtiger te benaderen. De voorbereiding verloopt tot nu toe naar wens. Ik ben mijn blessure ondertussen kwijt geraakt en belangrijker: ik geniet weer volop van de trainingen, ik zit goed in mijn vel en ben blij dat ik weer terug ben bij Team 4 Mijl. Om een indruk te geven van mijn trainingsweken in de marathonvoorbereiding heb ik gekozen om de week na het NK halve marathon in Nijmegen te beschrijven.

Maandag:
Duurloop 60 min Z1 

Op maandag heb ik altijd een lange werkdag en loop ik alleen ‘s avonds. Dit keer ging het wat stroef door de naweeën van het NK (spierpijn en een beetje vermoeid na een korte nacht).

Dinsdag
Duurloop 60 min Z1

Ik heb in de ochtend gelopen. Daarna ben ik richting Portugal gegaan om daar de laatste fase van de marathonvoorbereiding te doen.

Woensdag
Ochtend: Duurloop 60 min Z1
Middag: Duurloop 45 min Z1

Lekker rustige duurloopjes en intussen de omgeving verkennen.

Donderdag
Duurloop 90 min Z1 met 2×20 min tempoblok in 3.40/km

De tempoblokken op de onverharde paden bij Faro gedaan. Prachtige omgeving om te lopen en het tempo voelde goed.

Vrijdag
Ochtend: Duurloop 60 min Z1
Middag: Duurloop 45 min Z1

Weer twee duurloopjes. Ondertussen aan het genieten van de rust die ik hier heb.

Zaterdag
Duurloop 150 min Z1 met 2×30 min tempoblok in 3.45/km

Het was warm en zonnig, iets wat ik graag wilde om te wennen voor als het in Rotterdam warm wordt. Nog even goed geoefend met drinken op wedstrijdtempo.

Zondag
Ochtend: Duurloop 60 min Z1
Middag: Duurloop 50 min Z1

Goed hersteld van de lange training van gisteren.

Zoals te zien, loop ik veel rustige trainingen en in voorbereiding op Rotterdam heb ik regelmatig lange tempoblokken gelopen op marathontempo. Dit zijn dan ook mijn favoriete trainingen, naast de lange rustige duurloop en 1000-jes op de baan met mijn trainingsmaatjes van het team. De laatste twee weken richting Rotterdam zullen we minder gaan trainen om uitgerust aan de start te staan. Het doel is vooral de marathon uitlopen met een goed gevoel. Na de zilveren medaille op het NK halve marathon en de tijd die ik daar liep (1.12.30) zijn de verwachtingen misschien hoger, maar Eddy en ik willen vooral dat het dit keer een succeservaring wordt. Als alles goed verloopt, kunnen we vervolgens in het najaar meer ‘risico’ nemen. Teamgenoot Maarten Hindriks zal mij gaan hazen, wat heel fijn is omdat hij het tempo aangeeft en een goede steun is onderweg.”